Γενικό Νοσοκομείο Δράμας: Μειώθηκε η ροή στους εμβολιασμούς

0
4657

– Π. Κιόρτεβε στα «X»: Καταγράφηκαν αρκετά ραντεβού στα οποία δεν προσήλθαν οι πολίτες, τόσο για το εμβόλιο της Astra Zeneca όσο και για το εμβόλιο της Pfizer
– Προβληματίζουν τα στοιχεία του τελευταίου δεκαπενθημέρου από το εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας
– Έκκληση από τους γιατρούς: «Οι πολίτες πρέπει να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις αναστολές τους και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται»

Μειώθηκε, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, η προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Δράμας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την έγκαιρη επίτευξη της εμβολιαστικής κάλυψης του Νομού Δράμας.
Υπήρξαν αρκετά ραντεβού στα οποία δεν προσήλθαν οι πολίτες, τόσο για το εμβόλιο της Astra Zeneca όσο και για το εμβόλιο της Pfizer, γεγονός που προκαλεί εντύπωση. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της Astra Zeneca, οι περισσότεροι χάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κάτι που αποτελεί αρνητική εξέλιξη αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, όπως δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος των γιατρών του Γ.Ν. Δράμας κ. Παρθένα Κιόρτεβε, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό της για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και το πώς θα μπορούσε να ανατραπεί.
Η συγκεκριμένη εικόνα αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους. Από αυτά προκύπτει ότι η Δράμα είναι μία από τις πέντε περιοχές της χώρας με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας επεσήμανε στα «Χ» ότι έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής πάρα πολλά, τόσο από ιατρούς, ειδικούς, και μη, που εμφανίζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς έχοντας κάποιες φορές αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες. «Ως έναν βαθμό αντιλαμβάνομαι τη σύγχυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Υπάρχει πολύ μεγάλη και καθημερινή πληροφόρηση, που πολλές φορές είναι αντικρουόμενη. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η υπερέκθεση των γιατρών με τις αντικρουόμενες απόψεις. Η καθημερινή παρουσία των συναδέλφων στα ΜΜΕ δεν βοήθησε. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρήκε πατήματα για να κινηθεί ενάντια στο εμβολιαστικό πλάνο, όπως δείχνουν τα σημερινά αποτελέσματα» σημείωσε η κ. Κιόρτεβε.
Σε ό,τι αφορά την ευθύνη των φορέων να παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, η πρόεδρος των γιατρών του Γ.Ν. Δράμας επισημαίνει ότι δεν έχουν γίνει όσες κινήσεις θα έπρεπε. Αναφέροντας ένα παράδειγμα από τον Δήμο Δράμας, είπε ότι η δημοτική παράταξη «Project» είχε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να δημιουργηθεί ένα σποτάκι υπέρ του εμβολιασμού από τους επικεφαλής των παρατάξεων με μπροστάρη τον δήμαρχο, αλλά αυτή η πρόταση δεν προχώρησε. «Δεν έχω δει να κινητοποιούνται ιδιαίτερα οι θεσμικοί φορείς. Από την εκκλησία, βέβαια, είδαμε μία κίνηση δημοσιοποίησης του εμβολιασμού του Μητροπολίτη Δράμας, η οποία ήταν προς τιμήν του. Νομίζω ότι θα πρέπει οι θεσμικοί φορείς της πόλης να κινηθούν περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και όσοι έχουν περισσότερη προβολή στην πόλη θα πρέπει να παροτρύνουν τον κόσμο».
Ο κίνδυνος, πάντως, να δημιουργηθούν προβλήματα στη Δράμα, αν συνεχιστεί η χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό, είναι προφανής. Η κ. Κιόρτεβε εξηγεί ότι η ανησυχία που υπάρχει είναι τι θα συμβεί το φθινόπωρο και προσθέτει: «Νομίζω ότι τώρα υπάρχει ένας εφησυχασμός σε όλη τη χώρα από τους πολίτες.
Πολλοί θεωρούν ότι η πανδημία εν μέρει έχει τελειώσει. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Ο κορωνοϊός είναι εδώ και τον Σεπτέμβρη που θα αλλάξουν οι κλιματικές συνθήκες δεν θα είναι περίεργο να έχουμε ένα τέταρτο κύμα, εφόσον δεν πιάσουμε τα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας για να είμαστε καλυμμένοι. Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας για την περιοχή της Δράμας, οπότε θα πρέπει να επιτύχουμε τα επιθυμητά ποσοστά εμβολιασμού, για να έχουμε ένα φθινόπωρο όσο γίνεται πιο ήρεμο».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου των Νοσοκομειακών Γιατρών της Δράμας
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Τρίτη, o Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών της Δράμας, σε ανακοίνωσή που υπογράφει η πρόεδρός του κ. Κιόρτεβε, επισημαίνει τα εξής:

«Η Δράμα και η αρνητική δημοσιότητα την εποχή της πανδημίας.

Ο Νομός Δράμας απέκτησε από τον Νοέμβριο του 2020 μεγάλη δημοσιότητα για αρνητικούς, πάντα, λόγους και δυστυχώς συνεχίζει να βιώνει κάτι τέτοιο.
-Η πρώτη και μοναδική αεροδιακομιδή από στεριά προς στεριά έγινε από το Γ.Ν. Δράμας, με 3 διασωληνωμένους ασθενείς να μεταφέρονται σε νοσοκομεία των Αθηνών. Και αυτό ήταν το έναυσμα να ασχοληθούν μαζί μας τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας.
-Ακολούθησαν οι μνημειώδεις δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Κικίλια για την πόλη της Δράμας που έχει πρόβλημα (ενώ το νοσοκομείο δεν είχε πρόβλημα…), που έγιναν viral σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Συνολικά 179 Δραμινοί έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Νοσοκομείο Δράμας, με τον δείκτη θνησιμότητας από κορωνοϊό να είναι πολύ υψηλότερος από τον πανελλήνιο δείκτη. Οι θάνατοι αυτοί (στους οποίους δεν προσμετρώνται οι Δραμινοί που έχασαν τη ζωή τους σε άλλα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν) αντιστοιχούν σε 186 θανάτους / 100.000 κατοίκους, όταν ο πανελλήνιος δείκτης θνησιμότητας είναι σήμερα 114 θάνατοι / 100.000 κατοίκους. Έτσι, η Δράμα, μαζί με τις Σέρρες, την Πέλλα και την Πιερία κατέχουν την αρνητική πρωτιά σε θανάτους από τη νόσο Covid-19.
Και αφού βιώσαμε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο μας, με την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, με την πλήρη εξουθένωση όλων των εργαζομένων που δούλεψαν 8 μήνες με αναστολή αδειών, γίναμε και το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο του νομού, που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στις 8 Γενάρη.
Επί 5 συνεχείς μήνες, ειδικοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων (και τον τελευταίο μήνα και οι ειδικευόμενοι) στελεχώσαμε το εμβολιαστικό κέντρο με 4 γραμμές, 3 διαφορετικά εμβόλια, 7 μέρες την εβδομάδα.
Αγόγγυστα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Δραμινούς πολίτες, με μοναδική μας σκέψη και επιθυμία να εμβολιάσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τον πληθυσμό μας και να βγούμε από την πανδημία ζωντανοί και υγιείς.
Και, δυστυχώς, την Παρασκευή μαθαίνουμε ότι η Π.Ε. Δράμας είναι στις 5 τελευταίες Περιφέρειες με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων (μαζί με τις Σέρρες, τη Ξάνθη, τη Φλώρινα και τη Φωκίδα). Τη στιγμή που ο μέσος όρος εμβολιασμένων με μία δόση είναι 36,5%, το ποσοστό αυτό για τη Δράμα είναι 29% και αντίστοιχα το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων είναι πανελληνίως 21,5%, ενώ στον νομό μας είναι 18%. Είμαστε, δηλαδή, κάτω από τον μέσο όρο της χώρας μας και στις δύο κατηγορίες.
Για εμάς, ως ανθρώπους με ενσυναίσθηση, είναι λογική και αναμενόμενη, ως έναν βαθμό, η ανησυχία των συμπολιτών μας, όταν αντικρουόμενες απόψεις ακούγονται καθημερινά από τα χείλη γιατρών και διαφόρων άλλων που συστήνονται ως ειδήμονες επί των εμβολίων και οφείλουμε να τη σεβαστούμε.
Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθει το τέλος αυτής της πανδημίας… εκτός από τον εμβολιασμό μας.
Ως σύλλογος νοσοκομειακών γιατρών απευθύνουμε έκκληση αφενός σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες αυτής της πόλης να παροτρύνουν δημόσια τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και αφετέρου σε όλους τους Δραμινούς συμπολίτες μας να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις αναστολές τους και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, για να καταφέρουμε να πιάσουμε τα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας, που θα μας κάνουν να μην ανησυχούμε για το επερχόμενο φθινόπωρο.
Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, δεν μπορεί κανένας να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ζήσουμε ένα έντονο και βαρύ 4ο κύμα με άσχημες συνέπειες τόσο στην οικονομική ζωή της πόλης όσο και στις ζωές τις δικές μας και των δικών μας ανθρώπων.
Είμαστε σίγουροι ότι κανένας μας δεν θέλει να ξαναζήσει τις εφιαλτικές μέρες του μαύρου Νοέμβρη και Δεκέμβρη και ειδικά εμείς που εργαζόμαστε στο νοσοκομείο. Ας βάλουμε όλοι το μικρό μας λιθαράκι με τον προσωπικό εμβολιασμό μας για την επίτευξη της επιθυμητής ανοσίας του πληθυσμού της Περιφέρειας μας, για να αποκτήσουμε ξανά όλα αυτά που στερηθήκαμε τόσους μήνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ