Δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Κοινότητα Πηγαδίων

0
3768

Την έγκρισή του έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου

Την έγκρισή του για τη δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Κοινότητα Πηγαδίων του Δήμου Δοξάτου και την κατάθεση σχετικού «αιτήματος πρόθεσης» προς το αρμόδιο Τμήμα Οργάνωσης Εθελοντισμού του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος μέσω της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Δράμας έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου.

Ποιος είναι ο ρόλος των πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων
Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αρμοδιότητες των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων εκτελούνται με την καθοδήγηση και επίβλεψη της Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή της οποίας εδρεύουν και είναι:
-Η κατάσβεση των πυρκαγιών, η λήψη και επιβολή προληπτικών μέτρων κατά του κινδύνου που προκαλείται από την επέκτασή τους και η παροχή βοήθειας προς διάσωση εκείνων που κινδυνεύουν από αυτές.
-Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων προς αντιμετώπιση των κινδύνων και ζημιών που επέρχονται από πλημμύρες, καταρρεύσεις, θεομηνίες και γενικά από οποιαδήποτε φυσικά ή χημικά αίτια.
-Η παροχή πρώτων βοηθειών στους παθόντες από τις ανωτέρω αιτίες και άμεση διακομιδή τους σε νοσοκομεία ή κλινικές.
-Ο έλεγχος εφαρμογής των προληπτικών μέτρων που υποδεικνύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά του κινδύνου πυρός σε συνοικισμούς, εργαστήρια, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, αποθήκες ευφλέκτων υλών, πολυσύχναστα δημόσια κέντρα και θεάματα, νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια και γενικά εκεί όπου ανακύπτουν κίνδυνοι από συνωστισμό ή πυρκαγιά.
Ο έλεγχος ασκείται μόνο από το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Νομοθεσία για την πυροπροστασία.

Ποιοι μπορούν να γίνουν Εθελοντές Πυροσβέστες
Την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη αποκτούν άτομα ηλικίας 18-55 ετών που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο ή την Κοινότητα που εδρεύει Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία ή σε άλλη Κοινότητα ή Οικισμό που απέχει από την έδρα της Υπηρεσίας μέχρι 10χλμ. και υπάρχει η δυνατότητα ταχείας προσέλευσης στην Υπηρεσία σε περίπτωση ανάγκης. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες διακρίνονται σε μάχιμους και οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων. Η αναλογία των μαχίμων προς τους οδηγούς είναι 2:1.Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της οποίας κατοικούν που συνοδεύεται από τη γνωμάτευση του πλησιέστερου τοπικού Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας που πιστοποιεί την καλή κατάσταση της υγείας τους, το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου και την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου για οδηγούς. Τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων εξετάζει ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην περιοχή του οποίου θα υπηρετήσουν και επιλέγει τους καταλληλότερους από αυτούς.

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες προτιμώνται στους διαγωνισμούς για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα
Οι Εθελοντές Πυροσβέστες που έχουν διετή συνεχή ευδόκιμη εθελοντική υπηρεσία και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα προτιμώνται στους διαγωνισμούς, για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, έναντι των άλλων υποψηφίων που έχουν τα ίδια προσόντα. Το ποσοστό των εκάστοτε κενών οργανικών θέσεων που υποχρεωτικά πληρούνται από Εθελοντές Πυροσβέστες ορίζεται σε 20%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξάνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Στους Εθελοντές Πυροσβέστες παρέχεται το δικαίωμα εισόδου δωρεάν στις αίθουσες δημοσίων θεαμάτων και στους αθλητικούς χώρους της περιοχής ευθύνης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού που υπηρετούν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από πρόταση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μπορεί να παρέχεται εφ’ άπαξ ειδική αποζημίωση στο εθελοντικό προσωπικό των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων που έλαβε μέρος στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών και εκτεταμένων θεομηνιών, εφ’ όσον η περιοχή τους έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ