Δημιουργία συμβόλου για την συμπλήρωση των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θράκης

Μετά από πρόταση του Συλλόγου Εβριτών Δράμας

0
3219

Σημαντική όχι μόνο για τον Σύλλογο Εβριτών Δράμας αλλά και για τον Νομό Δράμας ήταν η συμμετοχή του στο 28ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μελών- συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Δράμας κ. Γιώργος Τσακμάκης. Ο ίδιος είπε ότι το 28ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μελών-συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων πραγματοποιήθηκε στις 16.11.2019 στην Πτολεμαΐδα και ήταν και ο μοναδικός σύλλογος που συμμετείχε από την Δράμα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο σύλλογος μετέφερε την οπτική των Θρακιωτών του Νομού Δράμας. “Η Γενική συνέλευση που ακολουθεί το Γνωμοδοτικό Συνέδριο επισφραγίζει όλες τις προτάσεις που έγιναν. Το πιο βασικό για εμάς και για την Δράμα είναι ότι θεσμοθετήθηκε το Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα και αναγνωρίστηκε ως πρώτο Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα αυτό που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας στην πόλη μας τον Ιούλιο του 2017” υπογράμμισε ο κ Τσακμάκης εξηγώντας ότι “Το επόμενο Πανθρακικό Αντάμωμα για τους μεγάλους θα γίνει στο Διδυμότειχο στις 26, 27 και 28 Ιουνίου, το επόμενο Γνωμοδοτικό θα γίνει στην Θεσσαλονίκη και η Ημέρα Μνήμης των Θρακών θα τιμηθεί τον Απρίλιο του 2020 στις Φέρρες”.
Είναι σημαντικό επίσης ότι ύστερα από πρόταση του Συλλόγου Εβριτών Δράμας αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα σύμβολο που θα χρησιμοποιηθεί για την συμπλήρωση των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θράκης το 2020 που είναι επετειακό έτος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όπως ειπώθηκε στο 28ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, η Θρακιώτικη Φορεσιά θα υιοθετηθεί στην Φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου. Κάτι ανάλογο προηγήθηκε με την Ποντιακή και την Κρητική Φορεσιά. Κάτι που ήταν απαίτηση χρόνων για τα θρακικά σωματεία και συλλόγους…

Η ανακοίνωση τού συλλόγου Εβριτών Δράμας
Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο Σύλλογος Εβριτων Ν. Δράμας “Ο Έβρος” χαρακτηρίζει το 28ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο “σημείο αναφοράς, καθόσον η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να αναγνωρίσει και να επισφραγίσει σαν θεσμό το 1ο Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα που έγινε στη Δράμα από τον Σύλλογο μας στις 30 Ιουνίου 2017 με την παρουσία πλήθους παιδικών χορευτικών τμημάτων. Οφείλουμε – όπως αναφέρει ο σύλλογος– να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συλλόγους που αναγνώρισαν τους καρπούς της προσπάθειας μας για να θεσμοθετηθεί και επίσημα το 1ο Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα στη πόλη της Δράμας το 2017 και να υπάρξει συνέχεια από άλλους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας! Επιπρόσθετα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και να συγχαρούμε τους Συλλόγους Πέλλας Γιαννιτσών και Απαλού Αλεξανδρούπολης για τις επιτυχημένες παιδικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα πριν το 2017 στο πλαίσιο των Πανθρακικών Ανταμωμάτων.Στο 28ο Γνωμοδοτικό μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η διοργάνωση του επόμενου Πανθρακικού Ανταμώματος (12ο) να πραγματοποιηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Τα δίδυμα τείχη” στη πόλη του Διδυμοτείχου, το 29ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της ΠΟΘΣ να υλοποιηθεί από τον Σύλλογο Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και η Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Θρακικού Ελληνισμού να διεξαχθεί από τον Σύλλογο Φερρών Έβρου ” Η Αγία Σοφία”. Επίσης ενημερωθήκαμε για την ένταξη της ανδρικής Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική φρουρά.Ως Σύλλογος Εβριτών Δράμας “Ο Έβρος” συγχαίρουμε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων για τον ζήλο και την πραγματική του προσφορά στην ανάδειξη του Θρακικού πολιτισμού και στην προάσπιση της Θρακικής ιστορίας και παράδοσης, και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν ακάθεκτοι την ανοδική πορεία”.

Τα χορευτικά τμήματα και ο σχεδιασμός του συλλόγου Εβριτών Δράμας
Ήδη μέσα στο φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οκτώ χορευτικά τμήμα του συλλόγου (πέντε ενηλίκων και τρία παιδικά) όπως επίσης και τμήματα χορωδίας και θεάτρου. Ήδη ο σύλλογος κινείται σε ρυθμούς προετοιμασίας για τον Χριστουγεννιάτικο χορό του που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου ενώ προγραμματίζοντας τις δράσεις της επόμενης χρονιάς επιδιώκει να τιμηθεί όπως πρέπει το γεγονός της απελευθέρωσης της Θράκης που συνδέεται άμεσα και με την Δράμα. Παράλληλα είναι υπο σχεδιασμό οι δράσεις και οι συμμετοχές του στο εξωτερικό αλλά και σε φεστιβαλικές διοργανώσεις εντός χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ