Ποιός πληρώνει τελικά το “μάρμαρο” από τις παραλήψεις ή τα λάθη των διοικήσεων σε δημόσιες υπηρεσίες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Μήπως οι παραλείψεις ή τα λάθη που οδηγούν τελικά σε πρόστιμα είναι άλλος ένας λόγος να αρχίσει να γίνεται ορθολογικότερη διαχείριση ώστε να μην βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη ο δημότης; Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να υφίσταται. Στην περίπτωση βέβαια που αφορά επαναλαμβανόμενες παραλείψεις ή παρατυπίες, τότε δεν πρόκειται απλά για λάθος αλλά για κάτι πολύ χειρότερο.
Μία τέτοια περίπτωση είναι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην ΔΙΑΑΜΑΘ λόγω μη τήρησης εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δράμας τουλάχιστον από το 2015. Στις 20 Αυγούστου εντοπίστηκαν προβλήματα που αφορούν την μη τήρηση των όρων περιβαλλοντικής λειτουργίας του ΚΔΑΥ αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά.
Με απόφαση του Περιφερειάχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους έξι 6.000 ευρώ στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Α.Ε» (δηλαδή στην ΔΙΑΑΜΑΘ).
Πιο συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου του 2019 διενεργήθηκε έλεγχος από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Δράμας, στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ Δράμας που βρίσκονται στην περιοχή Ταξιαρχών. Ο έλεγχος έγινε και με στελέχη του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Δράμας-Ξάνθης.
Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι “στο ΚΔΑΥ (το οποίο δέχεται ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται στους μπλε κάδους) ήταν σε λειτουργία (γραμμή χειροδιαλογής και μηχανολογικός εξοπλισμός διαλογής.) Εντός του κτιρίου του ΚΔΑΥ υπήρχαν τόσο ανακυκλώσιμα υλικά προς διαλογή όσο και δεματοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά (μέταλλο, πλαστικό, χαρτί κλπ). Στο χώρο περιμετρικά του κτιρίου του ΚΔΑΥ και εντός των ορίων των εγκαταστάσεων σε χώρους μη στεγασμένους υπήρχαν τόσο σύμμεικτα απόβλητα (υλικά προς διαλογή που προέρχονται από τους μπλε κάδους), όσο και δεματοποιημένα υλικά (διαχωρισμένα-ανακτώμενα υλικά). Επίσης υπήρχαν κοντέινερ με διαλεγμένο και μη υλικό, τα οποία ήταν μη καλυμμένα… Επίσης οι προβλεπόμενες φυτεύσεις περιμετρικά της μονάδας ήταν πολύ ανεπαρκείς”.
Ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “δεν τηρούνταν οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι στο ΚΔΑΥ Δράμας και ότι υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε μεταξύ άλλων λόγων και επειδή παρουσιάστηκε κατ’ επανάληψη την ίδια παραβατική συμπεριφορά (είχαν γίνει στο παρελθόν εκθέσεις αυτοψίας στις 21 Αυγούστου του 2015 και 30 Δεκεμβρίου του 2016 και υπήρξαν αποφάσεις επιβολής διοικητικών προστίμων στην ΔΙΑΑΜΑΘ, το 2016 και το 2017.
Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ λοιπόν προσέφυγε, κατά της υπ’ αριθμ. 3633/20-08-2019 (πιο πρόσφατης) απόφασης του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που αφορούσε πρόστιμο σε βάρος της, ωστόσο με απόφαση της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε την προσφυγή.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει και τέθηκε και στην αρχή αυτής της αναφοράς είναι γιατί να επιβαρύνεται ο δημότης που τελικά καλείται να επιβαρυνθεί με αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη τα λάθη και τις παραλείψεις που υπάρχουν. Επίσης γιατί παρά τα πρόστιμα και τις διαπιστώσεις κατ’ επανάληψη παραβατικών συμπεριφορών δεν έγιναν διορθώσεις. Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές διότι απαντήσεις προφανώς δεν πρόκειται να δοθούν.