Ανεμοδείκτης 21-11-2019

...γράφει ο Βαγγέλης Ψωμάς

0
2404

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ!

ΑΝΗΣΥΧΙΑ και παράλληλα προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα του Δημοτικού Κήπου αυτές τις ημέρες κατά την προετοιμασία της Ονειρούπολης. Ίσως ο πιο γνωστός και πολυσύχναστος μεταπολεμικά χώρος της πόλης κινδυνεύει να μεταβεί σε μια κατάσταση πιθανόν μη αναστρέψιμη.

Η ΕΙΚΟΝΑ βάλτου ή οργωμένου χωραφιού που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος του αλλά και η ύπαρξη μόνιμων πλακιδίων που βρίσκονται τοποθετημένα σε ντάνες στον χώρο προδιαγράφει έναν σχεδιασμό να υλοποιηθούν κατασκευές που παραπέμπουν σε μόνιμο θεματικό πάρκο και δεν έχουν παροδικό χαρακτήρα.

ΑΝ το οικοδομικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί, τοποθετηθεί στον Δημοτικό Κήπο τότε υπάρχει κίνδυνος να τσιμεντοποιηθεί και ο ελάχιστος χώρος πρασίνου και παράλληλα ο μοναδικός πνεύμονας ζωής που υφίσταται στο κέντρο της πόλης μετά το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

ΟΠΩΣ πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς αρκετά δεντράκια του κήπου έχουν πνιγεί στις τσιμεντόπλακες και είναι αμφίβολο πόσο θα αντέξουν την συγκεκριμένη ταλαιπωρία το επόμενο διάστημα. Στον χώρο υπάρχουν διάσπαρτες ξύλινες κάσες ή και ντάνες που συνδυαζόμενες με την εικόνα οργωμένου αγροκτήματος που υπάρχει σε άλλα σημεία κοντά στην περιοχή των παιχνιδιών δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την δυνατότητα επαναφοράς του χώρου μετά το πέρας της Ονειρούπολης.

ΕΧΟΥΜΕ γράψει και άλλη φορά από αυτή την στήλη ότι η Ονειρούπολη θα πρέπει ως θεσμός όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αναπτυχθεί, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει και για τον Δημοτικό Κήπο της Δράμας. Οι όποιες μόνιμες τσιμεντοκατασκευές μέσα στον Δημοτικό Κήπο σίγουρα τον υποβαθμίζουν. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη της Ονειρούπολης δεν πρέπει να σημάνει το τέλος του Δημοτικού Κήπου της Δράμας.

ΚΑΛΟ λοιπόν θα ήταν οι όποιοι υπεύθυνοι για την διοργάνωση της Ονειρούπολης να σεβαστούν το φυσικό περιβάλλον και να προχωρήσουν στην προετοιμασία της με ήπιες παρεμβάσεις και όχι με καταστροφή του ελάχιστου χώρου που έχει απομείνει για την ύπαρξη πρασίνου ακόμη και εντός του Δημοτικού Κήπου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είδαμε να γίνονται για την Ονειρούπολη εντός του Δημοτικού Κήπου και τα προηγούμενα 16 χρόνια. Τσιμεντοποίηση του Δημοτικού Κήπου βλέπουμε για πρώτη φορά να επιχειρείται. Καλό θα ήταν η προετοιμασία για την λειτουργία της Ονειρούπολης να συνεχιστεί χωρίς ανεπανόρθωτες παρεμβάσεις για το περιβάλλον του Δημοτικού Κήπου όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ