Δημήτρης Κασαράκης: “Απαιτεί βούληση η ογκολογική μονάδα”

0
7541
Δημήτρης Κασαράκης, Ογκολόγος

Με μικρότερο αριθμό συμμετοχών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Δράμα από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου η 4η επιστημονική συνάντηση για τον ογκολογικό ασθενή και τους σύγχρονους θεραπευτικούς χειρισμούς.
Τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου με τη βοήθεια σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι ελπιδοφόρα. Οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν σημαντική πρόοδο κατά την τελευταία πενταετία, όπως προέκυψε από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hydrama και στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 σύνεδροι και ομιλητές, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, από τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, οι θέσεις των συνέδρων ήταν λιγότερες και τελικά επιτεύχθηκε η αποφυγή του συνωστισμού. Παράλληλα, γινόταν και θερμομέτρηση κατά την είσοδο συμμετεχόντων στο χώρο διεξαγωγής της επιστημονικής συνάντησης, η οποία διοργανώθηκε από την Θωρακοχειρουργική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», την Β’ Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» και τη Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. Δράμας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.


Μιλώντας στα “Χ” ο κ. Δημήτρης Κασαράκης, Διευθυντής Β’ της Ογκολογικής – Χημειοθεραπευτικής Κλινικής Α.Ν.Θ. του “Θεαγένειου”, είπε ότι κατά την επιστημονική συνάντηση έγινε αναφορά στις νέες εξελίξεις για την θεραπεία όλων των βασικών μορφών καρκίνου (του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, κλπ). “Πάμε σε μια εποχή στοχευτικών παραγόντων και στην ανοσοθεραπεία. Οι στοχευτικοί παράγοντες, είναι φάρμακα τα οποία στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της μετάδοσης του καρκινικού ερεθίσματος, το οποίο δημιουργεί την καρκινογένεση. Πιστεύω ότι θα μειωθούν οι χημειοθεραπείες και θα οδεύσουμε στους στοχευτικούς παράγοντες. Η ανοσοθεραπεία επίσης είναι μια νέα θεραπεία που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο. Μάλιστα έχουμε και κάποιους βιοδείκτες που μας βοηθούν να καταλάβουμε ποια άτομα είναι πιθανότερο να βοηθηθούν. Ζητούμε δηλαδή, κάποιους μοριακούς ελέγχους από τον καρκινικό ιστό που μας δείχνουν αν εκφράζονται αυτοί οι βιοδείκτες. Αν οι βιοδείκτες εκφράζονται, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι ασθενείς αυτοί να ωφεληθούν από τις νέες θεραπείες. Μέσω της ανοσοθεραπείας, ο οργανισμός αναγνωρίζει το καρκινικό κύτταρο και το καταστρέφει μόνος του. Είναι σημαντικό να πούμε ότι παλαιότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα υπήρχαν πολύ λίγα φάρμακα στη διάθεσή μας. Την τελευταία πενταετία είχαμε τόσο ραγδαίες εξελίξεις που ένα μεγάλο μέρος των ασθενών ζει για πολλά χρόνια πλέον”.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει σημαντικός παράγοντας η έγκαιρη διάγνωση σύμφωνα με όσα είπε στα “Χ” ο κ. Κασαράκης. Αν δηλαδή ο καρκίνος εντοπιστεί σε ένα πρώιμο στάδιο τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ίασης. «Ο πολίτης θα πρέπει να απευθύνεται σε ένα παθολόγο ή τον οικογενειακό του ιατρό με το παραμικρό σύμπτωμα και να μην το αμελεί. Αν παραμεληθεί και γίνει μεταστατικός, έχει εξαπλωθεί σε όλα τα όργανα και μετά δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για ίαση, αλλά μόνο για παράταση ζωής πλέον» εξήγησε ο Διευθυντής Β’ της Ογκολογικής – Χημειοθεραπευτικής Κλινικής Α.Ν.Θ. του “Θεαγένειου”.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την Δράμα και το ογκολογικό ιατρείο το οποίο λειτουργεί ο ίδιος στο Νοσοκομείο της Δράμας κάθε Παρασκευή, ο κ. Κασαράκης είπε ότι μέχρι στιγμής και σε διάστημα 6,5 μηνών περίπου, ανοίχτηκαν 305 φάκελοι ασθενών.
Απαντώντας σε ερώτημα για την προοπτική δημιουργίας ογκολογικής μονάδας, στο Νοσοκομείο Δράμας, ο κ. Κασαράκης ήταν απόλυτα σαφής: «Νομίζω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ογκολογική μονάδα. Αν εξετάσομε τα στοιχεία που αφορούν τις μετακινήσεις ασθενών εκτός Δράμας, πέρα από την ταλαιπωρία που υφίστανται και το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ για αυτές τις μετακινήσεις, θα καταλάβουμε ότι με τα έξοδα αυτά, ο ΕΟΠΠΥ θα μπορούσε να καλύψει την μισθοδοσία πέντε γιατρών. Γιατροί θα βρεθούν αν ανοίξουν οι θέσεις. Οι τοπικοί παράγοντες πασχίζουν και τρέχουν πάρα πολύ. Τα εμπόδια βρίσκονται σε κεντρικό επίπεδο στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι δυσκίνητος. Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου της Δράμας, δεν έχει υπογραφεί ακόμα, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατροί υπάρχουν. Θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εξοπλισμό που απαιτείται, ο κ. Κασαράκης επεσήμανε στα “Χ”: «Πρέπει να πούμε ότι η μονάδα χημειοθεραπείας δεν έχει τόσο μεγάλο κόστος. Απαιτεί έναν χώρο και κάποιες νοσηλεύτριες που κάνουν τις χημειοθεραπείες. Αυτό είναι εύκολο να γίνει. Επίσης χρειάζεται ένα μηχάνημα που διαλύει τα φάρμακα, το οποίο λέγεται απαγωγός και η αξία του δεν ξεπερνά τις 5-7.000 ευρώ. Υπάρχει δεύτερο τέτοιο μηχάνημα ήδη στο Νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο αρχικά αγοράστηκε για να τοποθετηθεί σε κάποια κλινική κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατόν. Άρα το μηχάνημα υπάρχει κάπου αποθηκευμένο. Θα μπορούσαμε να το φέρουμε χωρίς κανένα κόστος. Το θέμα είναι να υπογραφεί το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου και οι θέσεις. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!