Δήμος Δράμας: Δεν πέρασε η πρόταση για επίδομα γεννήσεων

1
1975

«Tα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν την τρέχουσα χρονιά» απάντησε η Δημοτική Αρχή στην πρόταση που κατέθεσε η κα Κιόρτεβε στο Δημοτικό Συμβούλιο


 

Δεν έγινε τελικώς αποδεκτή η πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, για την θέσπιση επιδόματος γέννησης τέκνων, ανάλογο με αυτό που θεσπίστηκε στο Δήμο Προσοτσάνης. Την πρόταση κατέθεσε η υποψήφια δήμαρχος της παράταξης “Project για τη Δράμα” κα Παρθένα Κιόρτεβε, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα τέτοιο επίδομα προκειμένου τα χρήματα που περισσεύουν να διαχέονται στους δημότες, οι οποίοι αυτή τη χρονική στιγμή διανύουν μια δύσκολη περίοδο με δεδομένη την ακρίβεια. Η κα Κιόρτεβε είπε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ανακουφιστικό, ωστόσο η πρόταση δεν υιοθετήθηκε τελικά από την Δημοτική Αρχή.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, απάντησε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ότι αυτή η πρόταση έχει πολύ ενδιαφέρον αλλά το ποσό (που απαιτείται) είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή οι γεννήσεις κατ’ έτος στα όρια του Δήμου Δράμας είναι περίπου 250-300 παιδιά. Κατά συνέπεια θα χρειαζόταν περίπου 300.000 ευρώ για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιωτίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε συζήτηση που είχε με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, τα χρήματα αυτά, δεν υπάρχουν την τρέχουσα χρονιά, για να μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πάντως πρόσθεσε, ότι κάθε χρονιά είναι και διαφορετική και επεσήμανε: “Εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα χρήματα και να το υλοποιήσουμε και εμείς στον Δήμο Δράμας. Νομίζω ότι όλοι θα το θέλαμε”.
Παράλληλα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης είπε ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στο Δήμο Προσοτσάνης, ο οποίος όμως είναι μικρότερος δήμος και τα κόστη που τον επιβαρύνουν είναι μικρότερα. Ο Αντιδήμαρχος είπε ότι αυτή την στιγμή ο Δήμος Δράμας, έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση του κόστους των καυσίμων και αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Κατά συνέπεια επιδιώκει να καλύψει αυτές τις ανάγκες που είναι σε άμεση προτεραιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Προσοτσάνης που θέσπισε ένα ανάλογο πρόγραμμα, ενισχύει οικονομικά με το ποσό των χιλίων ευρώ τις αδύναμες οικογένειες που απέκτησαν τέκνο από την 01-01-2021 έως την 31-12-2021. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ποσού 1.000 ευρώ σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες που αποκτούν τέκνο και δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι γονείς κατοικοδημότες του Δήμου Προσοτσάνης που είναι οικονομικά αδύναμοι με ετήσιο καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 16.000 ευρώ και για τις μονογονεϊκές οικογένειες των 10.000 ευρώ.
Με βάση τα ανησυχητικά δημογραφικά δεδομένα του Δήμου Δράμας και την αύξηση της ψαλίδας θανάτων γεννήσεων, ίσως η πρόταση που κατατέθηκε για την επιδότηση γέννησης τέκνου, δεν θα έπρεπε να παραπεμφθεί στις καλένδες, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο για τους πολίτες. Το δημογραφικό αλλά και τα προβλήματα ανεργίας είναι από τα σημαντικότερα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην πόλη της Δράμας, άρα είναι ζητήματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε προτεραιότητα, όποια και αν είναι η εικόνα που μπορεί να παρουσιάζουν τα οικονομικά δεδομένα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!