Δήμος Προσοτσάνης: Με το βλέμμα στραμμένο στην κυκλική οικονομία

0
23191

Η Ευρωπεριοχή Νέστος Μέστα1 στο πλαίσιο του έργου “EnvironmentYou – Environmental Management Enhancement by Youth-runed SMEs» που εστιάζει στην ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων διαδικασιών προώθησης και οργάνωσης, με στόχο την επιτυχή διάδοση και την αποτελεσματική εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στην αγροτική παραγωγή, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη δια ζώσης εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δράμα στις 25 Ιουνίου.
H εκπαιδευτική επίσκεψη εστίασε στην κυκλική οικονομία της αγροτικής παραγωγής και περιελάμβανε προγραμματισμένες επισκέψεις σε τοπικές μονάδες που εφαρμόζουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική τους διαδικασία και αξιοποιούν τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από αυτήν. Το θεματικό πεδίο της επίσκεψης υποστήριξαν και οι στοχευμένες παρουσιάσεις από τους ακαδημαϊκούς του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Δράμα και αφορούσαν την τεχνολογία αιχμής που υποστηρίζει τέτοιες πρακτικές.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να μυηθούν, οι προσκεκλημένοι Έλληνες και Βούλγαροι εταίροι,
στις δυνατότητες εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στις μικρές και μεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας αλλά και στα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα ως μοχλός εκκίνησης της πρωτογενούς παραγωγής.
Συγκεκριμένα, τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε στο «Κτήμα Τέχνη Οίνου» ο καθ. Σ. Μάμαλης, τονίζοντας τους την σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας στην διαχείριση των
κοινών μας φυσικών πόρων και την σκυτάλη έδωσε στον οινολόγο του κτήματος, κ. Α. Παπαδόπουλο για να παρουσίαση των καινοτόμων πρακτικών παραγωγής οίνου που ακολουθούνται στην μονάδα τους και στόχο έχουν την βελτιστοποίηση του τελικού παραγόμενου προϊόντος αλλά και την αξιοποίηση των καταλοίπων παραγωγής στην λίπανση.
Τις παραπάνω παρουσιάσεις ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των καθηγητών του ΔΙΠΑΕ κ. Γ. Γούναρη και Β. Καμπουρλάζου, εισάγοντας το κοινό στις τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της αγροτικής παραγωγής με τον τελευταίο να ολοκληρώνει την παρουσίαση του. με μια επίδειξη drone-συγκομιδής σταφυλιών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου.
Τέλος, την επίσκεψη έκλεισε ο κ. Π. Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου παρουσιάζοντας το επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικής παραγωγής ροδιού όπου
όλα τα υποπροϊόντα αυτής μετατρέπονται σε πρώτες ύλες για άλλες βιομηχανίες (ο χυμός τυποποιείται, τα κουκούτσια απορροφώντας από τον κλάδο της κοσμετολογίας και τα απόβλητα αποτελούν ζωοτροφή υψηλής θρεπτικής αξίας).
Επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος ΕnviromentYou αναμένεται εντός του Ιουλίου, θα φιλοξενηθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Κεντρικής Μακεδονίας- εταίρο του έργου και θα αφορά στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης αγροτών EMS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!