Δημοτικό Συμβούλιο: Αιχμές και αποχωρήσεις για την Ονειρούπολη

0
894

– Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από τη συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό της διοργάνωσης
– Τι λένε στα «Χ» οι κ.κ. Μιχάλης Τάσσου, Μιχάλης Μλεκάνης και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης


 

Τεταμένο ήταν το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, πριν από τη συζήτηση του θέματος για τον οικονομικό απολογισμό της πρόσφατης Ονειρούπολης. Τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν η συζήτηση να αναβληθεί, για να τεθεί το θέμα ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση με μονοθεματικό χαρακτήρα και να παρευρίσκεται σε αυτή και ο Δήμαρχος Δράμας, που απουσίαζε τη Δευτέρα, καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.
Οι προτάσεις των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διεξαγωγή της συζήτησης σε νέα συνεδρίαση προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και άλλα θέματα που αφορούν τον θεσμό, δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων να αποχωρήσει από την αίθουσα πριν από τη συζήτηση του θέματος. Πιο συγκεκριμένα αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Πόλη + Ζωή», «Project για τη Δράμα» και «Αυτοδιοίκηση πολιτών».
Το θέμα τελικά συζητήθηκε με την παρουσία των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια» και της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα».

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος για τον οικονομικό απολογισμό της Ονειρούπολης, είπε ότι η Δημοτική Αρχή κατηγορήθηκε ότι άργησε να φέρει τον οικονομικό απολογισμό της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αυτό συνέβη λόγω κάποιου τεχνικού ζητήματος. Τελικά, όπως είπε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ζητήθηκε η αναβολή της συζήτησης του θέματος από τις αντιπολιτεύσεις εξαιτίας της απουσίας του δημάρχου. Ο κ. Τάσσου πρόσθεσε σχετικά με την αποχώρηση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης: «Εγώ δεν συμφωνώ με τέτοιες πρακτικές. Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί μέσα από κάποιους κανόνες. Η ημερήσια διάταξη των θεμάτων είχε καταρτιστεί πριν από τη νόσηση του δημάρχου. Είχα ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα τεθεί θέμα αναβολής του θέματος (από την αντιπολίτευση), πλην όμως είναι αρμόδιο το προεδρείο να αποφασίσει για το αν θα αποσυρθεί ένα θέμα. Σχετικά με τον πολιτικό απολογισμό της Ονειρούπολης, που έθεσε και ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, θα πρέπει να πω ότι είναι μέσα και στα δικά μου τα σχέδια και θα γινόταν με αφορμή τη συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας της Ονειρούπολης. Εμείς θα συμφωνούσαμε με τη συζήτηση της Ονειρούπολης ως μοναδικό θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως δεν θα έπρεπε να εξαρτήσουμε αυτή τη συζήτηση από τον οικονομικό απολογισμό, και για λόγους οικονομίας χρόνου αλλά και για λόγους ουσίας».

Από τη συζήτηση του θέματος δήλωσε ότι αποχωρεί αρχικά η παράταξη Πόλη+Ζωή η οποία είχε ενημερώσει από πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα ζητήσει την αναβολή του θέματος, λόγω της απουσίας του δημάρχου. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε στα «Χ»: «Θέλαμε να γίνει πολιτική συζήτηση, Πολιτικός απολογισμός. Ενώ μας είχαν προϊδεάσει ότι θα αναβληθεί το θέμα, τελικά επέμεναν να συζητηθεί. Για τον λόγο αυτό αποχωρήσαμε. Θα επαναφέρουμε το θέμα με πρωτοβουλία των αντιπολιτεύσεων για να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Γιατί ο απολογισμός της Ονειρούπολης είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη για τον σχεδιασμό του μέλλοντος του θεσμού. Η πρόσφατη Ονειρούπολη ήταν η χειρότερη όλων των εποχών. Τα διδάγματα από τα λάθη που έγιναν θα είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό της Ονειρούπολης στο μέλλον».

Την αναβολή του ίδιου θέματος ζήτησε και η παράταξη “Project για τη Δράμα” προκειμένου σε επόμενη συζήτηση να παρευρίσκεται και ο ίδιος ο δήμαρχος. Ο επικεφαλής της παράταξης Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, τόνισε στα «Χ» ότι ήταν στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου η απόφαση για το αν θα αναβάλλει το θέμα, ιδιαίτερα αφού το ζήτησε σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση προκειμένου να διευκολυνθεί μια συζήτηση η οποία θα βγάλει και συμπεράσματα. Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ζητήσαμε να πάει και ο οικονομικός απολογισμός μαζί με τον πολιτικό απολογισμό, για το τι έχει γίνει και τι θα γίνει από εδώ και πέρα στην Ονειρούπολη. Ζητήσαμε να γίνει μια μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα, όπως το πρότεινε και ο Αχιλλέας Παπαδόπουλος. Καταλάβαμε ότι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν είχαν πρόβλημα να αναβληθεί αλλά τελικώς επέμενε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί ο οικονομικός απολογισμός. Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε και εμείς. Κατά την άποψή μου αφενός μεν ο δήμαρχος θα μπορούσε να συμμετέχει έστω μέσω τηλεδιάσκεψης (διαδικτυακά). Αφετέρου δε, πολύ φοβάμαι ότι δόθηκε χαρτάκι στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον ίδιο τον δήμαρχο, προκειμένου να προχωρήσει αυτή τη συνεδρίαση. Αυτή τη συζήτηση όμως δεν θα την αποφύγουν όπως και να έχει. Μπορεί ο δήμαρχος να απουσιάζει και πάλι με κάποια αφορμή, αλλά τη συζήτηση για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ονειρούπολη και πού οδεύει από εδώ και στο εξής δεν θα την αποφύγουν. Εκεί θα αναδειχθεί από εμάς, τι έχει γίνει, τι μπορεί να διορθωθεί και αν μπορεί να διορθωθεί με τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ