Δημοτικό Συμβούλιο: Αναγκαίες οι αλλαγές στην Ονειρούπολη

0
755

– Τη δημιουργία εταιρείας αναπτυξιακού σκοπού για τη διαχείριση του θεσμού εξετάζει μεταξύ άλλων ο Δήμος Δράμας
– Οργανωτική επιτροπή με συμμετοχή και επαγγελματιών του τουρισμού πρότεινε καταρχάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο


Την ανάγκη δημιουργίας μιας εταιρείας αναπτυξιακού σκοπού, η οποία θα διαχειρίζεται την Ονειρούπολη επεσήμανε ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πολιτικό απολογισμό της πρόσφατης διοργάνωσης, που έγινε τη Μ. Δευτέρα.
Ο ίδιος τόνισε: «Μέσα από μια διαπαραταξιακή που θα γίνει για την επόμενη διοργάνωση μπορεί να δημιουργηθεί και το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να δημιουργηθεί μια τέτοια εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο και μάνατζερ». Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως είπε θα λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον εκάστοτε δήμαρχο. Ωστόσο, παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει μέχρι την επόμενη διοργάνωση, άποψη που είχε καταθέσει νωρίτερα και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε για την προοπτική της Ονειρούπολης, ο κ. Τάσσου, πρότεινε η διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης να ονομαστεί οργανωτική επιτροπή με σκοπό να συμπεριλάβει όχι μόνο εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων αλλά και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων οι οποίοι σχετίζονται με την Ονειρούπολη και την τοπική οικονομία. Σημείωσε δε ότι πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές ώστε η Ονειρούπολη να επιστρέψει στην κορυφή.
Νωρίτερα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μ. Μλεκάνης, είπε ότι «Τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη δημόσια συζήτηση, σχετικά με το μέλλον της Ονειρούπολης είναι πολλά. Έγινε λάθος ξεκίνημα διότι ο κανονισμός λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι ένα ελάχιστο κομμάτι από αυτά που έχει να αντιμετωπίσει η Ονειρούπολη». Σε άλλο σημείο είπε ότι «Για την Ονειρούπολη είναι σημαντικός τομέας και η προώθηση και η επικοινωνία της εκδήλωσης κάτι που δεν μπορεί να γίνεται με χαριστικές αναθέσεις αλλά με ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να φέρουν αποτέλεσμα και όχι μόνο με εξυπηρέτηση των ημετέρων». Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος Δράμας μπορεί να διοργανώνει την Ονειρούπολη, κάνοντας τα πάντα χωρίς να αντιμετωπίζει περιορισμούς. Επίσης τόνισε ότι οι επιχειρηματίες που ωφελούνται από την Ονειρούπολη θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διοργάνωση.
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Ονειρούπολη εξετάστηκε και η πρόσφατη διοργάνωση με τον επικεφαλής της παράταξης «Δράμα- Πρωταγωνίστρια», κ. Λ. Καλλινικίδη που είχε και την ευθύνη της, ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, να δηλώνει ότι η πρόσφατη διοργάνωση κινήθηκε σε αξιοπρεπή επίπεδα καθώς προσήλθαν πολλοί επισκέπτες, τονώθηκε η αγορά και η επιλογή να πραγματοποιηθεί τελικά η εκδήλωση, η οποία έγινε με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, ήταν σωστή. Αυτό, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και από τις ανακοινώσεις των επαγγελματικών σωματείων που εμπλέκονται με τον τουρισμό (ξενοδόχοι, επισιτιστικά επαγγέλματα κλπ).
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ανάμεσα σε άλλα άσκησε κριτική για τις αναθέσεις που έγιναν στη διάρκεια της πρόσφατης διοργάνωσης σε συγγενικά πρόσωπα ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής. Είπε ότι η Ονειρούπολη πρέπει να λειτουργήσει ως μια επιχείρηση και ότι όπως αποδείχθηκε η Ονειρούπολη μπορούσε να γίνει και χωρίς τη ΔΕΚΠΟΤΑ. Πρόσθεσε δε, ότι δυστυχώς, όσο παραμένει η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει περιθώρια βελτίωσης ο θεσμός και ότι η ραγδαία αλλαγή για την Ονειρούπολη περνά μόνο μέσα από την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής.
Η κα Π. Κιόρτεβε, νέα υποψήφια δήμαρχος με την παράταξη Project για τη Δράμα, τόνισε ότι η Ονειρούπολη, σε αντίθεση με το παρελθόν έχει μετατραπεί σε ένα εμπορικό πανηγύρι, έχει μείνει στάσιμη και δεν εξελίχθηκε καθόλου, με αποκορύφωμα τη χρονιά 2021 – 2022, στη διάρκεια της οποίας φάνηκε ότι ο θεσμός εξέπνευσε και κατέρρευσε. Σε ότι αφορά αυτά που πρέπει να γίνουν, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πιθανόν η μετεγκατάστασή της σε άλλο χώρο, η σύνδεσή της με άλλες περιοχές της πόλης και η επέκτασή των δράσεών της, παράγοντες που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Η κα Κιόρτεβε είπε ότι φαίνεται ξεκάθαρα πως οι επιλογές που έχουν γίνει από την πλευρά του δημάρχου έχουν αποτύχει και ότι η Ονειρούπολη θα πρέπει να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Σ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι για την παράταξή του η λογική της Ονειρούπολης των μπίζνεσμαν που έχει επικρατήσει, την έχει μετατρέψει από γιορτή των Χριστουγέννων σε εμποροπανήγυρη και μάλιστα χαμηλού επιπέδου. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι ο επιτυχημένος θεσμός θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα και να απαλλαγεί από την εμπορευματοποίηση και την προβολή της διασκέδασης μόνο μέσα από την καταναλωτική υστερία. Είπε επίσης ότι στον θεσμό θα πρέπει να προστεθούν ο πολιτισμός, η οικολογία και η ανθρωποκεντρική λειτουργία πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα. Πρότεινε να τοποθετούνται σπιτάκια στον δημοτικό κήπο μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις, ώστε να μην καταστρέφεται το πράσινο. Ο κήπος να αποτελέσει ενιαίο χώρο με την πλατεία (Ελευθερίας) και στους χώρους αυτούς να μην εγκαθίστανται ογκώδεις και θορυβώδεις κατασκευές και δραστηριότητες. Είπε επίσης ότι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, πχ στον χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ