Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας: Απόλυτα σαφής έγινε ο κίνδυνος που υπάρχει για ενδεχόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Δράμας

0
2801

Αποφασίστηκε Ψήφισμα Συμπαράστασης στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας


Το θέμα της ενδεχόμενης κατάργησης ή συγχώνευσης του Πρωτοδικείου Δράμας και της γενικότερης υποβάθμισης της Δράμας έφερε ως έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη «Πόλη + Ζωή».
Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Αναστάσιος Πούλιος, όπως και μέλη της του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου. Αρχικά ο κ. Πούλιος ανέπτυξε εκτενώς τον κίνδυνο που υπάρχει για κατάργηση του Πρωτοδικείου της Δράμας και περιέγραψε όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των δικαστηριακών σχηματισμών στον Νομό Δράμας.
Ο ίδιος τόνισε: «Από το 2014 που ανέλαβε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Άρειο Πάγο υπήρχε υφέρπουσα ατμόσφαιρα ότι επικρέμεται πάνω από τους δικηγορικούς συλλόγους, τα πρωτοδικεία και τα περιφερειακά δικαστήρια, ένα σχέδιο το οποίο είχε ήδη ετοιμαστεί και ήταν στα συρτάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί συγχωνεύσεως των δικαστικών σχηματισμών». Αυτό, όπως είπε, «Υπήρχε ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κανείς να το φέρνει στην επικαιρότητα. Στις 2 Απριλίου 2022, στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων στην Αθήνα, παραστάθηκε διαδικτυακά ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο αυτό, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο όσον αφορά τη δικαιοσύνη έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Σε αυτό περιγράφεται η αναβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης στη χώρα μας αλλά και μεταξύ άλλων ο ανασχεδιασμός του δικαστικού χάρτη της χώρας. Μάλιστα ο Υπουργός δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι στη διαδικασία αυτή, τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου είναι η Παγκόσμια Τράπεζα! Σε πρόσφατο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, αυτό το επαναλαμβάνει και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, άρα είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης», όπως είπε ο κ. Πούλιος.
Ο ίδιος υπενθύμισε: «Στη Δράμα, το 2014 λειτουργούσαν, εκτός από το κεντρικό Ειρηνοδικείο του Δήμου Δράμας, άλλα τρία Ειρηνοδικεία. Τα Ειρηνοδικεία αυτά που ήταν του Νέστου, της Προσοτσάνης και του Κ. Νευροκοπίου, καταργήθηκαν την ίδια χρονιά. Την ίδια χρονιά επίσης καταργήθηκε η μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας στη Δράμα. Το 2015, ενώ ο οργανισμός δικαστηρίων της Δράμας προέβλεπε τρεις θέσεις Εισαγγελέα και ενώ ήδη από το 2004 είχαν θεμελιωθεί οι φυλακές Νικηφόρου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργησε τη μια από τις τρεις θέσεις Εισαγγελέα, παρά την προοπτική ότι θα λειτουργήσουν φυλακές 500 τυπικά (700 στην ουσία) κρατουμένων. Εν’ όψη της λειτουργίας των φυλακών, ζητήσαμε και εμείς και η Εισαγγελία της Δράμας, την επαναδημιουργία τρίτης θέσης Εισαγγελέα, αλλά αρνήθηκε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Άρειος Πάγος. Κάναμε δεύτερη πρόταση για απόσπαση και αρνήθηκαν επίσης».
Συμπερασματικά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας είπε ότι υπάρχει αυτό το ιστορικό προηγούμενο και με το δεδομένο ότι για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη, σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, τότε δεν θα ληφθούν υπόψη άλλα κριτήρια παρά μόνο τα οικονομικά. «Εγώ ανησυχώ» είπε κατηγορηματικά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας έγιναν αρκετές τοποθετήσεις από τους συμβούλους των δημοτικών παρατάξεων, για τον κίνδυνο συρρίκνωσης της δικαιοσύνης στη Δράμα, αλλά αυτό που έγινε απόλυτα σαφές είναι ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν από το Νομικό κόσμο, είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Δικαιολογημένη είναι και η ενδεχόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Δράμας καθώς είναι ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες δυσμενείς καταστάσεις τον Νομό Δράμας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε κατάρτιση Ψηφίσματος με το οποίο δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας για τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο της δικαιοσύνης στη Δράμα. Στο Ψήφισμα γίνεται σαφές επίσης ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ