Δημοτικός κήπος – Ονειρούπολη, του Αθανάσιου Κάζη, Δημότη Δράμας

0
2413

«Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε» Σεφέρης

Ο πολυταξιδεμένος μεγάλος των Οθωμανών περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή (1611-1680) επισκέφθηκε και την Δράμα. Διαβόητη έχει μείνει η περιγραφή του κήπου της πόλης.
«Εν μέσω της πόλεως Δράμας, έμπροσθεν του Εσκί Τζαμί (Άγιος Νικόλαος) υπάρχει ένας
υπέροχος κήπος.
Τοιούτος τόπος αναψυχής, δεν υπάρχει ούτε εις την Ρούμελην (την χώραν των Ρωμαίων), ούτε εν Περσία, ούτε εις το Μπάλχ, ούτε εις την Βουχάραν, ούτε εις το Χορασάν, ούτε εις την Γερμανίαν. Από εκατόν πηγάς αναβρύουσιν ύδατα καθάρια και διαυγή ως κρύσταλλος, ρέοντα εκ της μεγάλης δεξαμενής εις μικροτέρας. Το εξ εκάστης των παραδεισίων τούτων πηγών αναβρύον ύδωρ είναι ποτόν ηδύ και τόσον ψυχρόν, ώστε ο άνθρωπος δεν δύναται να το πίη εν ανέσει τον μήνα Ιούλιον. Περίξ των μεγάλων δεξαμενών… της πόλεως υπάρχουν πλατάνια και άλλα παχύσκια δένδρα, υπό την σκιάν των οποίων, ο ήλιος ουδεμίαν απολύτων ασκεί επίδρασιν, διότι όλα τα δέντρα ταύτα είναι πανύψηλοι πλάτανοι θεόπλαστοι, εις τους υψηλούς κλάδους των οποίων εμφωλεύουν χιλιάδες χιλιάδων ποικιλοχρώμων πτηνών, χιλιάδες χιλιάδων πτηνών κελαδούντων αρμονικώς, ψαλλόντων μαγευτικώς ερωτικά άσματα.
Ο τερπνός ούτος χώρος είναι το κέντρον της αναπαύσεως και αναψυχής των κατοίκων της πόλεως.
Εις κάνεν μέρος κατά τα τόσα και τόσα ταξείδια μου δεν εύρον τοιούτο κέντρον διασκεδάσεως και αναψυχής. Ειθέ να διαρκέση εν ευτυχία μέχρι της συντελείας των αιώνων».

Τον μοναδικό αυτό κήπο με τις πηγές και τα πλατάνια στο κέντρο της πόλης, δώρο Θεού, ήλθαμε εμείς, οι σημερινοί κάτοικοι της Δράμας να εγκαταστήσουμε για μια ακόμη χρονιά την ονειρούπολη και να τον ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ.
Τα πρώτα χρόνια με ήπιο τρόπο και φέτος ανενδοίατα, με τόνους άμμου, εκατοντάδες τσιμεντόπλακες και μερικούς τόνους τσιμέντου. Εύλογα το παλιό υπέροχο πράσινο γκαζόν μετατράπηκε σε βούρκο κατάλληλο για… βουβάλια.
Δεν πάει άλλο.
Για το πρόσκαιρο αμφισβητούμενο όφελος να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ Δημοτικό κήπο. Όσοι ευαισθητοποιούμαστε για τις ομορφιές της Δράμας, όσοι αγαπάμε την πόλη μας πρέπει να
αφυπνιστούμε.
Φέτος πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που ο κήπος μας υφίσταται αυτή την Βάνδαλα επιδρομή.

Υπήρξα από τους πρώτους Θερμούς υποστηρικτές και εθελοντής της Ονειρούπολης.
Από το 2003, πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έως το 2015 λειτουργούσαμε το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη (ήμουν πρόεδρος της φιλοτελικής Εταιρίας Δράμας) και έζησα την Ονειρούπολη από μέσα.
Ο θεσμός πρέπει να διατηρηθεί, αλλά ριζικά αναμορφωμένος: ΟΧΙ στο Δημοτικό κήπο και όχι με αυτήν την οργανωτική δομή και λειτουργία, η οποία τον καθιστά προκλητικά σπάταλο και αντιοικονομικό. Ένας κατάλληλος χώρος είναι αυτός που εκτείνεται δυτικά από την γέφυρα Ζώνκε ως τους σηματοδότες του Βασιλόπουλου. Πρόκειται για την εγκαταλειμμένη, σχεδόν άβατη περιοχή με την έντονη άγρια βλάστηση που διασχίζεται από το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας.
Εφόσον αναπλαστεί, μπορεί να προστεθεί ένας ακόμη χώρος φυσικού κάλλους, ως συνέχεια του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας εκεί θα μπορούσε να φιλοξενηθεί άνετα η ονειρούπολη. Άλλες τοποθεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η 31Μαΐου από τον Άγιο Νικόλαο έως την Πατριάρχου Διονυσίου και οι χώροι βόρεια της 1ης Ιουλίου.
Όσο για την οργανωτική δομή και λειτουργία θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός από τους φορείς της πόλης που ωφελούνται: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ κ.α. Ο Δήμος να τον επιχορηγεί με ελάχιστα χρήματα και διευκολύνσεις. Η διαχείριση του να γίνει με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, ώστε να γίνει βιώσιμος και να πάψει να εκτρέφεται από τα χρήματα των Δραμινών δημοτών. Μόνο έτσι θα εκλείψουν κάποιες προκλητικές, σπάταλες επιλογές που ανεβάζουν σε δυσβάστακτα ύψη το κόστος της ονειρούπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!