Διπλό «ΟΧΙ» για τη ΔΕΚΠΟΤΑ

0
1414

– Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή τον προϋπολογισμό του 2020 και τους πόρους για την ΔΕΚΠΟΤΑ
– Άφησαν αιχμές για αδιαφάνεια και έλλειψη ορθής διαχείρισης

Προάγγελος της στάσης που θα κρατήσουν στην σημερινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία περιλαμβάνει το αίτημα για την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ θα πρέπει να θεωρείται η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεδρίασης τα μέλη των παρατάξεων Πόλη+Ζωή και Project Δράμα 2020 που συμμετέχουν στην επιτροπή καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και τον πίνακα στοχοθεσίας του Δήμου Δράμας Οικ. Έτους 2020 που περιελάμβανε και την χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Η ίδια στάση άλλωστε είχε προδιαγραφεί από την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν προ ημερών οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της οποίας είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπερψηφιστεί καμία χρηματοδότηση για την ΔΕΚΠΟΤΑ πέραν της μισθοδοσίας του προσωπικού της καθώς στις προθέσεις τους είναι να ζητήσουν την εκκαθάριση και την λύση της δημοτικής επιχείρησης.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πάντως ο προϋπολογισμός και ο πίνακας στοχοθεσίας του Δήμου Δράμας για το Οικ. Έτος 2020 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρότι εκφράστηκαν σειρά ενστάσεων από τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην αντιπολίτευση. Ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης καταψήφισε τον προϋπολογισμό και επέρριψε ευθύνες στην Δημοτική Αρχή μιλώντας για καθυστερήσεις στην προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού όπως επίσης και καθυστερήσεις στην ψήφιση των τελών και του τεχνικού προγράμματος. Πρόσθεσε ότι από αυτές τις καθυστερήσεις προκύπτουν λειτουργικά προβλήματα για τον δήμο. Παράλληλα σημείωσε ότι καταψηφίζει διότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται δαπάνες έργων που δεν υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Eπίσης αιτιολόγησε την καταψήφιση του προϋπολογισμού καθώς όπως εξήγησε η παράταξή του δεν συναινεί στην χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ με τα συγκεκριμένα κονδύλια και διευκρινίζοντας ότι η διαχείριση της πόρων της δημοτικής επιχείρησης και οι εκδηλώσεις που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει δεν διέπονται από διαφάνεια και διαχειριστική ορθότητα. Σημείωσε επίσης ότι η δημοτική παράταξη Πόλη+Ζωή θα καταθέσει διαφορετική πρόταση για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το θέμα του προϋπολογισμού καταψήφισε και ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την συγκεκριμένη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και συμφωνώντας μόνο στο μέρος της χρηματοδότησης των υπαλλήλων της καταρχάς για ένα εξάμηνο καθώς έχει ήδη κατατεθεί πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την λύση και την εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης. Είπε ότι θα κατατεθεί εναλλακτική πρόταση η οποία θα ορίζει τα ποσά σε σχέση με το σχέδιο δράσης για να γίνουν οι εκδηλώσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ είτε μέσω του Δήμου είτε μέσω των Νομικών Προσώπων.
Σχετικά με τον προϋπολογισμό επίσης ανέφερε “Προφανέστατα δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί θα έχουμε εναλλακτική πρόταση από την πλευρά μας την οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να μπείτε στην διαδικασία να τη σκεφτείτε σοβαρά να την ψηφίσετε και εσείς. Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από την διαδικασία που ακολουθήθηκε με την έννοια ότι ναι μεν είχαμε το σχέδιο όποτε μπορούσαμε να το έχουμε αλλά πολλές φορές είχαμε την διαβεβαίωση ότι πριν συνταχθεί το σχέδιο θα είχαμε μία συζήτηση περί του προϋπολογισμού η οποία δεν έγινε ποτέ. Συζητήσαμε ότι από το τεχνικό πρόγραμμα το 20% θα πήγαινε σε μελέτες και πήγε και πάλι στο Ανδρικάκη. Αυτό που είναι εξοργιστικό είναι ότι το τεχνικό πρόγραμμα που φέρατε ήτανε κανονικά γραμμένο στο πόδι όχι γραμμένο στο πόδι επειδή φταίει η υπηρεσία. Γιατί για το τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμιά πολιτική καθοδήγηση των υπηρεσιών σε τόσο βασικά θέματα. Η κριτική είναι πολιτική και φυσικά δεν αφορά καθόλου τις υπηρεσίες ούτε την τεχνική υπηρεσία που συνέταξε το τεχνικό πρόγραμμα ούτε φυσικά την οικονομική υπηρεσία.”. Ο κ. Τσιαμπούσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα τοποθετηθεί σε μεγαλύτερη έκταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα καταψηφίστηκε και από τους δημοτικούς Συμβούλους Κ. Καλαϊτζίδη και Μ. Χρυσοχοΐδη που επίσης μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή.
Εντωμεταξύ, συνέχεια στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ θα δοθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με την κατάθεση πρότασης λύσης και εκκαθάρισης της δημοτικής επιχείρησης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο της συζήτησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ