Δωρεάν εξετάσεις για οστεοπόρωση από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δράμας

1
8130

Αλ. Παναγιωτίδης στα «Χ»: «Πρόκειται για πρόγραμμα ελέγχου και μέτρησης οστικής πυκνότητας από τις 21/07/2022 έως τις 27/07/2022»


Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δράμας, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου και μέτρησης οστικής πυκνότητας από τις 21/07/2022 έως τις 27/07/2022, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο εντεταλμένος σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης.
Πρόσθεσε επίσης ότι: «Oι εξετάσεις αυτές θα βοηθήσουν τις γυναίκες να διαπιστώσουν τι βαθμό οστεοπόρωσης έχουν, προκειμένου να μπορέσουν να προλάβουν την εξέλιξή της προχωρώντας σε θεραπεία». Ο κ. Παναγιωτίδης είπε ακόμη ότι: «Για τον σκοπό αυτό θα έρθει ο απαιτούμενος εξοπλισμός από την Αθήνα και από το Εθνικό Διαδηματικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων με το οποίο συνεργαζόμαστε ως δήμος τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας. Οι μετρήσεις θα γίνουν για 6 ημέρες, προκειμένου να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα οστεοπόρωσης αλλά δεν το γνωρίζουν».

Ο στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη καθώς και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου της οστεοπόρωσης σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες, άνω των 45 ετών, που ίσως διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων. Οι γυναίκες που μπορούν να κάνουν την εξέταση είναι:
1. γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση
2. γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης
3. γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα
4. γυναίκες που έχουν στην οικογένεια βεβαρυμμένο ιστορικό οστεοπόρωσης και
5. γυναίκες μικρής ηλικίας στην περίπτωση που έχουν κάνει ολική υστερεκτομή

Οι μετρήσεις θα γίνουν στο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ Υγείας στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου (Πλατεία Ελευθερίας 1). Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι/νες θα πρέπει να καλούν στο τηλέφωνο 25210-21906 (στην κ. Ελένη Αποστολίδου).
Ο Δήμος Δράμας έχει προχωρήσει και τις προηγούμενες χρονιές σε ανάλογες δράσεις, θέλοντας να προβάλλει την σημασία της πρόληψης, αλλά και να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν παρέχεται μόνο η δυνατότητα διάγνωσης του βαθμού οστεοπόρωσης σε άτομα που πιθανόν και να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν, αλλά γίνεται και μια προσπάθεια προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, γνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης και της διάγνωσης της νόσου.
Οι πρωτοβουλίες αυτές εξελίσσονται συνήθως σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων με το οποίο ο Δήμος Δράμας έχει συνεχή συνεργασία. Άλλωστε μέσα από αυτήν μπορεί να κάνει χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού για τις μετρήσεις, στην διεξαγωγή των οποίων συμβάλλει σημαντικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με την εξαγωγή γνωματεύσεων επί των αποτελεσμάτων.
Πρόκειται, όπως είπε στα «Χ» ο κ. Παναγιωτίδης, για μια πρωτοβουλία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου της Δράμας, που θα έχει και συνέχεια με άλλες δράσεις, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει γίνει με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την περίοδο που ακολουθεί.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!