Τρέχουν οι διαδικασίες παραχώρησης του «Ανδρικάκη»

0
1938

– Συνέντευξη τύπου για το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Δράμας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΤ.Α.Δ., παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι
– Χρ. Μαμσάκος: Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει παραχώρηση στον δήμο για 30 χρόνια


 

Υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στα γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, στην Αθήνα, το μνημόνιο συνεργασίας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη στον Δήμο Δράμας για 30 χρόνια, με την παρουσία και του Βουλευτή κ. Κωσταντίνου Μπλούχου.
Το τίμημα για τον Δήμο Δράμας στη διάρκεια των 30 αυτών χρόνων θα καθοριστεί από τις μελέτες που ετοιμάζονται και θα κατατεθούν στην ΕΤ.Α.Δ., για να προχωρήσει η παραχώρηση και η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για το μελετητικό στάδιο, είναι καθοριστική η συμβολή τόσο της Κύκλωψ του κ. Άρη Θεοδωρίδη όσο της Raycap του κ. Κώστα Αποστολίδη, οι οποίοι παρέστησαν στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη υπογραφή του μνημονίου: «Μετά τις ανακοινώσεις για τη Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, προχωρήσαμε σε υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και του Δήμου Δράμας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη (στον Δήμο Δράμας). Σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Δράμας και χρηματοδότης το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Υπουργείο συμμερίστηκε το όραμά μας και ανέλαβε τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπλαση όλων των κοινοχρήστων χώρων, την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος, τα εργαστήρια και στούντιο κινηματογράφου που πρόκειται να γίνουν σε αυτό τον χώρο, καθώς επίσης και τη φιλοξενία των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αλλά και το παράρτημα της υπό σύσταση Κρατικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που παράλληλα ανοίγει νέες προοπτικές για τον τόπο μας. Είναι ένας χώρος που θα γίνει πόλος έλξης πολιτισμού και ανάπτυξης. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για την πολύ ουσιαστική του συμβολή και τους δυο επιφανείς Δραμινούς, τους κ.κ. Άρη Θεοδωρίδη και Κώστα Αποστολίδη, γιατί σε κοινή συνάντηση που κάναμε μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού αποφασίστηκε να αναλάβουν τις αρχικές μελέτες, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει 30 χρόνια παραχώρησης του χώρου, που για εμάς (στον Δήμο Δράμας) είναι πάρα πολύ ουσιαστικό εγχείρημα, που θα αλλάξει την φύση και τη ταυτότητα της πόλης μας».

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι μία σημαντική στιγμή για τη Δράμα και ένα όνειρο πολλών ετών που πραγματοποιείται. Πρόσθεσε επίσης: «Με το Υπουργείο Πολιτισμού είμαστε σε μία στενή συνεργασία. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το 2019, που μας επισκέφθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη και ο κ. Γιατρομανωλάκης, τότε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, μας αγκάλιασαν και ο κ. Γιατρομανωλάκης έσκυψε πάνω από τη Δράμα. Αντιλήφθηκε τη σημασία της πόλης και τη σημασία του Φεστιβάλ Δράμας. Επειδή, μάλιστα, υπάρχει και ένα μόνιμο ερώτημα για την καπναποθήκη της Περδίκα, είδαμε και εξετάσαμε και με τον Δήμαρχο Δράμας το θέμα αυτό. Επισκεφθήκαμε την καπναποθήκη από την πρώτη στιγμή. Είδαμε το χώρο με τον κ. Γιατρομανωλάκη και την κα Μενδώνη. Στη συνέχεια, είδαμε και τις άλλες δυνατότητες που έχει η πόλη μας. Η καπναποθήκη είναι ένα εξαιρετικό κτήριο που ανήκει στον Δήμο Δράμας εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί. Αλλά με μία προμελέτη και έρευνα που έγινε ήδη για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα, σχετικά με το Φεστιβάλ, ακόμα και με τη Σχολή Κινηματογράφου που από τότε ξεκίνησαν όλα τα σχέδια, διαπιστώθηκε ότι είναι υπερβολικά κοστοβόρα οποιαδήποτε επένδυση εκεί, που να μπορέσει να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις. Δεν έχουμε μία μεγαλύτερη αίθουσα κινηματογράφου, ιδανική για το Φεστιβάλ. Αλλά δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν εκεί αυτές οι ανάγκες. Ο κ. Γιατρομανωλάκης ζήτησε να βρούμε κάτι άλλο, πιο προσεγγίσιμο, ειδικά αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, διότι μία επένδυση στην καπναποθήκη θα ξεπερνούσε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η λύση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το στρατόπεδο Ανδρικάκη. Από πέρσι ξεκίνησαν όλες οι διεργασίες, όπως τις ανέλυσε ο δήμαρχος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει project manager του έργου. Υπάρχουν οι μελετητές σε συνεργασία με τους δύο επιφανείς Δραμινούς και όλα προχωρούν κατ’ ευχήν. Θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της στιγμής. Όλο αυτό το έργο (η αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη), επειδή θα είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι επικερδές για την πόλη μας. Θα είναι σύντομο χρονικά. Δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά δεν θα έχει και έναν ατελείωτο ορίζοντα. Θα συνεχίσουμε με τις αρχικές μελέτες και από εκεί και πέρα θα ανακοινώνονται τα νέα όπως θα εξελίσσονται. Παράλληλα, συνεχίζεται και η χρηματοδότηση και του Δημοτικού Ωδείου αλλά και του Κινηματογράφου Ολύμπια, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να αναβαθμιστούν μετά από 20 και πλέον χρόνια, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ