Δωρεάν καταλύματα για τις εξετάσεις των ογκολογικών ασθενών

0
2046

Ανάσα και για τους ασθενείς της Δράμας η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.
Μιλούν στα «Χ» η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) κ. Καίτη Αποστολίδου και η πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου.

Ανάσα σε πολλούς ογκολογικούς ασθενείς από τη Δράμα και την υπόλοιπη χώρα που μετακινούνται για θεραπευτικούς λόγους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, δίνει η συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Α.Ε..
Η συνεργασία αυτή αφορά την υλοποίηση προγράμματος κάλυψης των αναγκών διαμονής ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) για τη θεραπεία τους. Η φιλοξενία των ασθενών και των συνοδών τους σε αυτά τα διαμερίσματα γίνεται δωρεάν για να αμβλύνει την ταλαιπωρία των ασθενών ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας, που το ζήτημα της διαμονής αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα.
Μιλώντας στα «Χ» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) κ. Καίτη Αποστολίδου, ανέφερε ότι η προσφορά της εταιρίας παρέχει διευκόλυνση προς τους ογκολογικούς ασθενείς προς το παρόν, μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρία ακινήτων ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και το μέχρι πότε θα επεκταθεί το πρόγραμμα εξαρτάται από την τράπεζα και τον χρονικό διάστημα που αυτά τα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου θα συζητήσει το θέμα εκ νέου με την τράπεζα προκειμένου τα διαμερίσματα αυτά να διατεθούν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Για το πρόβλημα κάλυψης των αναγκών διαμονής ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους είχαμε κάνει αίτημα στην πολιτεία. Έτυχε την ίδια εποχή να κάνει μια σχετική πρόταση η Τράπεζα Πειραιώς, οπότε επειδή και οι δυο στοχεύαμε στο ίδιο πρόβλημα προέκυψε αυτή η συνεργασία. Η εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών αφορά και τους ασθενείς από τη Δράμα. Όπως μας είπε η Τράπεζα, εάν υπάρξουν διαμερίσματα και σε άλλες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχουν μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία που διαθέτουν όλη την γκάμα των θεραπειών θα ξανασυζητήσουμε την επέκταση του προγράμματος»
Η δράση, η οποία υλοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αφορά την παραχώρηση έτοιμων προς χρήση επιπλωμένων και εξοπλισμένων διαμερισμάτων, για τη διαμονή ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν σε άλλη περιφέρεια για τη θεραπεία τους. Μέχρι στιγμής η δράση τυγχάνει σημαντικής ανταπόκρισης από όλη την Ελλάδα και έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς ασθενείς και τους συνοδούς τους, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβούν και να διαμείνουν σε Αττική, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποβληθούν στις προβλεπόμενες θεραπείες και εξετάσεις.
Το πρόβλημα της εξασφάλισης χώρου ασφαλούς διαμονής για τους συγκεκριμένους ασθενείς, επιδεινώθηκε σημαντικά με την πανδημία του κορονοϊού covid-19, η οποία επέφερε μία σειρά περιορισμών, που σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, δημιούργησαν συνθήκες αποχής από τη θεραπεία για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η αρχική αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων και στη συνέχεια η μερική και υπό συγκεκριμένους όρους λειτουργία τους, ο περιορισμός της δυνατότητας φιλοξενίας από συγγενείς για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία των υφιστάμενων ξενώνων και σχετικών δομών με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και του ΕΟΔΥ, είχαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πραγματικού αδιεξόδου για πολλούς ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση για κάλυψη της ανάγκης αυτής και παραχώρησε ένα αριθμό διαμερισμάτων, τα οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ογκολογικών ασθενών και των συνοδών τους, στις περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης, ενώ εξετάζεται η προοπτική επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες περιοχές.
Η διαμονή είναι δωρεάν για τους ασθενείς και έναν συνοδό τους και αφορά κυρίως άτομα που προβλέπεται να έχουν μακροχρόνια διαμονή (δέκα και πλέον ημερών) και αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα εξασφάλισης στέγης, ενώ θα δίνεται προτεραιότητα σύμφωνα με τις ανάγκες και την διαθεσιμότητα.
Τα διαμερίσματα τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, παραδίδονται κάθε φορά προς χρήση στους ωφελούμενους αφού πρώτα απολυμανθούν και αφού έχει απαραιτήτως προηγηθεί προγραμματισμός της διαμονής των ενδιαφερομένων ασθενών από το γραφείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων για την κάλυψης διαμονής (τηλ: 2107710335 καθημερινά 14:00 – 17:00, E–mail: office@ellok.org).
Μιλώντας στα «Χ» για την διευκόλυνση που μπορεί να παρέχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στους ογκολογικούς ασθενείς από τη Δράμα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Δράμας, κ. Ευγενία Σαραφίδου είπε ότι πρόκειται για την παραχώρηση 26 διαμερισμάτων που θα χρησιμοποιηθούν από τους ογκολογικούς ασθενείς για να τους διευκολύνουν κατά την περίοδο της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε η κα Σαραφίδου μπορούν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διευκολυνθούν μένοντας σε αυτά τα διαμερίσματα της τράπεζας Πειραιώς. Η συμβολή αυτή της συνεργασίας στην εξεύρεση λύσης για την κάλυψης των αναγκών διαμονής ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους είναι σημαντική. Όταν ένας ασθενής δεν έχει που να μείνει και χρειάζεται για παράδειγμα ακτινοθεραπεία απευθύνεται στον υπεύθυνο της ΕΛΛ.Ο.Κ. για να μπορέσει να εξασφαλίσει ένα κατάλυμα στο οποίο εφόσον έχει τις προϋποθέσεις μπορεί να διαμείνει χωρίς κόστος και να εξυπηρετηθεί.
Πριν από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι ασθενείς και οι συνοδοί τους έμεναν κυρίως σε ιδιωτικούς ξενώνες που συνεργάζονται με τα νοσοκομεία πληρώνοντας για την διαμονή τους εκεί ένα χαμηλό κόστος. Πρόκειται για ανάσα για όσους ασθενείς δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες αλλά δεν έχουν και που να διαμείνουν κατά την διάρκεια των θεραπειών τους και μάλιστα κατά την περίοδο της πανδημίας. Ως Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας επικροτούμε αυτή την πρωτοβουλία της ΕΛΛ.Ο.Κ. που γίνεται σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ