Κατατέθηκε μελέτη για παρεμβάσεις κόστους 300.000 ευρώ που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Στην αντικατάσταση αγωγού αποχέτευσης μήκους 150 μέτρων στην περιοχή της οδού Μελενίκου προχώρησε η ΔΕΥΑΔ. Ο νέος αγωγός που τοποθετήθηκε είναι μεγαλύτερος διαστάσεων Φ400 και θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των λυμάτων στο αποχετευτικό δίκτυο.
Παράλληλα, θα βοηθήσει και στην απομάκρυνση μέρους των ομβρίων υδάτων με τα οποία στην ίδια περιοχή παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Για το ίδιο σημείο της πόλης η ΔΕΥΑΔ έχει εκπονήσει μελέτη την οποία απέστειλε ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για να λύσει σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα που υπάρχουν με την απομάκρυνση των ομβρίων στην ίδια περιοχή. Το έργο που προβλέπει η μελέτη των 300.000 ευρώ αφορά τις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου, Καποδιστρίου και την γύρω περιοχή όπου μεταξύ άλλων θα τοποθετηθούν νέοι αγωγοί μεγαλύτερης διατομής και θα τοποθετηθούν καινούργιες μεγαλύτερες σχάρες.
Υπενθυμίζεται ότι η ακραία, όσο και πρωτόγνωρη ένταση των καιρικών φαινομένων που παρουσιάστηκε στις 17 Ιουνίου του 2020 και δημιούργησε πλήθος επιπτώσεων στην ίδια περιοχή είχε προβληματίσει τους κατοίκους, αλλά και ώθησε τον Δήμο Δράμας και τη ΔΕΥΑΔ να κινηθούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των υποδομών αποχέτευσης.
Είναι γεγονός ότι, ειδικότερα η οδός Βασιλέως Ηρακλείου, σε περίοδο πολύ έντονων βροχοπτώσεων δέχεται πολύ μεγάλες ποσότητες όμβριων υδάτων που φθάνουν ως εκεί από την περιοχή της περιφερειακής οδού του Ξηροποτάμου και της «δεύτερης πλατείας» μέσω της οδού Μελενίκου. Όπως έχουν γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ τα «Χ», παρότι τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΔ που υλοποιήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2013 -2015 για την ενίσχυση των υποδομών αποχέτευσης στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου ήταν εκτεταμένα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά της 17ης Ιουνίου, δημιούργησαν αναπόφευκτα πλημμυρικά προβλήματα.Τα προβλήματα που σχετίζονται με την αποχέτευση στην εν λόγω περιοχή αμβλύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα έργα της ΔΕΥΑΔ που έγιναν την περίοδο 2013 – 2015, αλλά οι επιπλέον παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ΔΕΥΑΔ στην ίδια περιοχή είναι μάλλον επιβεβλημένες.
Από τη «δεύτερη πλατεία» μέχρι την οδό Βασιλέως Ηρακλείου υπάρχει ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός συγκεντρωμένων φρεατίων στην πόλη. Τα δίκτυα αποχέτευσης σε εκείνη την περιοχή είναι διπλά και η διατομή των σωλήνων πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο, αυτό που είχε σημειωθεί με την χαλαζόπτωση της 17 Ιουνίου ήταν πρωτοφανές. Όλο το χαλάζι που έπεσε στον κεντρικό συνοικισμό μεταφέρθηκε με το νερό της βροχής στο σημείο της Βασιλέως Ηρακλείου, όπου βρίσκεται το χαμηλότερο σημείο της περιοχής. Επάνω από τις σχάρες αποχέτευσης συσσωρεύτηκε χαλάζι πολλών εκατοστών και το νερό δεν μπορούσε να περάσει από την μεγάλη εγκάρσια σχάρα, η οποία σκεπάστηκε κυριολεκτικά…