Δύο Δραμινοί μαθητές προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα

0
4539

Ο Φίλιππος Άρμεν του 2ου ΓΕΛ και ο Πρόδρομος Φωτιάδης του Γυμνασίου και ΛΤ Νικηφόρου πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας


Δύο μαθητές από τα σχολεία της Δράμας ήταν ανάμεσα στους επιτυχόντες του διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με την επωνυμία «Θαλής», όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ο Φίλιππος Άρμεν από τη Β’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Δράμας και ο Πρόδρομος Φωτιάδης από τη Γ’ Λυκείου των Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου, κατάφεραν να περάσουν στην επόμενη φάση τού διαγωνισμού και θα διαγωνιστούν στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης» ο οποίος θα διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου.
Η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και σε Περιφερειακά Κέντρα τα οποία θα γίνουν γνωστά από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Από τα αποτελέσματα του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα δημιουργηθούν οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα και στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων.
Ο Πρόδρομος Φωτιάδης ήταν πέρσι στην εξάδα των μαθητών που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 39η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία έγινε στην Κύπρο από τις 4 έως τις 9 Μαΐου 2022 και τελικά διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο. Ο Δραμινός μαθητής ήταν τρίτος στην τελική κατάταξη με βαθμολογία 34,50. Τελικώς η συμμετοχή του σε αυτή τη διοργάνωση αποδείχθηκε “χρυσή”. Ο ίδιος μαθητής κατάφερε να γεμίσει για μια ακόμη φορά με υπερηφάνεια τη Δράμα, κατακτώντας το Αργυρό Μετάλλιο στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα του Όσλο. Σε εκείνο τον διαγωνισμό η ελληνική ομάδα με κορυφαίο τον Δραμινό μαθητή Πρόδρομο Φωτιάδη, ξεπέρασε μεγάλες δυνάμεις των μαθηματικών διαγωνισμών, όπως την Αυστραλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία που έχουν παράδοση στην στήριξη των μαθητών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.
Ο ίδιος μαθητής διακρίθηκε και στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που έγινε στη Γεωργία, από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου του 2022. Η ελληνική ομάδα επέστρεψε από το Κουτάισι της Γεωργίας με ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία στις αποσκευές της.Ο Πρόδρομος Φωτιάδης διακρίθηκε με εύφημο μνεία, ενώ χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ανδρέας Σκούπας από το Μουσικό Λύκειο Αλίμου Αθηνών.
Ο Πρόδρομος Φωτιάδης το 2022 βραβεύθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών, με το Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα», για την βράβευση του μαθητή ή της μαθήτριας με την καλύτερη επίδοση στην Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών του έτους 2022.
Όπως έχουν γράψει τα «Χ» και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, οι διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης και Αρχιμήδης είναι μέρος της δραστηριότητας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα προωθεί την εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης. Μέσα από τους διαγωνισμούς, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να συμμετέχουν με την εθνική ομάδα της χώρας μας ίσως και στην διεθνή μαθηματική Ολυμπιάδα. Επίσης, η διαδικασία δυνητικά είναι και ένα εφαλτήριο που μπορεί να τους οδηγήσει σε συγκεκριμένα κανάλια επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη συνέχεια της πορείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ