Οι παραγωγοί συνεχίζουν να απέχουν και αναμένουν

0
973

Για δεύτερη εβδομάδα κατά σειρά δεν πραγματοποιήθηκε η σαββατιάτικη αγορά


Για δεύτερο Σάββατο κατά σειρά πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, στο χώρο της αγοράς των παραγωγών, στο πάρκινγκ της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, από τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και την συμπαράσταση δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και φορέων της Δράμας.
Η αγορά παραγωγών δεν πραγματοποιήθηκε και οι παραγωγοί συναντήθηκαν στον χώρο χωρίς εμπορεύματα, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση για τη νόμιμη λειτουργία της σαββατιάτικης αγοράς με νομοθετικό τρόπο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε τη δημιουργία πρότυπης λαϊκής αγοράς με τη συμμετοχή μόνο των παραγωγών που συμμετείχαν στη Σαββατιάτικη αγορά σε χώρο του δήμου μέχρις ότου προχωρήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, που θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα μέχρις ότου υπάρχει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί λύση. Παράλληλα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει τροπολογία για να επιλυθεί το θέμα, είτε στον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε στον Ν.4849/2022 του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την επαναφορά των farmer’s market ή άλλως εκεί όπου ορίζονται οι αγορές βιολογικών, να υπάρξει προσθήκη ότι: «όπου δεν υπάρχει ικανός αριθμός παραγωγών βιολογικών προϊόντων για να γίνει σύσταση αγοράς βιολογικών, να συμπληρώνεται με παραγωγούς συμβατικών αγροτικών προϊόντων της Π.Ε».
Παρά την θετική για αυτούς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι παραγωγοί αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την αγορά παραγωγών και αυτό το Σάββατο, θεωρώντας ότι η πρόταση που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για δημιουργία πρότυπης λαϊκής αγοράς μόνο για παραγωγούς ήταν θετική, αλλά οι ίδιοι δεν καλύπτονται νομικά από μια τέτοια επιλογή και επιδιώκουν νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του θεσμού χωρίς τον κίνδυνο νέων προστίμων.
Την μη διεξαγωγή της αγοράς των παραγωγών για δεύτερο Σάββατο, είχε προαναγγείλει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Μαυροβασίλης λέγοντας ότι: «Υπήρξε η πρόταση για δημιουργία πρότυπης λαϊκής αγοράς μόνο για παραγωγούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είπα στους δημοτικούς συμβούλους, ότι αυτό δεν είναι κάτι νόμιμο. Είναι πιθανόν να έρθει κάποια υπηρεσία ή να γίνει μια καταγγελία και να επιβληθούν πρόστιμα. Εμείς αποφασίσαμε να είμαστε στον χώρο της αγοράς των παραγωγών το ερχόμενο Σάββατο, χωρίς να διαθέτουμε προϊόντα και χωρίς να πωλούμε τίποτα. Θα είναι και πάλι μια διαμαρτυρία. Ψάχνουμε να βρούμε τη νόμιμη λύση και εκεί πρέπει να οδηγηθούμε. Η πρότυπη λαϊκή αγορά μόνο για παραγωγούς είναι μια πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταλαβαίνουμε το σκεπτικό της, αλλά δεν ευσταθεί νομικά. Πάντως είδαμε στην διάρκεια της συζήτησης ένα θετικό κλίμα για τους παραγωγούς από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Να ξέρετε ότι έχουμε και τη συμπαράσταση και του πολιτικού κόσμου και του Βουλευτή μας κ. Κ. Μπλούχου».

Τι προηγήθηκε προκειμένου να υπάρξει λύση με κάποια νομοθετική πρωτοβουλία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος των παραγωγών, ενημέρωσε το σώμα ότι: «Στις 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπλούχος, προς τιμήν του μας έκλεισε ραντεβού με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Κατεβήκαμε λοιπόν στην Αθήνα με τον Βουλευτή, το διοικητικό συμβούλιο και τη νομική μας σύμβουλο.
Είχαμε ραντεβού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεσμεύτηκαν ότι θα μας βοηθήσουν και θα μας στηρίξουν. «Όλοι θέλουμε τη νομιμότητα. Εξηγήσαμε ότι τόσα χρόνια, υπήρχαν υποσχέσεις και λόγια που δεν τηρήθηκαν. Είπαμε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα από το 2017 που δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, είμαστε όμηροι υποσχέσεων. Δεν μας αφορά αν ήταν από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Εμείς είμαστε παραγωγοί και θέλουμε πάγκους. Ο Γραμματέας δεσμεύτηκε να βοηθήσει να βρεθεί μια νόμιμη και μόνιμη λύση. Την ίδια ώρα ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, μαζί με τον Δημήτρη Κυριαζίδη και τον Σταύρο Παπαδόπουλο ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Συνάντησε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Γεωργαντά. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα δοθεί νόμιμη λύση. Προτάθηκαν δυο λύσεις. Η πρώτη λύση είναι εκεί που δεν μπορεί να συσταθεί αγορά βιολογικών να καλύψουν τις θέσεις οι συμβατικοί παραγωγοί. Η δεύτερη λύση ήταν να πάμε σε μια πρότυπη λαϊκή αγορά. Σε κάθε περίπτωση θα βρισκόταν λύση, αλλά μας πρόλαβε η καταγγελία.
Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση χωρίς να αποκλείουμε την ύπαρξη μικροπωλητών στην αγορά μας».

Μέχρι στιγμής πάντως η επίλυση του προβλήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας εκκρεμεί. Οι 120 παραγωγοί δεν συμμετέχουν πλέον στην σαββατιάτικη αγορά, φοβούμενοι νέες καταγγελίες και πρόστιμα, ενώ πολλοί από αυτούς μένουν χωρίς εισόδημα αφού μέχρι τώρα συντηρούνταν οικονομικά μόνο από την συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη αγορά. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες χιλιάδων πολιτών που έσπευδαν μέχρι πρόσφατα για τις προμήθειες τους στην αγορά των παραγωγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ