Ο Νέστος πρέπει να «αναπνεύσει»

0
6823

Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2023» το έργο του καθαρισμού του ποταμού


Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τού Πράσινου Ταμείου με τίτλο «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2023» είναι ενταγμένο και το έργο που αφορά τον καθαρισμό από απορρίμματα και μπάζα του ποταμού Νέστου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, επιβεβαίωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υ.Π.ΕΝ εγκρίνοντας το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2023» και την διάθεση πίστωσης ποσού 30.000.000 ευρώ για την υλοποίησή του.
Από τις εικόνες ρύπανσης στον Ποταμό Νέστο, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, είναι απόλυτα σαφής η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύπανση του ποταμού Νέστου ειδικά σε ορισμένα σημεία είναι κατά διαστήματα κάτι παραπάνω από εμφανής και δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τη βουλγαρική πλευρά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή η οποία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Από την δεκαετία του 2000, αλλά και πιο πριν, έχουν γίνει αναφορές προς την γειτονική χώρα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη φορά που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια για τον καθαρισμό του ποταμού, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς.
H προσπάθεια για το έργο καθαρισμού του Νέστου ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 με πρώτο σταθμό το Υπουργείο Εξωτερικών στη λογική ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές προς τη βουλγαρική πλευρά, πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ρύπανση που υφίσταται ο ποταμός Νέστος. Συνεχίστηκε με συνομιλίες και ενημέρωση της Π.Ε. Δράμας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ακολούθησε σχετική Τεχνική Έκθεση και αποστολή φωτογραφικού υλικού για την αποτύπωση της κατάστασης. Η Τεχνική Έκθεση και ο προϋπολογισμός του έργου στάλθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας προκειμένου να πραγματοποιηθεί καταρχήν καθαρισμός του ποταμού από απορρίμματα και μπάζα, τα οποία θα μεταφερθούν και θα διατεθούν σε αδειοδοτημένο χώρο, και στη συνέχεια θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αναχωμάτων, όπου απαιτείται, για αντιπλημμυρική προστασία.
Το 2021 ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Μπλούχο μετά και την συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Σταθόπουλο, κατόρθωσαν να «κλειδώσουν» την χρηματοδότηση του έργου αλλά και την αύξηση του κονδυλίου για την υλοποίηση του. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την τεκμηρίωση και τη διαχείριση του αιτήματος, προηγήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης, τη ΔΕΗ καθώς και με το τμήμα Περιβάλλοντος και την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Δράμας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 90% των απορριμμάτων που συσσωρεύονται στον ποταμό έχουν βουλγαρικές ετικέτες. Ακόμη κι αν ο καθαρισμός προχωρήσει από ελληνικής πλευράς, η ρύπανση από την Βουλγαρία πιθανόν να συνεχίζεται. Από την άλλη πλευρά αν σήμερα μιλούμε για την ρύπανση του Νέστου που διαπιστώνεται οπτικά, θα πρέπει να αναλυθούν και οι πραγματικές επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης ώστε να υπάρξουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο του καθαρισμού του ποταμού Νέστου ο Βουλευτής κ. Κ. Μπλούχος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το έργο είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό, με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τον τόπο μας. Αφορά κυρίως στον καθαρισμό του ποταμού Νέστου από απορρίμματα και μπάζα καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων για αντιπλημμυρική προστασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ