Εξελίσσεται ο σχεδιασμός αξιοποίησης του Ανδρικάκη

1
2155

– Με δωρεά της Raycap οι προκαταρκτικές μελέτες του έργου ανάπτυξης δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες
– Τις επόμενες ημέρες επίσκεψη του προέδρου του ΕΑΠ στον Δήμο Δράμας και για το προπτυχιακό πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών


 

Στη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για την δωρεά της εταιρείας Raycap που αφορά την πραγματοποίηση προκαταρκτικών μελετών και άλλων υπηρεσιών για την υλοποίηση του έργου της ανάπτυξης δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στην Δράμα, προχωρά ο Δήμος Δράμας με απόφαση του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου την προηγούμενη εβδομάδα.
Η υλοποίηση της δωρεάς θα ανατεθεί σε έμπειρους και αξιόπιστους παρόχους υπηρεσιών. Η δωρήτρια εταιρεία θα καλύψει, ως δωρεά προς το δήμο, τις σχετικές δαπάνες για την υλοποίηση του αντικειμένου μέχρι το ποσό των 270.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει ενσωματώσει η δωρήτρια εταιρεία στην επιχειρηματική της λειτουργία.
Η δωρεά της Raycap θα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν για τη δημιουργία και λειτουργία ενός δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα, στον χώρο όπου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη. Ο χώρος σήμερα ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Ο κόμβος θα μπορέσει να γίνει ένα σημείο συνάντησης και ανάδειξης των οπτικοακουστικών τεχνών με άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, και θα συσπειρώσει τους νέους δημιουργούς και τον κλάδο τους. Εκτός από το Φεστιβάλ, ο κόμβος θα φιλοξενήσει παράρτημα της νεοσυσταθείσας Σχολής Κινηματογράφου (γραφεία, αίθουσα / αίθουσες διδασκαλίας, καμπίνες μοντάζ / ηχοληψίας, στούντιο), υποδομές για εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής (γραφεία, studios), hub και coworking χώρους, καθώς και συμπληρωματικές υπηρεσίες (π.χ. καφέ, εστιατόριο κλπ.), έτσι ώστε να αποτελέσει έναν συνολικό προορισμό προσέλκυσης νέων κινηματογραφικών παραγωγών, εταιρειών και εργαζομένων. Ο κεντρικός σκοπός του δημιουργικού κόμβου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση του οπτικοακουστικού τομέα και την διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και την τόνωση των αναδυόμενων δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Η Δράμα αποτελεί έναν καλλιτεχνικό προορισμό στρατηγικής σημασίας για τη Β. Ελλάδα και το παρόν έργο θα συνδράμει στην κατεύθυνση της αξιοποίησής του, μέσω των συσπειρώσεων ευρύτερων δημιουργικών αλυσίδων αξίας, που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και του Δήμου Δράμας όπου περιγράφονται βασικοί όροι της συνεργασίας για την υλοποίηση του ως έργου και την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου θα προέλθει από το ΥΠΠΟΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το επόμενο διάστημα η έναρξη του προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ
Αξίζει να σημειωθεί σχετικά με την έναρξη του προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από το εαρινό εξάμηνο του 2023, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργος Δεμερτζής έκανε γνωστό απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υποψήφιας δημάρχου με την παράταξη Project για τη Δράμα, κας Παρθένας Κιόρτεβε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι: «Από την ενημέρωση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες από το ΕΑΠ, οι αιτήσεις που έγιναν για το πρόγραμμα ήταν περίπου 130. Από την εκτίμηση του ΕΑΠ, περιμένουμε γύρω στους 100 σπουδαστές, να έρθουν στο πρώτο εξάμηνο, μάλλον δυο φορές. Ένα τριήμερο και ένα διήμερο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση για το πρόγραμμα. Θα γίνει επίσκεψη στο γραφείο δημάρχου από τον πρόεδρο του ΕΑΠ και τον κοσμήτορα της σχολής για να εξεταστούν κάποιες λεπτομέρειες».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!