Δύο περιβαλλοντικές δράσεις στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ

0
16642

Μιλά στα «Χ» ο κ. Βασίλης Τερζόπουλος, επικεφαλής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος “Short and Green”


Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Short and Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας περιλαμβάνει φέτος 12 ταινίες και συγκεκριμένα 7 ταινίες μυθοπλασίας, 4 ταινίες ντοκιμαντέρ και 1 ταινία animation, από 10 χώρες που επικεντρώνουν στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή που προκαλείται σε αυτό από τον άνθρωπο, όπως αναφέρει στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο κ. Βασίλης Τερζόπουλος, επικεφαλής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος Short and Green. Στις ταινίες αυτές υπάρχουν και δυο που ανήκουν σε Έλληνες δημιουργούς, το «In Vain», της Αναστασίας Μελίας Ελευθερίου και το «Under the Lake» του Θανάση Τρουμπούκη.
Όπως εξηγεί ο κ. Τερζόπουλος, το Short and Green φέτος θα πραγματοποιηθούν και δύο περιβαλλοντικές δράσεις. Η πρώτη αφορά μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου”. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου”, σε συνεργασία με την οργάνωση Γη. Πραγματεύεται τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίσουμε το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου ώστε να επιτευχθεί η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και το πως ενισχύεται η αίσθηση της γειτονιάς και η σύνδεση των κατοίκων με αυτή. Επίσης περιλαμβάνει καλές πρακτικές εντός και εκτός Ελλάδας που μας δείχνουν ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου μπορούν να λειτουργήσουν ως ‘κέντρα’, συλλογικών δράσεων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, προωθώντας ένα νέο τρόπο αστικής ζωής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχές της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας New European Bauhaus, που προτάσουν την αισθητική, τη συμπερίληψη και συμμετοχικότητα, επιπλέον των προκλήσεων που άπτονται της βιωσιμότητας.
Η Οργάνωση Γη, στο πλαίσιο του Short and Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, φέρνει κοντά εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα διάλογο για την υιοθέτηση νέων λύσεων ως προς τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των δημόσιων πράσινων χώρων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης Γη, Αλέξης Γαληνός, ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών της Δράμας. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στον Κήπο του Πολιτιστικού Χώρου ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ (Μαρμάρινο Σπίτι – Καπναποθήκη Αναστασιάδη).
Η δεύτερη δράση έχει τίτλο “Μικροί Αγρότες” – παιδικό βιωματικό εργαστήρι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τερζόπουλος. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος Short and Green, καλεί τους μικρούς του φίλους σε ένα βιωματικό εργαστήρι, σε συνεργασία την οργάνωση Γη. Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στον Κήπο του Πολιτιστικού Χώρου ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ θα πραγματοποιηθεί βόλτα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Μαζί με την παιδαγωγό της οργάνωσης Γη, θα γίνει παρατήρηση στο φυσικό περιβάλλον για να κατανοηθεί η σημασία του αστικού πρασίνου στις γειτονιές της πόλης. Μέσα από βιωματικές δράσεις, θα υπάρξει ενημέρωση για την έννοια της βιοποικιλότητας και τις λειτουργίες της, τα μέρη και τη χρησιμότητα των φυτών. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο τα εφόδια για μια αρμονική συνύπαρξη με τη Φύση. Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών και έχει διάρκεια 2 ώρες. Εισηγήτρια θα είναι η παιδαγωγός Νικολέτα Καρυστινού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ