Δύο ποντιακά χωριά ενώνουν τις δυνάμεις τους

0
401

Σε τροχιά αδερφοποίησης κινούνται η Αργυρούπολη Προσοτσάνης και το Ανατολικό Εορδαίας


Δύο ποντιακά χωριά από την Πτολεμαΐδα και από τη Δράμα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διευρύνουν τους ορίζοντες της συνεργασίας τους με αδελφοποίηση. Η κοινότητα Αργυρούπολης και η κοινότητα Ανατολικού Εορδαίας θα ακολουθήσουν την επίσημη διαδικασία αδελφοποίησης μετά από τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν καταρχάς στα κοινοτικά τους συμβούλια, επεσήμανε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρούπολης του Δήμου Προσοτσάνης κ. Γιάννης Αφεντούλης.
Οι κάτοικοι των δυο χωριών είχαν συνεργασία ήδη σε θέματα που αφορούν την ποντιακή παράδοση αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό στοιχείο που τους ενώνει. Οικογένειες με κοινές καταβολές που έφτασαν στον ελλαδικό χώρο κατά την περίοδο της έλευσης των ποντίων προσφύγων, έμειναν στην σημερινή Αργυρούπολη και άλλες από αυτές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Εορδαίας. Υπάρχουν δηλαδή και συγγενικές σχέσεις που συνδέουν τις δυο κοινότητες εξηγεί στα “Χ” ο πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρούπολης.
Το πιθανότερο είναι η αδελφοποίηση των δυο κοινοτήτων να γίνει εντός του 2023 με την διαδικασία που προβλέπεται μεταξύ των δήμων Εορδαίας και Προσοτσάνης. Τόσο ο πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρούπολης κ. Γιάννης Αφεντούλης, όσο και εκπρόσωποι του χωριού μετέβησαν πριν από δυο ημέρες, στο Ανατολικό Εορδαίας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Προηγήθηκε συνάντηση στην κοινότητα Αργυρούπολης που έγινε μέσα στον Αύγουστο.
Η ιδέα της αδελφοποίησης των δυο ποντιακών χωριών στοχεύει στην διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ τους, Η καταγωγή των ποντίων προσφύγων που έφθασαν στα δυο χωριά κατά το παρελθόν είναι από περιοχές όπως τα Λερία, το Καρμούτ, η Σίχτορμη, το Τσογκάρ της Αργυρούπολης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πόντιοι πρόσφυγες ποτέ δεν απομακρύνονταν νοερά από τις ιστορικές τους πατρίδες, Αλλά στην πορεία του χρόνου αυτό το χαρακτηριστικό τους ατόνησε. Με την προσέγγιση των δυο κοινοτήτων άνοιξε ο δρόμος για την εξέλιξη της αδελφοποίησης τους που ανοίγει δρόμους συνεργασίας στον πολιτισμό, την επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων και την οικονομική ανάπτυξη των δυο περιοχών.
Οι κάτοικοι και των δυο κοινοτήτων έχουν κοινές ιστορικές αφετηρίες στις περιοχές του Πόντου και είχαν σημαντικό ρόλο στην διάσωση του πολιτισμού των περιοχών αυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ