Δύσκολα θα φθάσει η παράταση του ΒΑΑ

1
980

Παρά τις καλές προθέσεις του δήμου, απομένουν πολλά στις εργολαβίες


 

Με βηματισμό που είναι αμφίβολο το κατά πόσο είναι επαρκής, προχωρούν τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της 19ης Μαΐου, παρά τις προθέσεις του Δήμου Δράμας, που χορήγησε μέχρι τώρα δύο παρατάσεις για την περαίωση του έργου, προκειμένου να μην υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό τα έργα τοποθέτησης πλακών ειδικού υλικού στα πεζοδρόμια, προηγήθηκαν τα έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, του ΔΕΔΔΗΕ, του φυσικού αερίου, της φύτευσης αστικού πρασίνου και πρόσφατα τοποθετήθηκαν πυλώνες σκίασης στην περιοχή παρέμβασης. Την ίδια ώρα, όμως, οι πολίτες βλέπουν εργασίες που περιλαμβάνουν ξήλωμα του νέου τοποθετημένου υλικού στα πεζοδρόμια και εκ νέου εργασίες στα ίδια σημεία, κολώνες που φιγουράρουν μέσα σε διαβάσεις όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης, και όχι την αναμενόμενη πρόοδο από πλευράς αποκατάστασης του οδοστρώματος, παράγοντες που μαρτυρούν ότι το έργο πολύ δύσκολα θα παραδοθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου λήγει η δεύτερη παράταση που χορηγήθηκε στον εργολάβο από τον Δήμο Δράμας και είναι διάρκειας 50 ημερών, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει παράταση 3 μηνών.
Το έργο είναι σημαντικό για την αναβάθμιση μίας πολύ μεγάλης περιοχής στο κέντρο της πόλης, αλλά ήδη για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση, με την ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε στη συνέχεια, την ακρίβεια των κατασκευαστικών υλικών και όχι μόνο, σημειώνει σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Τα παράπονα των κατοίκων, των καταστηματαρχών και των διερχομένων για τον ρυθμό περαίωσης των εργασιών, είναι πολλά. Βέβαια, τα μεγαλύτερα προβλήματα προέκυψαν για τους επαγγελματίες της περιοχής, που ναι μεν αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά υπέστησαν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στις επιχειρήσεις τους λόγω των παρατεταμένων εργασιών και της προβληματικής πρόσβασης ή της όχλησης στα καταστήματά τους.
Ωστόσο, ακόμα και αν όλα τα παραπάνω είχαν μία καλή αιτιολογία, δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι έχουν απομείνει παλιές κολώνες φωτισμού ή ηλεκτροδότησης που δεσπόζουν επάνω σε οδηγούς όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να καταλάβει ότι θα έπρεπε πρώτα αφαιρεθούν οι παλιές κολώνες και στη συνέχεια να γίνουν οι εργασίες στρώσης πλακιδίων και οδηγών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια της περιοχής παρέμβασης. Πλέον, αν οι κολώνες αυτές αφαιρεθούν, θα πρέπει να γίνουν και νέες εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων, κάτι που θα απαιτήσει ακόμα περισσότερο χρόνο. Αυτή, βέβαια, είναι μόνο μία περίπτωση από τα παράλογα που συναντούν οι πολίτες στην περιοχή παρέμβασης.
Πολλά είναι και τα παράπονα των καταστηματαρχών τόσο για τον αριθμό των εργαζομένων στα έργα όσο και για τα προβλήματα εφοδιασμού των καταστημάτων, όπως και για τα προβλήματα στάθμευσης, που αφορούν επίσης και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
Οι εικόνες και μόνο, από την πρόοδο των εργασιών δείχνουν ότι απομένουν να γίνουν πολλά και να διορθωθούν άλλα τόσα. Πλέον η προοπτική παράδοσης του έργου μέχρι τα μέσα Αυγούστου είναι μάλλον απίθανη και πιθανόν είναι επικρατέστερο το σενάριο να χρειαστεί και νέα παράταση. Αντέχει, όμως, η μικροοικονομία της περιοχής και νέες καθυστερήσεις;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το έργο με τον ρυθμό κατασκευείς που έχει έως σήμερα , θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο στην καλύτερη των περιπτώσεων .
    Εκτός εάν ισχυροποιήσουν την ομάδα που εκτελεί το έργο και κερδίσουν κάποιο χρόνο !
    Το βέβαιο είναι πως εκτός της σχεδίασης – μελέτης που είναι ελλιπής σε πολλούς τομείς , η εκτέλεση του έργου είναι κακή , η τσαπατσουλιά σε όλο της το μεγαλείο , για ένα έργο που έπρεπε να ήταν ορόσημο για την πόλη .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ