Έχει ακόμα δρόμο η ανάδειξη του ναού της Αγίας Σοφίας

0
662

– Β. Πουλιούδη στα «Χ»: «Το έργο θα πρέπει να παραδοθεί στα τέλη του έτους, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί μέχρι τότε, θα δούμε»
– Οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού τελείωσαν. Πρέπει να προχωρήσουν οι τελευταίες διορθώσεις των μελετών και η έγκριση του ΚΑΣ


 

Την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, που μπορούν να παρέχουν πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα ώστε να προχωρήσουν οι τελευταίες διορθώσεις της αρχιτεκτονικής και της στατικής μελέτης για τα έργα που γίνονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, αναμένει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η εφαρμογή και υλοποίηση των μελετών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη.
«Το έργο θα πρέπει να παραδοθεί στα τέλη του έτους, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί μέχρι τότε, θα δούμε» είπε η κα Πουλιούδη, εξηγώντας ότι τμήμα μελετών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας δεν υπάρχει. «Δεν είναι ενεργοποιημένο γιατί δεν έχουμε ούτε πολιτικό μηχανικό ούτε αρχιτέκτονα. Οι διορθώσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προτείνουν μια σειρά από πράγματα. Αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στις μελέτες που έχουν σταλεί. Πάντως οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού έχουν τελειώσει» εξήγησε.
Το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας – Φάση Β΄» αφορά στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου με επεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία, βάσει των δεδομένων που προέκυψαν κατά την προηγούμενη φάση εκτέλεσης εργασιών στο μνημείο (ΕΣΠΑ 2007 – 2013).
Θυμίζουμε ότι βασικοί στόχοι είναι, η αντιμετώπιση των δομικών και οικοδομικών θεμάτων που προέκυψαν από τις εργασίες της προηγούμενης φάσης. Η αισθητική αναβάθμιση του ναού με την καθαίρεση της νεότερης προσθήκης και την αποκατάσταση στοιχείων για τα οποία θα υπάρξει επαρκής τεκμηρίωση. Η αποκάλυψη των παλαιότερων φάσεων του ναού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του ανατολικού σκέλους του οχυρωματικού περιβόλου της Δράμας και την αποκατάσταση του ναού των Ταξιαρχών, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, θα συμβάλλουν στην ανασύνθεση ενός τμήματος της εικόνας της βυζαντινής πόλης. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να συμβάλει στη δημιουργική ένταξη των εν λόγω μνημείων στον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό της πόλης, να αναβαθμίσει πολιτιστικά την πόλη της Δράμας και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.
Σκοπός των επεμβάσεων είναι η συντήρηση των υφιστάμενων τμημάτων, η βελτίωση της στατικής επάρκειας, η αποκατάσταση της μορφής του κτηρίου, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η αισθητική αναβάθμιση του μνημείου.
Το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει τις ανάγκες του μνημείου για μορφολογική αποκατάσταση, στερεωτική και στατική επάρκεια, προσβασιμότητα από το ευρύ κοινό και τα άτομα με αναπηρία και διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, ολοκληρώνοντας έτσι τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν κατά την Α΄ Φάση του έργου. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η συνολική εικόνα (μορφολογική, δομική, λειτουργική) του μνημείου. Αναδεικνύεται η ιστορική, θρησκευτική, τοπική και αισθητική αξία του ναού και αναγεννάται ως τοπόσημο του κέντρου της Παλαιάς πόλης της Δράμας. Παράλληλα, δίνεται το έναυσμα για συνολικό επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Παλαιάς πόλης που αποτελείται από ένα ενδιαφέρον μείγμα δημόσιων κτισμάτων και δημόσιων χώρων. Με το πέρας των εργασιών θα αναδειχθεί ο ναός της Αγ. Σοφίας, o οποίος αποτελεί την παλαιότερη μαρτυρία χριστιανικού ναού στην πόλη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!