Συγκίνηση και ενθουσιασμός στο 12ο Παιδικό Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

0
2309

– Πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Κραχτίδη το Σάββατο
– Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στη μνήμη του Λάμπη Τιλκερίδη και του Χρήστου Κυριακίδη


 

Το 12ο Παιδικό – Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που έγινε στη Δράμα το Σάββατο 27 Μαΐου πέρασε στην ιστορία. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας στο Κλειστό Γυμναστήριο Δράμας «Δημήτριος Κραχτίδης». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, η πρόεδρος του ΣΠΟΣ ΑΜΘ Αθ. Νακούση και η αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Στ. Χατζημιχαιλίδου.
Συμμετείχαν 400 χορευτές και χορεύτριες από όλα τα μέρη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ένωσαν δυναμικά τα χέρια τους και πέρασαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι «Τίποτα δεν έχει χαθεί», όπως είπε σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Αθηνά Νακούση, προσθέτοντας ότι: «Μπορούμε να ελπίζουμε σε αυτά τα παιδιά και σε ένα καλύτερο μέλλον. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χοροδιδασκάλους που όλο αυτό το διάστημα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ήταν κοντά στους μικρούς χορευτές για να βγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Ταξίδεψαν από όλα τα σημεία της περιφέρειας για να είναι στο φεστιβάλ. Όλο αυτό μας έδωσε δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε και στο μέλλον».
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με παρέλαση των λαβάρων των ποντιακών σωματείων και με ένα κοινό χορό των ποντιακών σωματείων από τη Θράκη, την Καβάλα και τη Δράμα. Ακολούθησε παρουσίαση χορών από τα ποντιακά σωματεία της Θράκης και τη απόδοση τιμής στον αείμνηστο Λάμπη Τιλκερίδη, τον Δραμινό θρύλο της Ποντιακής Λύρας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Έγινε αναφορά στην ζωή του και επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στην κόρη του. Ακολούθησε εμφάνιση των ποντιακών σωματείων της Καβάλας και η επίδοση μιας ακόμη πλακέτας προς τιμήν του αδικοχαμένου Χρήστου Κυριακίδη από το Μικροχώρι της Δράμας, για την προσφορά του τόσο μέσα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία όσο και από τη θέση του Αντιδημάρχου στον Δήμο Δράμας. Την πλακέτα παρέλαβαν ο αδερφός του και η γιαγιά του. Το φεστιβάλ συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των ποντιακών σωματείων της Δράμας.
Το Παιδικό – Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών αποτελεί μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική περιφέρεια. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές και αυτό από μόνο του είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, τα σωματεία του Νομού Δράμας χόρεψαν:
1. Τικ Μονο, περιοχής Ματσούκας
2. Πατούλα, περιοχής Δυτικού Πόντου
3. Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
4. Ομάλ Κάρς, περιοχής Κάρς
5. Κοτσαγγέλ

Τα σωματεία της Θράκης παρουσίασαν τους χορούς:
1. Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
2. Καλόν Κορίτσ’, περιοχής Ματσούκας
3. Ούτς-αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως
4. Από παν και κα’, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
5. Διπάτ ή Ομάλ Τραπεζούντας

Τα σωματεία της Καβάλας εμφανίστηκαν με τους χορούς:
1. Τικ διπλόν, Παμποντιακός χορός
2. Τιζ ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
3. Ανεφοριτ’σσα,περιοχής Γαλιαίνας Τραπεζούντας
4. Τούρι, περιοχής Κάρς
5. Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ