Eφ. Αχτσιόγλου από τη Δράμα: «Οι πολίτες ασφυκτιούν…»

0
696

Για έλεγχο στο κόστος ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, προστασία πρώτης κατοικίας και ειδικό πλαίσιο ρύθμισης των χρεών μίλησε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ


Πολιτική εκδήλωση με ομιλήτρια την τομεάρχη Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας.
Η κα Αχτσιόγλου παρουσίασε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη ΝΕ του κόμματος στη Δράμα, την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τίτλο “Δικαιοσύνη παντού”. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Δράμας τόνισε ότι η επίσκεψη στη Δράμα, έγινε με σκοπό την παρουσία της στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να μεταφέρει τις βασικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ώστε να γίνουν παρατηρήσεις, να υπάρξει επεξεργασία τους και κατάληξη σε μια πρόταση η οποία θα μπορεί, κατά το δυνατόν, να καλύψει τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα των παρακολουθήσεων ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η πολιτική ζωή του τόπου έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο, η οποία δημιουργεί συνολικά προβλήματα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τούτο έχει συμβεί με σχεδόν αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Είναι ο ίδιος ο οποίος στην πραγματικότητα μας έχει βάλει σε ένα βούρκο στην πολιτική ζωή και όχι το αντίστροφο. Στις πρόσφατες δηλώσεις του προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη κάπου αλλού. Και δεν μιλώ για κάτι άλλο παρά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Ο ίδιος έκανε συγκεκριμένες επιλογές προκειμένου να θέσει την ΕΥΠ υπό το δικό του έλεγχο. Άλλαξε το νόμο για να συμβεί αυτό και να θέσει επικεφαλής ένα δικό του πρόσωπο και οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούνται να μην μπορούν να ενημερωθούν τελικά ποτέ για ποιο λόγο συνέβησαν αυτές οι παρακολουθήσεις. Αποδέχθηκε ότι υπήρξε παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, προέδρου του τρίτου κατά σειρά κοινοβουλευτικού κόμματος και του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη. Αποδέχθηκε ότι για αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη και προσπάθησε να τη μεταθέσει στον επικεφαλής του δικού του γραφείου. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν μπορεί να πεισθεί ότι ο ίδιος δε γνώριζε ή δεν είχε την παραμικρή εικόνα για αυτή την κατάσταση, η οποία συνιστά μια εκτροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στο σκάνδαλο αυτό προστέθηκε το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης, διότι στην πραγματικότητα, σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στη Βουλή, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έκανε τα πάντα προκειμένου να μην μπορέσει να διερευνηθεί η υπόθεση. Δεν προσκλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες. Όσοι προσκαλούνταν και έρχονταν, δεν κατέθεταν αλλά στην πραγματικότητα επικαλούνταν το απόρρητο, άρα ήταν μια τεράστια προσπάθεια συσκότισης. Στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας ήρθαν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για μια λίστα παρακολουθούμενων προσώπων, πολιτικών και επιχειρηματιών. Είναι μια δυσώδης υπόθεση. Από την πλευρά μας ζητάμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Να υπάρχει πλήρης αποκάλυψη του τι πραγματικά συμβαίνει. Θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί και η εταιρεία η οποία εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό predator. Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τα συγκαλύψει, ρίχνοντας στην πραγματικότητα τη σκιά της ενοχής στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προσωπικά πλέον. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε ζητήσει από καιρό εκλογές…».
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, και την πολιτική που ασκείται στο χώρο της ενέργειας, μιλώντας για μια κατάσταση που είναι οριακή, σημειώνοντας: «Τα εισοδήματα των πολιτών δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας. Εδώ το πρόβλημα παρότι έχει εξωγενή χαρακτηριστικά (Η άρση των lockdown στις οικονομίες, ο πόλεμος στην Ουκρανία) υπάρχουν και πολύ ειδικές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση. Διότι στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και καιρό μια ολιγοπωλιακή αγορά στην ενέργεια που παράγει και αναπαράγει αισχροκέρδεια. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας. Να βάλει πλάτη στην πραγματικότητα στα ολιγοπωλιακά συμφέροντα και η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί είναι να παίρνει έσοδα το κράτος από φόρους που πληρώνουν οι πολίτες, επαυξημένους εξαιτίας της ακρίβειας και ιδίως τα πολύ αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ. Να τα γυρνά σε επιδοτήσεις στους πολίτες, οι οποίες ξανακαταλήγουν στις εταιρείες ενέργειας, συντηρώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια υπερκερδών εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση δεν κάνει στην πραγματικότητα τίποτα για αυτά τα υπερκέρδη. Δεν τα έχει φορολογήσει. Δεν έχει εισέλθει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία. Δεν έχει βάλει κανόνες στη λειτουργία της αγοράς και δεν έχει βάλει ένα πραγματικό πλαφόν στις τιμές. Το μόνο που κάνει είναι να αφήνει την κατάσταση αυτή να εξελίσσεται και το κράτος να εισπράττει επιπλέον έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό απ’ ότι φαίνεται πως στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε 4 δις επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ και αυτά είναι χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες από τις καθημερινές του αγορές. Το κράτος εισπράττει ΦΠΑ και εμφανίζεται στο τέλος ως σωτήρας για να δώσει στο τέλος κάποιες επιδοτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν καμία ανάγκη».
Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα παραπάνω προβλήματα η κ. Αχτσιόλγου ανέφερε: «H δική μας πρόταση είναι πάρα πολύ σαφής. Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Πράγμα που σημαίνει πραγματικό πλαφόν στις τιμές, που να είναι στο κόστος παραγωγής συν ένα ποσοστό κέρδους 5% και τίποτα παραπάνω, προκειμένου να υπάρξει ένας πραγματικός έλεγχος κυρίως στο κόστος ενέργειας. Από εκεί και πέρα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματική ανακούφιση στα νοικοκυριά. Οπωσδήποτε βασικό κομμάτι της δικής μας πρότασης είναι η θέση της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά ως μοχλός που θα καθοδηγεί τις τιμές προς τα κάτω και θα εφαρμόζει μια κοινωνική πολιτική και όχι να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ να πρωτοστατεί στην κούρσα των αυξήσεων, δίνοντας τεράστια μπόνους στα στελέχη της… και να μην μπορεί να εφαρμόσει καμία πολιτική για να ελέγξει το κόστος ενέργειας για τους πολίτες».
Παράλληλα η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, προσθέτοντας: «Έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι πλειστηριασμοί. 44.000 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για το 2022, τριπλάσιοι σε σχέση με πέρσι και πρώτης κατοικίας. Οι πολίτες ασφυκτιούν από τα χρέη και δεν μπορούν να κάνουν καμία ρύθμιση. Τα περισσότερα δάνεια έχουν περάσει σε funds τα οποία δε ανταποκρίνονται στους πολίτες. Οι πολίτες ζητούν μια ρύθμιση και δεν βρίσκουν καμία απόκριση. Όλη αυτή είναι μια κατάσταση ασφυκτική η οποία έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, διότι έκανε πολύ συγκεκριμένες επιλογές, ουσιαστικά όλος ο μηχανισμός ελέγχεται από τη βούληση των τραπεζών και των funds, αν θέλουν να προχωρούν σε μια ρύθμιση, αν δεν θέλουν να μην κάνουν ρυθμίσεις, αν θέλουν να απαντούν στους πολίτες και αν δεν θέλουν να μην αποκρίνονται. Να προχωρούν αυτή τη στιγμή σε πλειστηριασμούς σωρηδόν, ακόμη και πρώτης κατοικίας, ακόμη και για πάρα πολύ μικρά ποσά, εκβιάζοντας στην πραγματικότητα τους πολίτες. Εδώ και σε αυτό το ζήτημα από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, που αφορά μια συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Εδώ μιλάμε και για τα χρέη προς τις τράπεζες, όπου χρειάζεται ένας μηχανισμός δεσμευτικός απέναντι στους πιστωτές. Προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και ειδικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής. Πρόκειται για ένα συνολικά αντιπαραθετικό σχέδιο σε αυτό που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, το οποίο μεριμνά για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους μισθωτούς. Ρίχνει το βάρος στα δικά τους προβλήματα και βλέπει τα προβλήματα από τη δική τους σκοπιά. Χτυπά τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα και εισπράττει από εκεί τον κύριο όγκο των χρημάτων προκειμένου να γίνει μια πολιτική ανακουφιστική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ