Έκλεισε ξαφνικά την Παρασκευή και μέχρι νεοτέρας για τις αναγκαίες εργασίες, με ανακοίνωση του Δήμου Δράμας – Ποιες είναι οι προοπτικές για τη συνέχεια.
Έκλεισε το κολυμβητήριο Δράμας από την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου έως την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας του, όπως έκανε γνωστό ο Δήμο Δράμας με ανακοίνωσή του.
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε εύλογες απορίες αλλά και εξόργισε πολλούς από τους γονείς των παιδιών τα οποία αθλούνται στο κολυμβητήριο. Κάποιοι γονείς διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι οι αναγκαίες εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με την εκτίμηση των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων φαίνεται ότι ήταν κάτι που αναμενόταν να γίνει κάποια στιγμή εξαιτίας των χειρισμών που προηγήθηκαν.
Για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους γονείς: «Για άλλη μια φορά είμαστε θύματα των παραταξιακών αντιπαραθέσεων. Δυστυχώς το κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας».
«Ήταν προδιαγεγραμμένη στην ουσία η εξέλιξη αυτή, όσον αφορά το κολυμβητήριο, με βάση τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί το θέμα η Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κολυμβητηρίου” σημείωσε στα “Χ” ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «από το 2017 έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα επικινδυνότητας. Στις αρχές του 2019, ο ειδικός μελετητής ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την διαπίστωση που προκύπτει από την μελέτη του, ότι το κολυμβητήριο είναι επικίνδυνο και το πολύ μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Βάλαμε, ως Δημοτικό Συμβούλιο, χρήματα στον προϋπολογισμό για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για το κολυμβητήριο. Πήραμε ομόφωνη απόφαση ότι οι μελέτες και οι εργασίες πρέπει να γίνουν άμεσα. Δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή προσπαθούσε να πάρει χρήματα από το κονδύλιο για το κολυμβητήριο για να κάνει άλλες δαπάνες. Το επισημάναμε πολλές φορές αλλά υπήρξε πλήρης αδιαφορία από τη Δημοτική Αρχή. Τώρα που έληξε η προηγούμενη άδεια λειτουργίας και έπρεπε να βγει καινούργια, φυσικά κανένας μηχανικός δεν υπογράφει ότι το κολυμβητήριο είναι κατάλληλο για να δοθεί σε λειτουργία».
Ο κ. Μλεκάνης, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή επεχείρησε να το παραχωρήσει για χρήση από τα παιδιά. «Εμείς δεν το δεχτήκαμε εφόσον δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας και καταλληλότητας. Ενώ μόλις πριν από δέκα ημέρες ήθελε να το αφήσει ελεύθερο για χρήση από τα παιδιά, τώρα αποφάσισε να το κλείσει επικαλούμενη την ανάγκη να γίνουν επισκευές, για να βγει άδεια λειτουργίας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο τραγική εξέλιξη από αυτήν. Η ευθύνη είναι μόνο της Δημοτικής Αρχής, που η ανικανότητά της με αυτές τις επιλογές είναι επικίνδυνη».
Ο κ. Μλεκάνης υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο της διοίκησης του Δήμου από την παράταξη Πόλη+Ζωή, φρόντισαν το κολυμβητήριο με πολύ σοβαρές και κοστοβόρες παρεμβάσεις να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Όπως σημείωσε, είχαν γίνει επισκευές και υπήρξε μέριμνα για την αυτόματη χλωρίωση της πισίνας. Παράλληλα έγινε σύνδεση με το φυσικό αέριο, ανακαινίστηκαν πλήρως οι χώροι υγιεινής και εξασφαλίστηκε άδεια λειτουργίας για τις πισίνες που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Επίσης το κολυμβητήριο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μαζί με το γήπεδο Κραχτίδη ώστε να γίνει θερμομόνωση, υδρομόνωση και αυτόματος εξαερισμός καθώς η υγρασία και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται φθείρουν τα μπετά και τα μεταλλικά μέρη του σκελετού του κτίσματος.
Όλη αυτή η διαδικασία ένταξης πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων από την Δημοτική Αρχή του κ. Μαμσάκου μετά το 2014 και το κολυμβητήριο αφέθηκε στις φθορές που αυξήθηκαν με τα χρόνια».
Σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σήμερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο κ. Μλεκάνης δήλωσε «αυτό που μπορεί να γίνει είναι η άμεση έναρξη των εργασιών επισκευής, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται χρόνος. Όμως η άμεση έναρξη των εργασιών είχε έτσι κι αλλιώς αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν από ενάμιση χρόνο. Δεν έγινε τίποτα. Τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των παιδιών και των ενηλίκων που το χρησιμοποιούν. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα. Ενημέρωση προς τις δημοτικές παρατάξεις δεν έχει γίνει για το πότε θα ξεκινήσουν οι ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων. Όπως καμία ενημέρωση δεν υπήρξε και για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου».
Ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης επεσήμανε στα “Χ” σχετικά με το ζήτημα της παύσης λειτουργίας του κολυμβητηρίου: «To πρόβλημα με το κολυμβητήριο ήταν γνωστό ότι κάποια στιγμή θα σκάσει. Η ευθύνη βαραίνει τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καθώς και οι δυο γνώριζαν τα προβλήματα στατικότητας των κερκίδων και του κελύφους του κολυμβητηρίου αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τα λύσουν. Τα προβλήματα είχαν αποτυπωθεί και σε μελέτη από τον Μάρτιο του 2019. Δυστυχώς έως τον Οκτώβριο του 2020, δεν έχει γίνει τίποτα παρά μόνο μια μελέτη για την ενίσχυση των κερκίδων, η οποία όμως δεν λύνει το πρόβλημα, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγη του κτίσματος, το κέλυφος».
Ο κ. Τσιαμπούσης υπογράμμισε ότι «με την αδράνεια που έδειξαν η σημερινή αλλά και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται πιθανό να ξανανοίξει. Η μελέτη αποτύπωσε το 2019 τα προβλήματα σε χαρτί. Αλλά τα προβλήματα ήταν γνωστά με δεδομένο ότι το κολυμβητήριο σκεπάστηκε χωρίς άδεια, χωρίς μελέτη στατικότητας, χωρίς τίποτα. Οι ευθύνες ανήκουν στην νυν και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή».
Σε σχέση με την προοπτική που υπάρχει για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ο κ. Τσιαμπούσης ανέφερε ότι αυτό που προτείνει η παράταξή του είναι να γίνει άμεσα σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων και να τεθούν οι ρεαλιστικές λύσεις στο τραπέζι… «Κατά τη δική μας άποψη η μόνη ρεαλιστική λύση σήμερα για να ανοίξει γρήγορα το κολυμβητήριο, είναι να φύγει η στέγη και το κέλυφος του κολυμβητηρίου και να παραμείνει ανοικτό. Τεχνικά αυτή η δυνατότητα υπάρχει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει συζήτηση και με τους συλλόγους για να δούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Η προοπτική νέου κολυμβητηρίου υπάρχει αλλά σε κάθε περίπτωση η Δράμα θα αποκτήσει νέο κολυμβητήριο σε 3-4 χρόνια από σήμερα. Άρα, αν θέλουμε λύση για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα πρέπει να εξετάσουμε τι θα κάνουμε με το σημερινό κολυμβητήριο».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας και την φράση «Για άλλη μια φορά είμαστε θύματα των παραταξιακών αντιπαραθέσεων» ο κ. Τσιαμπούσης επεσήμανε ότι «εάν ο ΚΟΔ αναφέρεται στην αδράνεια που έδειξαν οι δυο παρατάξεις που διοίκησαν το Δήμο τα τελευταία 10 χρόνια, τότε δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Αν εννοεί ο ΚΟΔ και τις υπόλοιπες παρατάξεις που έχουμε κατά καιρούς θέσει το θέμα της ασφάλειας ως πρωταρχικό, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν την υποχρέωση να βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα ασφάλειας των δημοτικών χώρων, διότι εάν τυχόν γίνει κάτι σε οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση που παραχωρεί ο δήμος και αυτή δεν έχει άδεια λειτουργίας, υπεύθυνοι θα είναι αυτοί που ψήφισαν την παραχώρηση».