Έγινε η πρώτη σύσκεψη συντονισμού των μελετητών για το Ανδρικάκη

0
602

Η εναρκτήρια σύσκεψη συντονισμού των μελετητών για το έργο ανάπτυξης του οπτικοακουστικού κόμβου στο πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο το οποίο σε συνδυασμό και με το πολιτιστικόαναπτυξιακό masterplan που εκπονείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την πόλη της Δράμας θα μετασχηματίσει την οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής. To έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης ενώ τις αρχικές μελέτες ωρίμανσης χρηματοδότησε ευγενώς η Raycap, διευκρίνησε ο Υφυπουργός.
Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος από την πλευρά του είχε δηλώσει πολύ πρόσφατα κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Δράμα για το ίδιο θέμα ότι: «Θα προχωρήσουν πολύ σημαντικά έργα για τη δημιουργία οπτικοακουστικού κέντρου που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Δράμας. Για το έργο αυτό όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «H κα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού έχει δώσει προτεραιότητα, προκειμένου από το επόμενο ΕΣΠΑ να δεσμεύσουμε 6.000.000 για όσα σχεδιαστούν και θα πραγματοποιηθούν στο πρώην στρατόπεδο, για τα οποία φυσικά είμαστε σύμφωνοι».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα στόχος είναι μέσα στο στρατόπεδο Ανδρικάκη να λειτουργήσει ένας κόμβος για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα. Ο κόμβος θα μπορέσει να γίνει ένα σημείο συνάντησης και ανάδειξης των οπτικοακουστικών τεχνών με άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, και θα συσπειρώσει τους νέους δημιουργούς και τον κλάδο τους. Εκτός από το Φεστιβάλ, ο κόμβος θα φιλοξενήσει παράρτημα της νεοσυσταθείσας Σχολής Κινηματογράφου (γραφεία, αίθουσα / αίθουσες διδασκαλίας, καμπίνες μοντάζ / ηχοληψίας, στούντιο), υποδομές για εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής (γραφεία, studios), hub και coworking χώρους, καθώς και συμπληρωματικές υπηρεσίες (π.χ. καφέ, εστιατόριο κλπ.), έτσι ώστε να αποτελέσει έναν συνολικό προορισμό προσέλκυσης νέων κινηματογραφικών παραγωγών, εταιρειών και εργαζομένων.
Ο κεντρικός σκοπός του δημιουργικού κόμβου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση του οπτικοακουστικού τομέα και την διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και την τόνωση των αναδυόμενων δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.
Η Δράμα αποτελεί έναν καλλιτεχνικό προορισμό στρατηγικής σημασίας για τη Β. Ελλάδα και το παρόν έργο θα συνδράμει στην κατεύθυνση της αξιοποίησής του, μέσω των συσπειρώσεων ευρύτερων δημιουργικών αλυσίδων αξίας, που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.
Για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και του Δήμου Δράμας όπου περιγράφονται βασικοί όροι της συνεργασίας για την υλοποίηση του ως έργου και την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου θα προέλθει από το ΥΠΠΟΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!