Εγκαίνια για τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στον οικισμό του Αγίου Σάββα

0
2454

Εγκαίνια για τις τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παραρτήματος του Κέντρου «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» θα πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη 6 Ιουλίου στις 11.30 π.μ. στον προαύλιο χώρο τους, στον οικισμό του Αγίου Σάββα στη Δράμα.
Η λειτουργία των τριών ΣΥΔ που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, με αναπηρία. Το έργο αποτελεί μια προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και εγκατάλειψης του ασυλικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών και συντελεί στην αποφυγή ιδρυματοποίησης για άτομα με νοητική υστέρηση, που διαβιούν είτε στο πλαίσιο κλειστής περίθαλψης είτε με τις οικογένειες τους και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους. Το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργία τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), έξι ατόμων η κάθε μία (σύνολο 18 άτομα), που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ενοίκων και στην ένταξη τους, στην κοινότητα, καθώς και στη δημιουργία συνθηκών διαβίωσης που σέβονται την προσωπικότητα και την ατομικότητα των ενοίκων, όπως έχει κάνει γνωστό από το Παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η πρόεδρός του κ. Αναστασία Τζαμπαζλή.

Σε κάθε Στέγη κατοικούν έξι άτομα. Τα ενδιαφερόμενα άτομα εντάσσονται στις Σ.Υ.Δ. αφού προηγουμένως αξιολογηθούν από την αρμόδια Διεπιστημονική Ομάδα του Παραρτήματος, ενώ ως βασικά κριτήρια αξιολόγησης θεωρούνται:
-Η προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου ατόμου,
-Οι δυνατότητες συμμετοχής του σε δραστηριότητες της κατοικίας και της Κοινότητας,
-Η δυνατότητα προσαρμογής του στις νέες συνθήκες διαβίωσης και συνύπαρξης με τους άλλους ενοίκους,
-Η κατ’ αρχήν αποδοχή του νέου περιβάλλοντος διαβίωσης από το ίδιο το άτομο ή/και την οικογένειά του.

Οι συγκεκριμένες δομές είναι παράρτημα του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας και η διάρκεια του προγράμματος είναι 3ετής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ