Εγκαινιάστηκε η αίθουσα φροντίδας βρεφών και θηλασμού του Δήμου Δράμας

0
1582

Χ. Μαμσάκος: «Θεωρήθηκε ότι ήταν χρέος του δήμου προς τους πολίτες η δημιουργία αυτού του χώρου»

Τα εγκαίνια της αίθουσας φροντίδας βρεφών και θηλασμού του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου της πλατείας Ελευθερίας, με την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας και αυστηρά περιορισμένη συμμετοχή από πλευράς εκπροσώπων των τοπικών φορέων.
Τα εγκαίνια έγιναν με φόντο τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην οποία είναι αφιερωμένη η 25η Νοεμβρίου.

Μάλιστα, με αφορμή τα εγκαίνια, στελέχη της Ένωσης Κυριών Δράμας και η πρόεδρος κα Αλίκη Τσιαμούρα ως μια συμβολική κίνηση διένειμαν έξω από το παλιό δημαρχείο πορτοκαλί μάσκες προστασίας, καθώς το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον, απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. Μάλιστα όπως είπε η κα Τσιαμούρα: «H Ένωση Κυριών σε συνεργασία με την επιτροπή ισότητας των φύλων του Δήμου Δράμας, αποφασίσαμε να κάνουμε μια σειρά κοινών δράσεων. Μία από αυτές είναι και τα σημερινά εγκαίνια της αίθουσας φροντίδας βρεφών και θηλασμού. Έχει δημιουργηθεί μια αίθουσα έτσι ώστε οι μητέρες που θηλάζουν και που βρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας να έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στον δήμο για να φροντίσουν το μωρό τους». Σε άλλο σημείο η κα Τσιαμούρα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, είπε ότι η Δραμινή κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί για την κακοποίηση των γυναικών και ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό η Ένωση Κυριών επισκέφθηκε την πλατεία Ελευθερίας και τα χωριά της Δράμα όπου πραγματοποίησε ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Μιλώντας για τα εγκαίνια της αίθουσας η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου είπε ότι τα εγκαίνια πραγματοποιούνται σε μία ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η ίδια ευχαρίστησε το προσωπικό και την προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Δράμας για την εξαιρετική ιδέα που είχαν σχετικά με τη λειτουργία της αίθουσας, αλλά και για την έμπρακτη στήριξή τους για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Είπε ότι η λειτουργία της αίθουσας φροντίδας βρεφών και θηλασμού του Δήμου Δράμας είναι ο πρώτος στόχος που επιτυγχάνει η επιτροπή ισότητας των φύλων του Δήμου Δράμας. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή υποστηρίχθηκε από το Κέντρο νεότητας του Δήμου Δράμας και ο Δραμινός ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης, δέχθηκε να παρέμβει εικαστικά στην αίθουσα. Η κα Τόλιου ανέφερε ότι οι ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που γίνονται στην πόλη κατά τη διάρκεια του διημέρου, σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας, επρόκειτο να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης στη “Gallery13” με τη δράση «με λένε Σοφία» και την έκθεση ζωγραφικής που θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, στον ίδιο χώρο, μέχρι την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Όπως είπε η Αντιδήμαρχος: «Οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα σε τομείς που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο»

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας για τη νέα αίθουσα, είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων προαγωγής της υγείας με σκοπό την πρακτική υποστήριξη της μητέρας και του μωρού. «Ο θηλασμός είναι δικαίωμα και είναι γνωστό ότι σε αυτή την υπέροχη διαδικασία δεν υπάρχουν ωράρια» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Δράμας για να συνεχίσει: «Θεωρήθηκε ότι ήταν χρέος του δήμου προς τους πολίτες η δημιουργία αυτού του χώρου. Το δωμάτιο θηλασμού ετοιμάστηκε με πάρα πολύ αγάπη από όλους όσοι ασχολήθηκαν και εξοπλίστηκε πλήρως για να μετατραπεί σε έναν πανέμορφο χώρο για τις μητέρες και τα μωρά». Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του χώρου δεν αποτελεί απλά ένα θέμα συμβολισμού, αλλά ο δήμος όφειλε απέναντι στους δημότες του να δημιουργήσει αυτή την αίθουσα, δείχνοντας την ευαισθησία του και προβάλλοντας την αναγκαιότητα του θηλασμού.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ, κα Χαρά Κεφαλίδου, είπε με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ότι είναι μια ημέρα που «Δεν θα θέλαμε να υπάρχει στα ημερολόγια, γιατί είναι η ημέρα που μας θυμίζει πόσες γυναίκες κακοποιούνται και ειδικά σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας, πόσες γυναίκες σκοτώνονται στα χέρια των ίδιων τους των συντρόφων». Η κα Κεφαλίδου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία για τη λειτουργία της αίθουσας και τον φόρο που αποδίδεται στις νέες μητέρες και στην κοινωνία της Δράμας η οποία όπως είπε έχει από τα πιο μεγάλα δημογραφικά προβλήματα στην περιφέρειά μας.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, εξέφρασε εκ μέρους της ΠΑΜΘ, τις επιδοκιμασίες του προς τον Δήμο Δράμας και την Ένωση Κυριών Δράμας για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία, όπως είπε. «¨Όταν λέμε ότι έχουμε δημογραφικό πρόβλημα πρέπει εμπράκτως να δίνουμε λύσεις και αυτή είναι μια έμπρακτη λύση».

Η κα Χρύσα Σιδερά, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» και μέλος της επιτροπή ισότητας των φύλων του Δήμου Δράμας, ανέφερε ότι η λειτουργία της αίθουσας είναι μια προσπάθεια προς τη θετική κατεύθυνση και ότι είναι θετικό που αυτό γίνεται υπό την αιγίδα της επιτροπής ισότητας του Δήμου Δράμας. «Πρόκειται για μια επιτροπή που δώσαμε αγώνα και η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, για να συσταθεί» πρόσθεσε η κα Σιδερά και τόνισε ότι μέσα από την επιτροπή ισότητας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο. «Ο χώρος αυτός καλώς έγινε, αρκεί να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει» δήλωσε και τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να κοινοποιηθεί και προς τις Δραμινές μητέρες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης και της Ονειρούπολης που έρχεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ