Εγκαινιάστηκε ο νέος compact Βιολογικός Καθαρισμός στην Κοινότητα Χωριστής

0
18778

Θα επιλύσει χρόνια προβλήματα ρύπανσης και δυσοσμίας

Εγκαινιάστηκε το έργο τής επεξεργασίας λυμάτων Χωριστής αξίας, 2,35 εκατ. ευρώ, με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που συντελεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγώντας στην εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών από τα λύματα.
Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Χωριστής λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και έντονης δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή το οποίο υπήρχε για δεκαετίες καθώς τα λύματα της Χωριστής δεν κατέληγαν σε κάποια μονάδα επεξεργασίας.
Σύμφωνα με τον Δήμο Δράμας, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συντελεί στην προστασία της δημόσιας υγείας με την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών από τα λύματα. Είναι μια μονάδα compact, δηλαδή περιορισμένη σε έκταση, σε έναν πάρα πολύ μικρό χώρο και δεν απαιτεί τεράστια έργα σε μπετόν με δεξαμενές αερισμού. Δηλαδή, όλη η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται σε 3 κοντέινερ και αφορά 4.ΟΟΟ κατοίκους, σύμφωνα με την πρόβλεψη του πληθυσμού της Χωριστής.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο έρχεται να λύσει προβλήματα δεκαετιών και αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς μέσω της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μπορούν να επιλυθούν ζητήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Σημαντικοί παράμετροι βέβαια εν προκειμένω είναι αφενός το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ο εναρμονισμός με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και αφετέρου η εφαρμογή στην πράξη προηγμένης τεχνολογίας, καθώς ο βιολογικός καθαρισμός της Χωριστής επεξεργάζεται τα λύματα με ένα σύγχρονο τρόπο, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή έκταση που καταλαμβάνει. Επίσης, η επεξεργασία γίνεται χωρίς να χρειάζεται πληθώρα προσωπικού. Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους που όταν ξεκίνησε ήταν η πρωτοπορία, η τεχνολογία αιχμής. Κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα καθώς είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος που υπάρχει. Ο βιολογικός καθαρισμός Χωριστής είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που κατασκευάστηκαν με αυτή την τεχνολογία.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος: «Δική μας βούληση ήταν και είναι φυσικά η συνέχιση έργων όπως αυτό, που μπορούν να αποτρέψουν αδιέξοδα και να επιλύσουν αποτελεσματικά χρονίζοντα προβλήματα. Με οδηγό τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων μας, σχεδιάζουμε κάθε έργο με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους από την Ευρώπη και δεν αφήνουμε να περάσει ούτε μέρα χωρίς δημιουργία για αυτόν τον τόπο».
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο ενώ στην τελετή παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από τον Δήμο Zvornik με επικεφαλής τον δήμαρχο Ζόραν Στεβάνοβιτς. Στη σημασία του έργου αναφέρθηκαν με σύντομες ομιλίες τους, ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Τάσος Χατζηγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής Κωνσταντίνος Ζαρόγλου ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αναφέρθηκε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΔ Χρήστος Βογιατζής.
Το έργο της επεξεργασίας λυμάτων Χωριστής έχει προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και φορέα υλοποίησης τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!