Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση δασών Δράμας, η οριστική μελέτη «Αντιπυρικής προστασίας και καθαρισμού δασικής βλάστησης παραπλεύρως δασοδρόμων περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Δράμας».
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, η μελέτη στοχεύει στην διεξαγωγή εργασιών αντιπυρικής προστασίας στα δάση της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου της Δράμας. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η συγκομιδή της συσσωρευμένης βιομάζας παραπλεύρως των δασοδρόμων, η μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο ανάφλεξης της παρόδιας δασικής βλάστησης, η οποία σε ορισμένα τμήματα των προτεινόμενων δασικών οδών είναι ιδιαίτερα αυξημένης πυκνότητας. Επίσης, η βελτίωση της βατότητας των δασικών δρόμων οι οποίοι «κλείνουν» από τα κλαδιά, τους θάμνους και τα δενδρύλλια που φύονται στα πρανή, στο οδόστρωμα και στην στραγγιστική τάφρο, με στόχο την καλύτερη κίνηση των μέσων μεταφοράς, προσωπικού και υλικών για τις πάσης φύσεως εργασίες και τη διευκόλυνση άμεσης επέμβασης και κατάσβεσης πιθανής πυρκαγιάς από τα πυροσβεστικά οχήματα.
Οι δασικοί δρόμοι είναι στρατηγικά σημεία αλλαγής της συμπεριφοράς μιας δασικής πυρκαγιάς. Η διαχείριση της βλάστησης μέσω των εργασιών αντιπυρικής προστασίας θα πραγματοποιηθεί σε συνολικό πλάτος 6 μέτρων εκατέρωθεν του δασικού δρόμου που σε συνδυασμό με το μέσο πλάτος του (περίπου 6 μέτρα), δημιουργεί μια αντιπυρική ζώνη συνολικού πλάτους 12 μέτρων, η οποία, με την προϋπόθεση της συντήρησης του οδοστρώματος του δρόμου, μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάσχεσης της έντασης μιας δασικής πυρκαγιάς ή ακόμα και πλήρους καταστολής της.
Με τους προτεινόμενους χειρισμούς, θα εκπληρώνονται ταυτόχρονα η αισθητική αναβάθμιση του τοπίου, η βελτίωση της αναψυχής, η αύξηση των επισκεπτών και η ευκολότερη πρόσβασή τους στους δασικούς προορισμούς, η προστασία του οικοσυστήματος γενικότερα, συμπεριλαμβανομένου των στοιχείων χλωρίδας, πανίδας, εδάφους, ενδοσυσταδικού μικροπεριβάλλοντος, κ.λπ.
Η συνολική επιφάνεια αντιπυρικών χειρισμών στην οποία θα εκτελεστούν οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας ανέρχεται σε 1.278 στρέμματα. Όλα τα προϊόντα από τον καθαρισμό της υποβλάστησης, τις κλαδεύσεις και τις υλοτομίες δέντρων στηθιαίας διαμέτρου μικρότερης των 12 εκ. θα θρυμματίζονται από κατάλληλο μηχάνημα θρυμματισμού, εκτός αν είναι προϊόντα διαμέτρου άνω των 12 εκατοστών που μπορούν να αποδώσουν χρήσιμη ξυλεία, οπότε αυτά αφού τεμαχιστούν θα στοιβάζονται, ή, αν πρόκειται για μεγαλύτερης διαμέτρου, θα διαμορφώνονται σε μεγαλύτερα μήκη και θα αποθέτονται στα πλαϊνά των δασοδρόμων.
Τα προϊόντα που θα αποθέτονται ή θα στοιβάζονται στο δασόδρομο, θα παραλαμβάνονται από τη δασική υπηρεσία και θα διαχειρίζονται από αυτήν ανάλογα με τον όγκο και την ποιότητά τους και σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της εκάστοτε ισχύουσας δασικής ρυθμιστικής διάταξης. Τα προϊόντα θρυμματισμού θα διασκορπίζονται με τρόπο ώστε να μην προκύπτουν μεγάλοι όγκοι υλικών κατά σημεία αλλά αντίθετα να προκύπτει ένα λεπτό στρώμα βιομάζας που θα μπορεί να αποσυντεθεί εύκολα και γρήγορα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 555.600 ευρώ.