Φώτης Νικολαΐδης: «Να ξαναβάλουμε τη Δράμα στον δρόμο της ανάπτυξης»

0
1249

«Είμαι βέβαιος πως οι συνδημότες μας, συγκρίνοντας τους υποψήφιους δημάρχους, θα επιλέξουν τον Κυριάκο Χαρακίδη»


 

Με εμπειρία σχεδόν 17 χρόνων στα αυτοδιοικητικά δρώμενα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Φώτης Νικολαΐδης είναι από τα πλέον έμπειρα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας, παρότι αρκετά νέος σε ηλικία.
Ο ίδιος έχει αναδείξει πάμπολλα ζητήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του μέχρι σήμερα, αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των συνδημοτών μας. Ο ίδιος άρχισε την πορεία του στην αυτοδιοίκηση το 2006, καθώς ήταν ιδρυτικό μέλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή». Υπήρξε αντιπρόεδρος της παράταξης στο διάστημα μεταξύ 2006-2008 και πρόεδρος την περίοδο 2008-2010. Την περίοδο 2011-2014 θήτευσε ως δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, ενώ από το 2019 ως σήμερα παραμένει ένα αρκετά δραστήριο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, θα είναι και πάλι υποψήφιος δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Κυριάκο Χαρακίδη, με στόχο, όπως αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», να ξαναμπεί η Δράμα στον δρόμο της ανάπτυξης.

 

Κύριε Νικολαΐδη, σε λίγους μήνες θα έχουμε και πάλι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι συνθήκες είναι ίδιες ή διαφορετικές από την προηγούμενη φορά;
Σίγουρα, κ. Ψωμά, οι συνθήκες είναι διαφορετικές από την προηγούμενη φορά. Αυτό, όχι μόνο γιατί οι εκλογές θα γίνουν με έναν νέο εκλογικό νόμο, που από τη φύση του αποτρέπει τη συμμετοχή μικρότερων παρατάξεων, αλλά κυρίως γιατί η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου έπειτα από δύο θητείες στο τιμόνι του δήμου μας, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Μπορώ, μάλιστα, να πω πως τους απογοήτευσε. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι δημιουργεί νέα δεδομένα. Είμαι βέβαιος πως οι συνδημότες μας, συγκρίνοντας τους υποψήφιους δημάρχους, θα επιλέξουν τον Κυριάκο Χαρακίδη, που στη θητεία του ως δήμαρχος Δράμας έκανε ένα σπουδαίο έργο. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια και άλλων ευκαιριών σε αυτούς που με την παρουσία τους σε θέσεις διοίκησης, απέδειξαν πως δεν μπορούν να κάνουν τον δήμο μας ένα δήμο σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό στους δημότες. Η επιλογή της παράταξης «ΠΟΛΗ + ΖΩΗ» είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να ξαναβάλουμε τη Δράμα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Έχετε αναδείξει πολλές φορές προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής;
Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να δικαιώσω τους συμπολίτες μου, για την τιμή που μου έκαναν να με εκλέξουν δημοτικό σύμβουλο. Είναι υποχρέωσή μου να ασκώ τα καθήκοντά μου και να αναδεικνύω τα προβλήματα έτσι ώστε να δίνονται λύσεις. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά και θα πρέπει όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ειδικά αυτοί της αντιπολίτευσης να προσπαθούν και να πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς, όμως, η σημερινή δημοτική αρχή μου δίνει την εντύπωση πως είναι αδιάφορη. Αυτό που κατ’ επανάληψη γίνεται είναι αντί να προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα κοιτά πώς θα μεταφέρει την ευθύνη σε κάποιον άλλο. Έχω πει πολλές φορές και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πως, όταν κάποιος θέλει και είναι ικανός σε κάθε πρόβλημα βρίσκει μια λύση, όταν κάποιος δεν μπορεί και δεν είναι ικανός για κάθε πρόβλημα, βρίσκει μια δικαιολογία. Αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου.
Ο καθαρισμός του ρέματος στη Νέα Αμισό, η ανάδειξη της ιστορικής βρύσης της Τσοπάνγκας, η βελτίωση του φωτισμού της οδού Παγγαίου, το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα του Καλού Αγρου, ο μπαζότοπος της οδού Ακροπόλεως είναι κάποια από τα πάρα πολλά θέματα που έχω αναδείξει και δυστυχώς παραμένουν δίχως λύσεις για χρόνια.

Διαπιστώνετε τελικά ότι ο Δήμος Δράμας έχει σχέδιο για το μέλλον ή βαδίζει στον αυτόματο πιλότο;
Ο κ. Μαμσάκος και η παράταξή του δεν έχουν κανένα σχέδιο, κανένα όραμα για την Δράμα. Η απουσία μεγάλων έργων το δείχνει ξεκάθαρα. Ενώ λοιπόν άλλοι δήμοι προχωράνε μπροστά, ο Δήμος Δράμας παραμένει ουραγός.
Ευτυχώς για την Δράμα, υπάρχουν και οι δωρητές οι οποίοι με τις μελέτες τους και τις χρηματοδοτήσεις τους κάνουν αυτά που θα έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με ευθύνη του κ. Μαμσάκου έμεινε η Δράμα χωρίς κολυμβητήριο, δημοτικό στάδιο, χωρίς πράσινα σημεία, χωρίς καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Με ευθύνη του κ. Μαμσάκου ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της 19ης Μαΐου, με ευθύνη του κ. Μαμσάκου είναι οι συνοικισμοί και τοπικές κοινότητες στην χειρότερη κατάσταση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που και εσείς ο ίδιος, κ. Ψωμά, με ρεπορτάζ σας αναδείξατε πολλά από τα προβλήματα των συνοικισμών και των τοπικών κοινοτήτων. Όλα δείχνουν πως ο Δήμος Δράμας είναι στον αυτόματο πιλότο. Η Δράμα με την διοίκηση Μαμσάκου έχει χάσει πολλές ευκαιρίες, έχει χάσει αρκετό έδαφος σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους και λογικό είναι να υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια στους δημότες της Δράμας, που νομίζω θα αποτυπωθεί και στις ερχόμενες εκλογές.

Πολλοί δημότες είναι απογοητευμένοι από τη στασιμότητα της πόλης εδώ και χρόνια. Αρκετοί μάλιστα βάζουν πια τις δημοτικές παρατάξεις στην ίδια μοίρα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Είναι λάθος να βάζουμε τις παρατάξεις στην ίδια μοίρα. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση του κόσμου και είναι λογική. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η παράταξη ΠΟΛΗ + ΖΩΗ και ο Κ. Χαρακίδης, διοικήσαμε τον δήμο μας 3,5 χρόνια και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα τεράστιο έργο. Ένα έργο που είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια στη Δράμα. Το παλιό δημαρχείο, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το ΚΗΦΗ, οι αναπλάσεις περιοχών του δήμου μας, το φουσκωτό γυμναστήριο, οι συνδέσεις των τοπικών κοινοτήτων με το βιολογικό καθαρισμό και τόσα άλλα έργα δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
Πρέπει, λοιπόν, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι συνδημότες μας να κρίνουν, να συγκρίνουν το έργο των υποψήφιων δημάρχων και να επιλέξουν αυτόν που είναι παραγωγικός, αυτόν που έχει όραμα για την Δράμα αυτόν που με την διοίκησή του απέδειξε πως μπορεί να κάνει την καθημερινότητα των συνδημοτών μας καλύτερη.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι προτεραιότητες της παράταξής σας και σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες;
Σύντομα θα παρουσιάσουμε στους συνδημότες μας το πρόγραμμά μας, το όραμά μας για την Δράμα. Αυτό που προέχει όμως είναι να επαναφέρουμε τον δήμο μας σε τάξη: να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο παραγωγικές, να ξανακάνουμε τη Δράμα μια πόλη καθαρή, μια πόλη περιποιημένη. Να ξανακάνουμε τον δήμο φιλικό στον δημότη. Φυσικά τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Δράμας, θα είναι στις προτεραιότητές μας. Άλλωστε, όπως σας προανέφερα, είμαστε η δημοτική αρχή με το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 30 ετών. Οι χρηματοδοτήσεις έργων που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την περίοδο της διοίκησής μας ξεπέρασαν τα 70.000.000 ευρώ. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με τις άλλες παρατάξεις. Έχουμε όραμα, γνώση, και την ικανότητα και την εμπειρία για να το υλοποιήσουμε.

Πολιτεύεστε για μια ακόμη φορά με την παράταξη «Πόλη + Ζωή» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη. Πώς θα τον περιγράφατε;
Κύριε Ψωμά, ένα φαινόμενο που βλέπουμε να συμβαίνει συχνά, είναι αυτό των μεταπηδήσεων από τη μια παράταξη στην άλλη. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί κάποιοι επικεφαλής δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες των υποψηφίων ή για προσωπικό τους όφελος. Εγώ επέλεξα από το 2006 να συστρατευτώ με τον Κυριάκο Χαρακίδη, γιατί είδα στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο ικανό, χαρισματικό, έναν άνθρωπο που θα μπορούσε, από τη θέση του δημάρχου, να αλλάξει την Δράμα.
Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και υπερήφανος για την επιλογή μου αυτή. Ο Κυριάκος Χαρακίδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση του δημάρχου: είναι εργατικός, συνεργάσιμος, δίκαιος, ανοιχτός στους συμπολίτες μας, δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις και, το σπουδαιότερο, έχει όραμα για την Δράμα. Για όλους αυτούς τους λόγους, καλώ τους Δραμινούς να δώσουν την ευκαιρία σ’ αυτόν και την παράταξη ΠΟΛΗ + ΖΩΗ, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο και κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Έχετε χτίσει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους της Νέας Αμισού, του Αρκαδικού αλλά και της Νέας Κρώμνης, όπως μαθαίνουμε. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Γεννήθηκα στην Νέα Αμισό, που πλέον έχει ενωθεί με τον Αρκαδικό και τα τελευταία 16 χρόνια ζω στην Νέα Κρώμνη. Όπως είναι φυσικό, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των συνοικισμών αυτών. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος το 2010, οι συνοικισμοί και τα προβλήματά τους ήταν προτεραιότητά μου. Η παράταξή μας ασχολήθηκε με τα προβλήματα αυτά και έδωσε λύσεις. Βλέπουμε, όμως πως τα τελευταία 9 χρόνια της διοίκησης Μαμσάκου υπάρχει αδιαφορία, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.
Από το 2019, από τη θέση της αντιπολίτευσης αυτή τη φορά, αγωνίστηκα για να δοθούν λύσεις στα θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας, κατοίκους των συνοικισμών και ειδικά των συνοικισμών που αναφέρατε. Αυτό είναι κάτι που έχει εκτιμηθεί από τους συμπολίτες μου και επόμενο είναι να έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Μια σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Ελπίζω να μου δώσουν, με την ψήφο τους, την δύναμη στις εκλογές του Οκτωβρίου, ώστε από την θέση της διοίκησης να δώσω λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Πόσο σημαντική είναι εν τέλει η συμμετοχή σε αυτές τις δημοτικές εκλογές; Τι θα λέγατε σε όσους έχουν γυρίσει την πλάτη στα κοινά από απογοήτευση;
Η συμμετοχή σε όλες τις εκλογές είναι σημαντικές. Είναι η ευκαιρία να καθορίσουμε τις εξελίξεις, με την ψήφο μας. Με την αποχή, αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Όταν η αποχή είναι μεγάλη, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, γιατί λειτουργούν οι μηχανισμοί που μπορούν να ελέγξουν καλύτερα ένα μικρό εκλογικό σώμα. Η γνώμη μου είναι πως πρέπει όλοι μας να είμαστε πολιτικά όντα, δηλαδή να ασχολούμαστε με τα κοινά, να μας νοιάζει τι γίνεται στην γειτονιά μας στην πόλη μας στη χώρα μας. Με τη συμμετοχή μας, είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Για να μην αισθανόμαστε απογοητευμένοι, θα πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά στις επερχόμενες εκλογές και το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουμε, να είναι η ικανότητα, το όραμα και το έργο του κάθε υποψήφιου και όχι οι φιλικές και προσωπικές σχέσεις που πολλές φορές οδηγούν σε λάθος επιλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ