Εγκρίθηκε η νέα σύμβαση του Δήμου Δράμας με τη ΔΙΑΑΜΑΘ

0
1815

Οικονομικά οφέλη για τον Δ. Δράμας εκτιμά ότι θα υπάρξουν η υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης.

Πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, η έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δράμας και της ΔΙΑΑΜΑΘ για τις υποστηρικτικές ενέργειες διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Δράμας στο πλαίσιο της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με διάρκεια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Δράμας αδυνατεί να εκτελεί τις εργασίες συλλογής αποβλήτων και μεταφοράς αυτών στον σταθμό μεταφόρτωσης ΣΜΑ/ΚΔΑΥ Δράμας, καθώς δεν διαθέτει τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα, δηλαδή ειδικά απορριμματοφόρα συλλογής των αποβλήτων. Έτσι κάθε χρόνο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες συνάπτει προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΑΜΑΘ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα απαραίτητα οχήματα που διατίθενται από αυτήν απασχολώντας προσωπικό με τα απαραίτητα προσόντα.
Με βάση τη σύμβαση που τελικώς εγκρίθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου πλην της παράταξης “Προοπτική για τη Δράμα” του κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, ο Δήμος Δράμας είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων απο το ΣΜΑ Δράμας στο ΚΔΑΥ Ξάνθης (καθώς το ΚΔΑΥ Δράμας για την ώρα δεν λειτουργεί), με τη χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού που θα διαθέσει η ΔΙΑΑΜΑΘ, δηλαδή τα οχήματα συλλογής και μεταφοράς και τους συρμούς μεταφόρτωσης – μεταφοράς των ανακυκλώσιμων.
Επίσης με βάση την σύμβαση που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να μεριμνήσει για την διάθεση του αναγκαίου προσωπικού, για την λειτουργία του εξοπλισμού και για την τήρηση των υποχρεώσεων των οδηγών κατά την μεταφορά και μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων στο ΣΜΑ Δράμας και στο ΚΔΑΥ Ξάνθης αλλά και την κοινοποίηση των στοιχείων στην ΔΙΑΑΜΑΘ.
Το ποσό που θα καταβάλλει η ΔΙΑΑΜΑΘ στο Δήμο Δράμας για την υλοποίηση της σύμβασης ανέρχεται σε 0,10 ευρώ ανά τονοχιλιόμετρο μεταφερόμενων υπολειμμάτων από το ΣΜΑ στο ΧΥΤΑ υποδοχής και ανά τονοχιλιόμετρο μεταφερόμενων ανακυκλώσιμων από το ΣΜΑ Δράμας στο ΚΔΑΥ Ξάνθης. Η καταβολή του ποσού προς τον Δήμο Δράμας να γίνει τμηματικά σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Υπάρχει ένα θετικό οικονομικό όφελος για τον Δήμο της Δράμας της τάξης των 60.000 ευρώ.
Όπως είπε κατά την συζήτηση του θέματος της προγραμματικής σύμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης, η σύμβαση αφορά τα τρία ρυμουλκούμενα οχήματα μεταφοράς του υπολείμματος των απορριμμάτων στις Σέρρες και των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης. Επίσης αφορά ένα μικρό όχημα αποκομιδής στο κέντρο της πόλης και τέσσερα απορριμματοφόρα που κάνουν την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης ο Αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του Δήμου Δράμας έκανε έναν αναλυτικό υπολογισμό του συνολικού κόστους της εργασίας που περιλαμβάνει η σύμβαση με την ΔΙΑΑΜΑΘ εκτιμώντας την σε 251.465 ευρώ, ενώ όπως είπε το ποσό που θα καταβάλλει η ΔΙΑΑΜΑΘ στο Δήμο Δράμας είναι 311.724 ευρώ. Άρα όπως εξήγησε, υπάρχει μια θετική διαφορά για τον Δήμο της Δράμας της τάξης των 60.000 ευρώ. Παράλληλα είπε ότι το προσωπικό που θα απαιτηθεί αποτελεί προσωπικό που ήδη κατέχει ο Δήμος της Δράμας, δηλαδή τέσσερις οδηγούς, έναν εργάτη υπεύθυνο για την καθαριότητα του χώρου στο ΣΜΑ Δράμας και μια εργάτρια για το ζυγολόγιο των φορτίων.
Κατά την τοποθέτησή του στο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Πόλη+Ζωή” κ.Μιχάλης Μλεκάνης είπε μεταξύ άλλων ότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει με αυθαίρετο τρόπο με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την αντίστοιχη αύξηση των δημοτικών τελών. Επίσης πρόσθεσε ότι όταν ένα πακέτο εργασιών η ΔΙΑΑΜΑΘ το κοστολογεί 311.724 ευρώ και η υπηρεσία του Δήμου το κοστολογεί 20% χαμηλότερα αυτό σημαίνει ότι η κοστολόγηση της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι αυξημένη και ατεκμηρίωτη. Σημείωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει την σύμβαση με την ΔΙΑΑΜΑΘ παρότι θεωρεί ότι είναι λάθος.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει την σύμβαση παρότι δεν είναι πεπεισμένη ότι θα υπάρξουν τα οφέλη που προαναφέρθηκαν.
Η κα Χαρούλα Χατζηιωάννου από την παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” είπε ότι η παράταξή της ψηφίζει την σύμβαση και ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος επικεφαλής της παράταξης “Προοπτική για τη Δράμα”, είπε ότι καταψηφίζει την σύμβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ