Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

0
1943

Η συνέχιση του Δικτύου βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο Δράμας.

Με επιστολή που απέστειλαν στις 23 Δεκεμβρίου 2019 τα εναπομείναντα μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, προς τον Δήμαρχο Δράμας, παρατηρούν ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής το Δίκτυο έχει καταστεί ανενεργό παρά τις συνεχείς προσπάθειες που έγιναν για την εξεύρεση λύσης από το εναπομείναν Δ.Σ. Συσκέψεις έγιναν με πρώην Προέδρους του Δικτύου, με τον ίδιο τον Δήμαρχο, με τη ΑΜΚΕ αλλά και την ολομέλεια του Δικτύου.

Το χειρότερο όμως, όπως επισημαίνουν τα μέλη του, είναι το γεγονός ότι υπάρχει συνεχώς ενημέρωση τους 4 τελευταίους μήνες για ανάγκες δημοτών με σοβαρότατα προβλήματα υγείας-οικονομικά (παιδί με καρκίνο, άστεγος, κ.α.) και το δίκτυο έχει καταστεί απλός θεατής αφού αδυνατεί να βοηθήσει …
Συγκεκριμένα στην επιστολή τα μέλη του Δικτύου αναφέρουν τα εξής: “Kύριε Δήμαρχε, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ιδρύθηκε στη Δράμα τον Ιανουάριο του 2012 κατ’ αρχήν με 35 μέλη-φορείς, τα οποία υπέγραψαν την Χάρτα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου και σήμερα ανέρχονται σε 52. Ο Δήμος Δράμας αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που ανέπτυξαν το πρόγραμμα.
Ο γενικός σκοπός του Δικτύου είναι να συστρατεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πάντα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Δράμας προκειμένου να παρέμβουν όπου είναι αναγκαίο.
Το Δίκτυο διευθύνεται από το 2015 μέχρι σήμερα από ένα άτυπο 5μελες διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο, με εντολή Δημάρχου τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Μωυσιάδη Αριστείδη, και μέλη που προέκυψαν εθελοντικά από την ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε το 2015 και είναι, από την Οικολογική Κίνηση Δράμας, με εκπρόσωπο τον κ. Μελισσινό Στυλιανό, από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (I.R.A) Παράρτημα Δράμας, με εκπρόσωπο το Διοικητή του Α.Τ Δράμας, Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Σκάρλιο Μηνά, από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, με εκπρόσωπο τη γραμματέα του Συλλόγου κα Βασιλείου Όλγα και από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, με εκπρόσωπο την κα Δάινα Χρυσάνθη.
Από την ίδρυση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκδηλώσεις και δράσεις με τη συνεργασία των φορέων-μελών με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την οικονομική ενίσχυση των εσόδων του Δικτύου, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει τους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.

Μερικές από τις δράσεις του από την ίδρυσή του, επιγραμματικά είναι:
1. Διανομή ενημερωτικών εντύπων για το σκοπό λειτουργίας του Δικτύου.
2. Πώληση καπέλων με το λογότυπο του Δικτύου, για τα πρώτα έσοδα.
3. Έκδοση κοινωνικών λαχείων για την παραγωγή προωθητικού βίντεου.
4. Πραγματοποίηση φιλανθρωπικού αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ των παλαιμάχων του ΚΑΟΔ και της ομάδας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας.
5. Πραγματοποίηση εκδήλωσης ενημέρωσης για το AIDS και για τους σκύλους οδηγούς τυφλών.
6. Πραγματοποίηση συναυλίας με τους αδελφούς Τσαχουρίδη, μέρος των εσόδων της οποίας προσφέρθηκε στο Δίκτυο.
7. Συμμετοχή σε ημερίδες και ομιλίες κοινωνικού περιεχομένου.
8. Συμπαραστάθηκε στους πρόσφυγες από την άφιξή τους μέχρι και τον Αύγουστο.
9. Πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων του Δικτύου.
10. Ικανοποίησε πλείστες περιπτώσεις αναξιοπαθούντων, μετά από εισηγήσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και μεμονωμένων περιπτώσεων, είτε με επιστροφή χρημάτων είτε άνευ.
11. Μετακίνησε δωρεάν παιδιά και συνοδούς του Ειδικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη για παρακολούθηση θεατρικής παράστασης.
12. Προέβη σε δωρεά ιατρικών μηχανημάτων στο ΓΝ Δράμας, στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και στον ΕΕ.Σ. Παράρτημα Δράμας.
13. Χορήγησε σχολικά είδη σε οικογένειες Ρομά και σε πολύτεκνες οικογένειες, όπως επίσης και δέματα με τρόφιμα σε άπορες οικογένειες σε Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές ημέρες και αθλητικές φόρμες στο αθλητικό σύλλογο των ΑΜΕΑ «Oι Αγωνιστές».
14. Αύξησε τα έσοδά του από διάφορες δωρεές φορέων και συλλόγων και πωλήσεις βιβλίων και παραμυθιού.
15. Οργάνωσε σε συνεργασία τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Παράρτημα Δράμας και τον Α.Σ ΑΜΕΑ «Οι Αγωνιστές» Διεθνή Φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Εθνικών Ομάδων
Ακρωτηριασμένων Ατόμων Ελλάδας και Ισραήλ, για φιλανθρωπικό σκοπό.
16. Δράσεις στη Ονειρούπολη:
α. Τοποθέτησε ειδικό μηχάνημα για την μετατροπή ενός κέρματος σε χριστουγεννιάτικο ενθύμιο.
β. Προέβη στην ενημέρωση και προτροπή των πολιτών προκειμένου να γίνουν δότες μυελού των οστών, με αποτέλεσμα να συλλεχθούν πλέον των 1.000 δειγμάτων, τα οποία απεστάλησαν στο Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», που πρόσφατα τίμησε το Δήμο σε ειδική εκδήλωση.
γ. Προέβη στην πώληση του παραμυθιού «Χριστούγεννα στο παρά πέντε» που αφιλοκερδώς η κ. Δάινα Χρυσάνθη παραχώρησε τα δικαιώματά της, με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων του Δικτύου.
δ. Λειτούργησε περίπτερο με σκοπό τη συλλογή μεταχειρισμένων παιδικών παιχνιδιών τα
οποία και διέθεσε σε διάφορους φορείς.

Ταμειακό απόθεμα του ΔΙΚΤΥΟΥ
1. Είναι γνωστό ότι το ΔΙΚΤΥΟ δεν κατόρθωσε να έχει ΑΦΜ και έτσι από ιδρύσεώς του, το ταμείο το παρακολουθεί το λογιστήριο της ΑΜΚΕ «Επιμένουμε Δράμα».
2. Από ιδρύσεώς του το ΔΙΚΤΥΟ διακίνησε πλέον των 15.000,00 ευρώ και σήμερα υπάρχει
αδιάθετο ποσό 4.697,00 ευρώ, μέρος του οποίου τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς.
3. Από το παραπάνω ποσό, όπως μας γνωστοποιήθηκε από το πρόεδρο της ΑΜΚΕ «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ», κ. Χατζόπουλο Εμμανουήλ που με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΑΜΚΕ και αντιδημάρχου κ. Μωυσιάδη Αριστείδη και εν αγνοία των λοιπών μελών του άτυπου ΔΣ του ΔΙΚΤΥΟΥ, για την υλοποίηση ενός προγράμματος ΤΕΒΑ μεταξύ του Δήμου και της ΑΜΚΕ το 2017, χρησιμοποιήθηκε ποσό 2.769,00 ευρώ για την πληρωμή ΙΚΑ υπαλλήλου, εξόφληση ΟΤΕ κτλ, χωρίς όμως να έχει επιστραφεί ακόμη και εξακολουθεί
να είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιστραφεί.
4. Η παραπάνω ασυνέπεια σε συνδυασμό με την παραίτηση του κ. Μωυσιάδη Αριστείδη
από Δημοτικός Σύμβουλος, δημιούργησε τα παρακάτω προβλήματα:
α. Δεν υπάρχει πρόεδρος στο άτυπο ΔΣ, καθόσον ο νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Παναγιωτίδης Αλέξανδρος δεν αναλαμβάνει την προεδρία αν δεν τακτοποιηθεί η οικονομική εκκρεμότητα.
β. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δεμερτζής Γεώργιος, που ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ως πρόεδρος, δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα.
γ. Δεν μπορούμε να προβούμε σε ανάληψη χρημάτων από την Τράπεζα, παρά μόνο ο κ. Μωυσιάδης Αριστείδης, ως πρόεδρος της ΑΜΚΕ και εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ της και έτσι «είμαστε με δεμένα χέρια».
δ. Δεν πραγματοποίησε και δε θα πραγματοποιήσει καμία δράση στη φετινή Ονειρούπολη και
είναι λυπηρό.
ε. Από την ανάληψη της νέας δημαρχιακής αρχής το ΔΙΚΤΥΟ έχει καταστεί ΑΝΕΝΕΡΓΟ παρά
τις συνεχείς προσπάθειες που γίνανε για την εξεύρεση λύσης από το εναπομείναν Δ.Σ (συσκέψεις με πρώην Προέδρους του ΔΙΚΤΥΟΥ, με τον ίδιο τον Δήμαρχο, με τη ΑΜΚΕ αλλά και την ολομέλεια του Δικτύου). Το χειρότερο όμως απ΄ όλα είναι το γεγονός ότι ενημερωνόμαστε συνεχώς τους 4 τελευταίους μήνες για ανάγκες συνανθρώπων μας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας οικονομικά (παιδί με καρκίνο, άστεγος, κ.α.) και είμαστε απλοί θεατές αφού αδυνατούμε να τους βοηθήσουμε, καθώς τα όποια χρήματα του
ΔΙΚΤΥΟΥ που τηρούνται στον λογαριασμό της ΑΜΚΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν μπορούν να εκταμιευθούν!
5. Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω για τα οποία κατά τη γνώμη μας, πρέπει να
επιληφθεί η νομική υπηρεσία του Δήμου, καθόσον οι κατ’ επανάληψη ενοχλήσεις μας δεν
έφεραν αποτέλεσμα:
α. Το ΔΙΚΤΥΟ με διάφορες αποφάσεις του άτυπου Δ.Σ, προέβη σε δανεισμό χρημάτων με επιστροφή σε 6 διαφορετικές περιπτώσεις, ύψους 1.150,00, ευρώ, χωρίς ακόμη να επιστραφούν τα χρήματα, παρόλο που πέρασαν οι ημερομηνίες επιστροφής.
β. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το Δ.Σ ενόχλησε ζωηρά είτε δια ζώσης είτε με επιστολές τους οφειλέτες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
γ. Για λόγους προσωπικών δεδομένων, δεν αναφέρονται τα στοιχεία τους, αλλά στο αρχείο
του ΔΙΚΤΥΟΥ τηρούνται τα σχετικά παραστατικά με αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις.

Κύριε Δήμαρχε,
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα και έχοντας πλέον πλήρη εικόνα των δράσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ, σας παρακαλούμε για τη λήψη δραστικών αποφάσεων, προκειμένου να επιλυθούν τα λειτουργικά προβλήματα και το ΔΙΚΤΥΟ συνεχίσει να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.
Η ευθύνη για την συνέχιση των δράσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ βαρύνει πλέον αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο.
Προτείνεται επίσης, να εξεταστεί η περίπτωση όπως η λογιστική διαχείριση και η τήρηση του ταμειακού αποθέματος του ΔΙΚΤΥΟΥ, να παρέχεται πλέον από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, καθόσον η ΑΜΚΕ τείνει να διαλυθεί ή βρίσκεται υπό διάλυση.
Σας παρακαλούμε επίσης όπως σε εύλογο χρονικό διάστημα να μας απαντήσετε εγγράφως, προκειμένου ενημερωθούν τα μέλη του ΔΙΚΤΥΟΥ και αν επιθυμείτε να συνεχιστεί η λειτουργία του πρωτοποριακού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου.
Τέλος, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!
Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται σε όλα τα μέλη του ΔΙΚΤΥΟΥ, στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στους δύο πρώην προέδρους του άτυπου Δ.Σ, για την ενημέρωσή τους.

Με εκτίμηση,
τα εναπομείναντα μέλη του άτυπου ΔΣ
Στυλιανός Μελισσινός
Μηνάς Σκάρλιος
Όλγα Βασιλείου
Χρυσάνθη Δάινα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!