Πέρασε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας

0
1825

Για εμπαιγμό, απόλυτη απραξία και απώλειες ευκαιριών έκαναν λόγο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Εισηγητής του προγράμματος Τεχνικών Έργων του 2020, ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καψημάλης ο οποίος μίλησε για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια και τις περιορισμένες ενισχύσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση που ξεκίνησαν όπως είπε να φαίνονται από τις προηγούμενες δυο δημοτικές περιόδους. Διευκρίνισε ότι κατά την σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος καταβλήθηκε προσπάθεια αναζήτησης κάθε διαθέσιμης πηγής χρηματοδότησης και κάθε χορηγίας με βάση τις ώριμες μελέτες των υπηρεσιών. Είπε ότι το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται σε περίπου 11.700.000 ευρώ, εξηγώντας ότι τα 5.700.000 ευρώ αφορούν συνχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ και Φιλόδημου, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν πιστώσεις από ΚΑΠ κλπ. Είπε επίσης ότι έργα 4.600.000 ευρώ από αυτά αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα και μελέτες από τις προηγούμενες χρονιές. Ο κ. Καψημάλης είπε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν γίνει και μικρά λάθη…
Ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Χαρακίδης είπε μεταξύ άλλων ότι τίθεται ένα εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν με χρηματοδότηση από την ΣΑΤΑ 1.220.000 ευρώ ετησίως, η Δημοτική Αρχή να έχει να υλοποιήσει έργα 5.800.000 από ΣΑΤΑ. Αναρωτήθηκε γιατί να διατίθεντο περισσότερα χρήματα στον Δήμο Δράμας από την ΣΑΤΑ όταν ο δήμος επί τέσσερα χρόνια τουλάχιστον δεν μπόρεσε να τα καταναλώσει. Μίλησε για απόλυτη απραξία της Δημοτικής Αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τον “Φιλόδημο” και επεσήμανε “Αν περιμένετε από τη ΣΑΤΑ να κάνετε μεγάλα έργα αυτά δεν θα γίνουν ποτέ. Τα μεγάλα έργα γίνονται μόνο από το ΕΣΠΑ και από τον Φιλόδημο τον οποίο θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε αλλά δεν το κάνατε… Στο Τεχνικό Πρόγραμμα που μας φέρατε ούτε ο ισοσκελισμός του επιτυγχάνεται…”
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι η υπόσχεση που είχε δώσει ο Δήμαρχος για συνάντηση με τους προέδρους των κοινοτήτων προκειμένου να συζητηθεί με ποιο τρόπο θα καταρτισθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες των κοινοτήτων δεν έγινε. Επίσης είπε ότι στα συνεχιζόμενα έργα το ποσό που υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι τεράστιο. Είπε ότι η Δημοτική Αρχή λέει στους δημότες ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει χρηματοδότηση που θα έπρεπε και άρα δεν επαρκούν τα χρήματα παρόλα αυτά δεν αξιοποιεί ούτε τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια. Ο κ. Τσιαμπούσης μίλησε για ανυπαρξία της σημερινής Δημοτικής Αρχής και έκανε αναφορά σε όσα δεν μπόρεσε (η Δημοτική Αρχή) να κάνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Είπε ότι η Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη περίοδο ακόμη δεν ανέθεσε μελέτες που σήμερα θα είχαν καταλήξει σε έργα, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Δημοτική Αρχή να περιμένει θαύματα από την υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του δήμου. Μίλησε επίσης για απώλειες ευκαιριών που αφορούν την υλοποίηση έργων στον δήμο.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών κ. Στέργιος Ηλιόπουλος είπε ότι υπήρξε ένας μεγάλος εμπαιγμός απέναντι στα προεδρεία των τοπικών συμβουλίων στις κοινότητες καθώς δεν τους ειπώθηκε η πλήρης αλήθεια. Είπε επίσης ότι η Δημοτική Αρχή εκπόνησε το Τεχνικό Πρόγραμμα μέσα σε τρεις ημέρες. Έκανε λόγο για άγνοια της Δημοτικής Αρχής σε επιμέρους έργα του τεχνικού προγράμματος ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι μέσα στο συγκεκριμένο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δράμας δεν υπάρχει κανένα όραμα και δεν υπάρχουν μελέτες. Αυτές αφορούν μόνο το 8% του συνολικού Τεχνικού Προγράμματος όπως είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδυναμία αξιοποίησης των ευκαιριών του ΕΣΠΑ της τρέχουσας αλλά και της επόμενης περιόδου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ