Παρουσιάστηκε η μελέτη των νέων κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου

0
2021

Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις για το παράλληλο έργο του ταρτάν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι νέες κερκίδες θα είναι στεγασμένες και χωρητικότητας 1320 θέσεων.

Η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε με την συμβολή του δωρητή κ. Άρη Θεοδωρίδη, σε χρόνο ρεκόρ και αφορά την κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου -πρώην Εθνικού- πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε (με επιμέρους παρατηρήσεις των παρατάξεων Πόλη+Ζωή και Project2020) η υποβολή αιτήματος στην τέταρτη πρόσκληση του προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ”, για την χρηματοδότηση της υλοποίησης του ίδιου έργου.

Επίσης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των μη επιλέξιμων δαπανών που υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, που είναι οι 600.000 ευρώ.
Στην μελέτη προτείνονται παρεμβάσεις που στόχο έχουν την αναβάθμιση και την αποκατάσταση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις σημερινές κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου. Παράλληλα οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων των συλλόγων που χρησιμοποιούν το στάδιο μέσω της δημιουργίας νέων κλειστών προπονητικών χώρων με κουλουάρ για σπριντ και χώρους εκγύμνασης για τα αθλήματα. Το σύνολο του προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί για το έργο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1.600.000 ευρώ.
Από την πλευρά του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, κατά την διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του δωρητή της μελέτης κ. Άρη Θεοδωρίδη, αλλά και στην αποδοτική συνεργασία που υπήρξε με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project, κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση, στην προσπάθεια υλοποίησης του εν λόγω έργου, που (όταν επιτευχθεί) θα δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα βασικών αθλητικών υποδομών στην πόλη της Δράμας.
Όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, “Από την στιγμή που ο κ. Θεοδωρίδης εκδήλωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την μελέτη του έργου, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φθάσει η μελέτη σε ένα επίπεδο ωριμότητας τέτοιο που να μπορεί να κατατεθεί η πρόταση για την υλοποίηση του έργου στο πρόγραμμα Φιλόδημος… Προηγήθηκαν (όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση) συναντήσεις με τους φορείς και τους συλλόγους που θα χρησιμοποιούν το γήπεδο και σε αυτές υπήρχαν και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων. Δόθηκαν λοιπόν στην διάρκεια αυτών των συναντήσεων βασικές κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της μελέτης και βάσει αυτών των κατευθύνσεων η μελέτη πλέον έχει φθάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Το γήπεδο με βάση τον σχεδιασμό θα έχει χωρητικότητα 1320 θέσεις, με στεγασμένο όλο το εύρος των κερκίδων, κάτω από τις οποίες θα περιλαμβάνονται όλοι οι απαραίτητοι χώροι ώστε το στάδιο να μπορεί να αδειοδοτηθεί για κατηγορία Γ1 (δηλαδή να μπορεί να φιλοξενεί επαγγελματικά πρωταθλήματα και κάποιο επίπεδο διεθνών αγώνων).
Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό υπάρχει πέρα από τις κερκίδες, μια αίθουσα προθέρμανσης από το σημείο της οποίας θα ξεκινούν 4 διάδρομοι για σπριντ σε ένα διάδρομο συνολικού μήκους 120 μέτρων. Στην αίθουσα προθέρμανσης θα υπάρχουν και χώροι για την προπόνηση των αθλητών του άλματος εις ύψος, του άλματος επί κοντώ και των αλμάτων εις μήκος. Επίσης κάτω από τις κερκίδες θα περιλαμβάνονται αίθουσες αποδυτηρίων, διαιτητών, προπονητών, και αίθουσα αποθεραπείας – φυσικοθεραπείας κλπ. Παράλληλα στην κατασκευή που θα γίνει θα υπάρχει και ένα μικρό ασανσέρ για την κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι θεατές θα εισέρχονται στο γήπεδο και συγκεκριμένα στις κερκίδες από τέσσερις εισόδους που θα υπάρχουν επί της οδού Λούρου, η οποία βρίσκεται πίσω ακριβώς από τις σημερινές παλιές κερκίδες. Επίσης σε εκείνο το σημείο κάτω από τις κερκίδες θα υπάρχουν χώροι εξυπηρέτησης των θεατών (WC), χώροι ντοπιγκ κοντρόλ κλπ. Ακόμη στο εμπρόσθιο μέρος των κερκίδων θα υπάρχουν θέσεις για θεατές ΑμΕΑ. Οι κερκίδες θα έχουν στο άνω μέρος κάποιες θέσεις για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων και “μπουθ” για τηλεοπτικές κάμερες…
Για το έργο της μελέτης ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος είπε μεταξύ άλλων ότι “Έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια και οφείλω να το πω. Συντονισμένη προσπάθεια μαζί με τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση. Μαζί διεκδικήσαμε με τον δωρητή την μελέτη γιατί είχαμε πρόβλημα στην υλοποίησή της. Σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση η μελέτη να είναι έτοιμη προς κατάθεση. Άρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις συνεργασίες ορισμένων ανθρώπων. Τίποτε περισσότερο”.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι η εικόνα που αποκομίστηκε είναι αρκετά θετική και ότι πρόκειται για μια παρέμβαση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στο Δημοτικό Στάδιο. Είπε επίσης ότι υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του σχεδιασμού και αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του έργου. Αναφερόμενος στο κόστος κατασκευής του έργου είπε ότι αυτό προσδιορίζεται στο 1.600.000 ευρώ και με βάση τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν από τον κ. Αυγενάκη ο Δήμος έχει εξασφαλίσει 750.000 ευρώ άρα θα πρέπει να εξηγήσει από που θα εξασφαλίσει τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται. Ειδικά για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος απάντησε ότι το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί από ίδιους πόρους και μέσα από την αναμόρφωση του προγράμματος έργων, ενώ υπενθύμισε ότι σε έργα αυτής της μορφής υπάρχουν και εκπτώσεις…
Ο κ. Μλεκάνης λίγο αργότερα είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα καλυφθεί η διαφορά του 1 εκ ευρώ που απαιτείται για την πλήρη χρηματοδότηση του έργου, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Επίσης θύμισε ότι στην πρόσκληση του προγράμματος Φιλόδημος, αναφέρει ότι κάθε Δήμος (κάθε δικαιούχος) μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Είπε στην συνέχεια επίσης, ότι “εάν έχουμε υποβάλλει το προηγούμενο αίτημα για το ταρτάν του γηπέδου, με το κλείσιμο της πρόσκλησης θα έχει εγκριθεί η αίτηση για τις κερκίδες και δεν θα εγκριθεί η αίτηση του ταρτάν. Δεν θεωρώ πιθανό ότι θα υλοποιηθούν δυο αιτήματα (κερκίδες και ταρτάν) στην πρόσκληση. Άλλο αν υποσχέθηκε χρηματοδότηση κάποιος υπουργός (αναφέρεται στην δέσμευση Αυγενάκη για χρηματοδότηση 750.000 ευρώ) μέσα από άλλο πρόγραμμα και άλλο η ένταξη στην συγκεκριμένη πρόσκληση. Θα ήθελα να διευκρινίσουμε και από ποιους συγκεκριμένους ίδιους πόρους θα προέλθει το 1 εκ ευρώ επιπλέον που απαιτείται για την χρηματοδότηση του έργου (πέρα από τις 600.000 ευρώ του προγράμματος Φιλόδημος)…”.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project κ.΄Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι προσπάθησε και ο ίδιος να συνδράμει σε αυτό το εγχείρημα που είναι σε εξέλιξη για την κατασκευή των νέων κερκίδων. Επιπλέον είπε ότι “Το σχέδιο που έχουμε καταλήξει είναι το καλύτερο δυνατόν. Τα σχέδια που παρουσιάζονται δεν περιλαμβάνουν το γυμναστήριο γιατί αυτό το κομμάτι δεν έχει τελειώσει. Η υποβολή στην πρόσκληση αφορά τις κερκίδες και όχι το κλειστό γυμναστήριο. Είχαμε πει εξ αρχής ότι εάν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι 31/12 για ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά και το γυμναστήριο, αυτό που θα κερδίζαμε εάν το υποβάλλαμε στον Φιλόδημο ήταν ότι οι εκπτώσεις που θα παίρναμε, θα κοβόταν από την χρηματοδότηση των ιδίων πόρων χρηματοδότησης του έργου. Είχαμε πει όμως τότε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε να έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες μέχρι 31/12 του 2019 για όλο το έργο άρα προκειμένου να μην χάσουμε τα χρήματα που θα μας έδινε το Υπουργείο με όποιον τρόπο, θα πρέπει να υποβάλλουμε κάτι που να έχει προϋπολογισμό αυτά τα χρήματα. Καταλήξαμε στο σχέδιο των κερκίδων που ξεπερνά σε προϋπολογισμό τις 600.000 ευρώ και για την υλοποίηση του οποίου ότι επιπλέον χρειαστεί θα δοθεί από ιδίους πόρους, (κυρίως από χρήματα τα οποία θα εξασφαλίσουμε από το κολυμβητήριο και από τα χρήματα που υποσχέθηκε ο κ. Αυγενάκης)”.
Ευχαριστώντας θερμά τον δωρητή της μελήτης κ. Άρη Θεοδωρίδη ο κ. Τσιαμπούσης πρόσθεσε ότι οι μελέτες ήταν απαιτητικές και έγιναν σε 15 ημέρες ενώ οι μελετητές εργάσθηκαν νυχθημερόν για να τις τελειώσουν λόγω της δέσμευσης που ανέλαβαν απέναντι στον δωρητή για να τελειώσουν μέχρι την ημερομηνία που χρειαζόταν ώστε να υποβληθούν. Εξήγησε ότι όντως δεν είναι ολοκληρωμένες καθώς λείπουν τα Η/Μ, τα τεύχη δημοπράτησης και τα σχέδια του προπονητηρίου, ωστόσο είπε ότι εκτιμά πως και αυτά θα είναι έτοιμα στο επόμενο 20ήμερο. Επιπλέον, ο κ. Τσιαμπούσης έθεσε ερωτήματα που αφορούν την χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου θυμίζοντας ότι προηγήθηκε αίτηση στο ίδιο πρόγραμμα για το έργο του ταρτάν. Είπε ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με τα της χρηματοδότησης που υποσχέθηκε ο κ. Αυγενάκης και ότι με την αίτηση για χρηματοδότηση των κερκίδων δεν θα χαθεί η χρηματοδότηση του ταρτάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ