Είναι η μεσογειακή διατροφή η απάντηση στο διαβήτη κύησης;

0
1260

Ο διαβήτης κύησης είναι μία κατάσταση που ανησυχεί τις περισσότερες εγκύους. Και δικαίως: Αν και επηρεάζει λιγότερο από το 10% των γυναικών, ενέχει αρκετούς κινδύνους για τις μέλλουσες μητέρες. Συγκεκριμένα, προκύπτει όταν το σώμα της εγκύου δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη και ανάμεσα στις συνέπειές του είναι η μεγάλη αύξηση του βάρους του μωρού, η υψηλή πίεση της μητέρας, η αυξημένη πιθανότητα έκτακτης καισαρικής τομής, ο πρόωρος τοκετός, αλλά και η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Νέα έρευνα δείχνει πως η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να θωρακίζει αποτελεσματικά τον οργανισμό μας απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής που στηρίζεται στην κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φρούτων, πολλών ψαριών και πολλών λαχανικών και στον περιορισμό των ζωικών λιπών, του βουτύρου, του γρήγορου φαγητού, της μαργαρίνης, του κόκκινου κρέατος και των ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Με άλλα λόγια, για την ιδανική διατροφή για οποιοδήποτε άτομο ζει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η πρώτη κατηγορία τροφίμων βρίσκεται σε αφθονία.

Η έρευνα
Βρετανική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine Journal, εξέτασε 1252 εγκύους ηλικίας άνω των 16 ετών, σε πέντε μαιευτικές κλινικές του Λονδίνου και του Μπέρμινγκχαμ. Όλες οι γυναίκες που έλαβαν μέρος είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, όπως υψηλή πίεση, υπερτριγλυκεριδαιμία ή παχυσαρκία. Οι ερευνητές έδωσαν διατροφικές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες κατά τη 18η, την 20η και την 28η εβδομάδα της κύησης. 593 από αυτές ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα, ενώ οι υπόλοιπες αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι έγκυοι που ανήκαν στην πρώτη ομάδα είδαν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν διαβήτη κύησης να μειώνονται κατά 35%! Επιπλέον, πήραν λιγότερο βάρος από ό,τι οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας και συγκεκριμένα 6,8 κιλά κατά μέσο όρο αντί για 8,3.
Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί ούτως ή άλλως ένα υγιές και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Φαίνεται όμως ότι αν είστε έγκυος έχετε αρκετούς επιπλέον λόγους για να την επιλέξετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ