Εκατόν είκοσι νέοι μαθητές θα εισαχθούν στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στη Δράμα

0
7602

Για τις ειδικότητες που εγκρίθηκαν μιλάει στα «Χ» ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ κ. Ανέστης Τερζής.

Εκατόν είκοσι νέοι μαθητές σε 6 ειδικότητες θα εισαχθούν για το σχολικό έτος 2020 -2021 στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που λειτουργεί στη Δράμα, όπως έκανε γνωστό χθες ο υποδιευθυντής της εκπαιδευτικής δομής κ. Ανέστης Τερζής.
Κάθε τμήμα θα λειτουργήσει με 20 μαθητές. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο είναι: Κομμωτικής Τέχνης, Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου και Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων.
Οι Eπαγγελματικές Σχολές ΟΑΕΔ, που λειτουργούν στη Δράμα με διάφορες μορφές από το 1958, ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με το σύστημα Μαθητείας, δηλαδή με βάση τον συνδυασμό Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο με την πρακτική του άσκηση στην αγορά εργασίας.
Όπως διευκρινίζεται από τον ΟΑΕΔ, δικαιούχοι είναι νέοι και νέες απόφοιτοι της Α’ τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ηλικίας 16 έως 23 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ Μαθητείας είναι διετής και περιλαμβάνει τις Τάξεις Α’ και Β’, οι οποίες οργανώνονται σε τμήματα ειδικότητας. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ Μαθητείας έχουν τη δυνατότητα είτε άμεσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας με την απόκτηση πτυχίου το οποίο αντιστοιχεί στο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων, είτε εγγραφής στη Β’ Τάξη Επαγγελματικού Λυκείου. Δικαίωμα εγγραφής στην Α’ τάξη έχουν νέοι και νέες οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης και κατέχουν ενδεικτικό τουλάχιστον Α’ Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ή είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή πτυχίου ΕΠΑΛ ή ΕΠΑ.Σ, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας. Επίσης θα πρέπει να έχουν γεννηθεί τα έτη 1997 έως 2004.
«Η εκπαίδευση στην ΕΠΑΣ είναι διετής και η σχολή είναι υποχρεωμένη από την πρώτη ημέρα που οι μαθητές θα κάνουν εγγραφή να τους εξασφαλίσει εργασία συναφή με το πτυχίο που θα λάβουν μετά την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί αυτοκινήτων εργάζονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι ηλεκτρολόγοι σε συνεργεία ηλεκτρολόγων κ.ο.κ. Να σημειώσουμε ότι το 95% των εργοδοτών στα τεχνικά επαγγέλματα στην περιοχή της Δράμας είναι πτυχιούχοι των σχολών του ΟΑΕΔ» εξηγεί στα «Χ» ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Δράμας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ανέστης Τερζής, οι ειδικότητες που εγκρίνονται βασίζονται στις προτάσεις που διαμορφώνονται με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή του Εργατικού Κέντρου Δράμας και του Επιμελητηρίου της Δράμας που συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό με τον ΟΑΕΔ. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη και οι ειδικότητες των ανέργων από το ΚΠΑ του ΟΑΕΔ στη Δράμα. Μαζί με αυτές τις παραμέτρους συνεκτιμώνται τόσο οι δυνατότητες όσο και οι υποδομές του ΟΑΕΔ για να δημιουργηθούν οι ειδικότητες (θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει η διδακτέα ύλη αλλά και οι προβλεπόμενοι καθηγητές).
Η ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ έχει διοχετεύσει μέχρι σήμερα στην αγορά εργασίας στη Δράμα έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων, ωστόσο μετά την επόμενη διετία ο ορίζοντας λειτουργίας της είναι πιθανόν να αλλάξει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι δικαιολογημένα διαμορφώνονται προβληματισμοί για την εξέλιξή τους.
«Οι σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ είναι με ημερομηνία λήξης. Θα λειτουργήσουμε δυο ακόμη χρόνια με αυτή τη μορφή. Τα παιδιά που θα εγγραφούν για τη νέα περίοδο θα αποφοιτήσουν σε δυο χρόνια και στη συνέχεια δεν θα γίνουν νέες εγγραφές. Ουσιαστικά αλλάζει μορφή το σχολείο. Τα πτυχία που θα δίνονται μετά από δυο χρόνια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πτυχία κατάρτισης και κατώτερα των πτυχίων που δίνει σήμερα ο ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά μιλούμε για υποβάθμιση» σημειώνει ο κ. Ανέστης Τερζής.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων των μαθητών για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο, δηλαδή για το χρονικό διάστημα των εγγραφών και για την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων επιλογής των υποψηφίων, θα γίνουν γνωστές με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ.

Ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ κ. Ανέστης Τερζής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ