Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Βασίλης Κάλφας μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ
O “Πλάτων για την ποίηση και τα πάθη της ψυχής” είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της Δράμας. Ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Κάλφας.
“Γιατί οι Έλληνες φιλόσοφοι δεν ανέπτυξαν μια επιστημονική ψυχολογία; Η ρίζα του προβλήματος ανάγεται στον Πλάτωνα, και ανιχνεύεται σε 3 πολύ γνωστές και αμφιλεγόμενες πλευρές της φιλοσοφίας του: Στη θέση ότι η αρετή είναι γνώση, στην εξορία των ποιητών από την ιδανική πολιτεία και στη λειτουργικότητα των πλατωνικών μύθων. Οι πλευρές αυτές είναι αλληλένδετες και ανάγονται στον τρόπο με τον οποίο ο Πλάτων αντιμετώπισε τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής” είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ χθες ο κ. Κάλφας διαπιστώνοντας ότι η προσέγγιση της Αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας σήμερα στην Ελλάδα από τους πολίτες είναι ικανοποιητική “ Ο κόσμος διαβάζει πολύ περισσότερο Αρχαία Φιλοσοφία, από ότι παλαιότερα. Υπάρχουν βέβαια πια και αρκετά καλές εκδόσεις και μεταφράσεις ενώ παλαιότερα δεν υπήρχαν” σημείωσε ο κ. Κάλφας εκτιμώντας ότι υπάρχει μία ανανέωση του ενδιαφέροντος του κοινού.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα ερωτήματα που έθεσαν οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα… Η φιλοσοφία εκτός από θεωρία ήταν και άσκηση ζωής πέρα από τον ωφελιμισμό που υπάρχει σήμερα.
Απαντώντας στην ερώτηση μας για τα οφέλη που μπορεί να έχει ο αναγνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σήμερα ο κ. Κάλφας απάντησε “ Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τότε είναι στην ουσία τα προβλήματα που έχουμε και εμείς σήμερα. Δεν έχουν αλλάξει οι απορίες για τον τρόπο ζωής, το τι είναι σωστό στην ζωή, τι είναι αρετή, ποιό είναι το καλύτερο πολίτευμα κλπ. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να κερδίσει μελετώντας την Αρχαία Φιλοσοφία, όχι για να πετύχει έναν σκοπό, αλλά για να δει ίσως καλύτερα τον εαυτό του μέσα από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.
Ρωτήσαμε τον κ. Κάλφα, κατά πόσο έχει επηρεάσει η Αρχαία Ελληνική Σκέψη την παγκόσμια εξέλιξη ειδικά στον δυτικό πολιτισμό. Η απάντησή του ήταν η εξής “Ειδικά ο Αριστοτέλης που είναι πάντα επίκαιρος έχει επηρεάσει όλους τους μεταγενέστερους πολιτισμούς. Κάθε καινούργια σελίδα πολιτισμού συνοδευόταν συνήθως απο μια μετάφραση των έργων του Αρχάιων Φιλοσόφων. Δεν είναι δηλαδή μύθος ότι έχουν επηρεάσει σημαντικά τους μετέπειτα πολιτισμούς. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να φανταστούμε την σύγχρονη επιστήμη χωρίς τα θεμέλιά της στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Οι ρίζες του σημερινού πολιτισμού σαφώς οδηγούν πίσω στην Αρχαία Ελλάδα.
O Βασίλης Κάλφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
– “Επιστημονική πρόοδος και ορθολογικότητα” (Σύγχρονα Θέματα 1983· β’ έκδ. Νήσος 1997)
– Πλάτων, “Τίμαιος” (κριτική έκδοση, Πόλις, 1995)
– Αριστοτέλης, “Περί Φύσεως” (κριτική έκδοση, Πόλις, 1999)
– “Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα” (Πόλις, 2005)
– (μαζί με τον Γιώργο Ζωγραφίδη), “Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι” (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2006)
– Αριστοτέλης, “Μετά τα Φυσικά, Βιβλίο Α’ (κριτική έκδοση, Πόλις, 2009)
– Αριστοτέλης, “Περί γενέσεως και φθοράς” (κριτική έκδοση, Νήσος, 2011), κ.ά.