Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

2
954

– Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας
– N. Θ. Γεωργιάδης στα «Χ»: «Yπήρξαν ηρωικές μορφές όπως αυτή του Σωτήρη Χατζηγιάννη, γραμματέα της ΕΠΟΝ που εκτελέστηκε επί βουλγαρικής κατοχής»


Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας η εκδήλωση μνήμης και τιμής για την συμπλήρωση των 80 χρόνων της ΕΠΟΝ που δημιουργήθηκε 23 Φεβρουαρίου του 1943. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, το ΤΣ Δράμας της ΚΝΕ και το παράρτημα Δράμας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.
Στην εκδήλωση έγιναν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Δράμας Παύλο Ιμσιρίδη και τον Βαγγέλη Παντούλη, γραμματέα του ΤΣ Δράμας της ΚΝΕ.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησε πολιτική ομιλία ο Γιάννης Βοζίκης, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στην δράση της ΕΠΟΝ πανελλαδικά και συνέκρινε τους αγώνες εκείνης της εποχής με το σήμερα και τα προβλήματα της νεολαίας. Χαρακτήρισε τον αγώνα εκείνης της εποχής ως έναν αγώνα που πήγαζε από τα ιδανικά της λευτεριάς, της εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και του συστήματος που τους γεννά, της πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας χωρίς ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές, έναν αγώνα στον οποίο το ΚΚΕ υπήρξε ψυχή, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης.
Στην εκδήλωση πραγματοποίησε ομιλία και ο διδάκτωρ ιστορίας κ. Νίκος Θ. Γεωργιάδης, που αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούσαν συγκεκριμένα την ΕΠΟΝ στην πόλη και την περιοχή της Δράμας από το 1943 μέχρι το 1947. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη της ΕΠΟΝ Δράμας, στους ηγέτες και σε αυτούς που διετέλεσαν γραμματείς στην πόλη και το Νομό Δράμας. Επίσης αναφέρθηκε στο ποια ήταν τα στελέχη της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Δράμας. Ακολούθως αναφέρθηκε σε κάποια μέλη της ΕΠΟΝ που έγιναν γνωστά από τους αγώνες τους στον επαγγελματικό τους τομέα, στην οργάνωση της ΕΠΟΝ σε επίπεδο όχι μόνο πόλης αλλά και νομού. Μίλησε για την ΕΠΟΝ Δοξάτου, Προσοτσάνης, Καλαμπακίου και Χωριστής. Παράλληλα προβλήθηκαν εικόνες αρχειακού υλικού και έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του κ. Γεωργιάδη και από οικογενειακά αρχεία όπως και από το αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σχετικά με τη δράση της ΕΠΟΝ στη Δράμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ της εποχής του 1945-1946.
Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση καταλόγου θυμάτων Επονιτών και Επονιτισών της Δράμας, με γνωστό πένθιμο εμβατήριο το «Επέσατε θύματα» και αντάρτικα τραγούδια.
Όπως είπε μετά την εκδήλωση μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Νίκος Θ. Γεωργιάδης: «Μετά το 1941 και την γνωστή ιστορική εξέγερση της Δράμας, υπήρξαν λόγοι για το ότι δεν αναπτύχθηκε γρήγορα η ΕΠΟΝ στην περιοχή μας. Αυτό έγινε γιατί σκοτώθηκαν – χάθηκαν, πέρασαν το Στρυμόνα, πολλά στελέχη του ΚΚΕ και της νεολαίας. Για τον λόγο αυτό και λόγω της σκληρής βουλγαρικής κατοχής η δράση της ΕΠΟΝ αρχίζει να εμφανίζεται από τις αρχές του 1944 και όχι από τις αρχές του 1943. Παρόλα αυτά υπήρξαν ηρωικές μορφές όπως αυτή του Σωτήρη Χατζηγιάννη, γραμματέα της ΕΠΟΝ που εκτελέστηκε επί βουλγαρικής κατοχής και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1944. Στην συνέχεια με την απελευθέρωση της Δράμας τον Σεπτέμβρη του 1944 από τον ΕΛΑΣ, έχουμε τον πολιτιστικό και και διαπαιδαγωγικό ρόλο της ΕΠΟΝ. Από εκεί και πέρα είχαμε την περίοδο του εμφυλίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 1947 που η ΕΠΟΝ βγήκε στην παρανομία. Επίσης είχαμε και τον πολιτικό, τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΠΟΝ. Πολλά μέλη της, αγόρια και κορίτσια μέχρι 30 χρονών πήραν μέρος είτε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, είτε ως αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στα βουνά της περιοχής της Δράμας».

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] άρθροΕκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια από την ίδρυσ… Επόμενο άρθροΤα Κούλουμα επιστρέφουν στον λόφο του […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!