Εκδήλωση του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας για την προσβασιμότητα στην πόλη

0
2310

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην πλατεία Ελευθερίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.
Επιδιώκει επίσης, να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας χθες, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας με σκοπό την προβολή της προσβασιμότητας της πόλης που έχει πετύχει ο Σύλλογος στα 27 χρόνια λειτουργίας του καθώς και την ανοιχτή συζήτηση με τους συμπολίτες μας για θέματα επικαιρότητας που απασχολούν τους ανθρώπους με αναπηρία.
Επίσης έγινε η παρουσίαση της ολοκλήρωσης του έργου του Δημόσιου W.C. για ΑμεΑ στον δημοτικό κήπο, που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κ. Αγλαΐα Κατσιγιάννη, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και άλλα τοπικά μέσα, δήλωσε ότι ο σύλλογος στο πλαίσιο της δράσης παρουσίασε το έντυπο «Εξολοθρευτής του μύθου» που αφορά την ανεξάρτητη διαβίωση. Ο Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας για το συγκεκριμένο βιβλίο έχει κάνει τη μετάφραση και έχει κατοχυρώσει το copyright, για την ελληνική κυκλοφορία. Είναι ένα έντυπο που καταρρίπτει τους μύθους για την αυτόνομη διαβίωση και τους ισχυρισμούς που προβάλλονται ότι αυτή δεν είναι δυνατή.
Παράλληλα στο πλαίσιο της δράσης προβλήθηκε εκ νέου ο χάρτης της προσβασιμότητας στο κέντρο της Δράμας, που έγινε στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και από τον Σύλλογο Παραπληγικών. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο δίγλωσσο έντυπο (Ελληνικά και Αγγλικά) που περιλαμβάνει όλα τα σημεία όπου υπάρχουν ράμπες αλλά και τα σημεία επισκεψιμότητας στην πόλη. Ο χάρτης είναι σημαντικό εργαλείο για τους συνδημότες μας και τους επισκέπτες της πόλης που έχουν κινητική αναπηρία.
Επίσης παρουσιάστηκαν τα αυτοκόλλητα που δίνει ο σύλλογος στα καταστήματα που είναι προσβάσιμα σε άτομα με Αναπηρία, προκειμένου να είναι ευκρινές ότι εκεί μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Η κα Κατσιγιάννη μίλησε ακόμη για τη διαδραστική δράση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Παραπληγικών και στο πλαίσιο της οποίας, κλήθηκαν άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία να καθίσουν σε αμαξίδιο και να περιγράψουν το πως αισθάνθηκαν, αντιλαμβανόμενοι το επίπεδο προσβασιμότητας στην πόλη, που όπως είπε «βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο».

Λάθος της εφορίας με τα τέλη αυτοκινήτου στα αναπηρικά αυτοκίνητα
Πάντως, η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που προέκυψε με τα αναπηρικά αυτοκίνητα. «Πολλά μέλη του συλλόγου και όχι μόνο (που αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία) έλαβαν από την εφορία ένα έντυπο, προκειμένου να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας από το 2016 έως σήμερα. Πρόκειται για ένα λάθος που οφείλεται σε άστοχη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών, που είχε ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο να θέλει να κάνει έλεγχο σε αναπηρικά αυτοκίνητα “μαϊμού” αλλά να εμπλέκει και άλλα άτομα με Αναπηρία που είναι καθ’ όλα εντάξει» όπως είπε.

Έρχεται ο «προσωπικός βοηθός» και το «λευκό ταξί»
Αναφέρθηκε ακόμη, στον θεσμό του «προσωπικού βοηθού», επισημαίνοντας ότι επιτέλους ξεκινά, πιλοτικά, αρχικά σε 1000 οικογένειες. Πρόκειται για ένα θεσμό που αγγίζει ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τις οικογένειες που έχουν κάποια μέλη ΑμεΑ. Η κα Κατσιγιάννη μίλησε και για την προοπτική να λειτουργήσει στη Δράμα “Λευκό Ταξί” (οχήματα που μισθώνονται για την μετακίνηση των ΑμεΑ) λέγοντας ότι προσεχώς αυτό θα είναι μια πραγματικότητα και στη Δράμα με την συμβολή και του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας.

Εύη Αθανασιάδου: «Η Κοινότητα Δράμας δέχθηκε από την πρώτη στιγμής αυτής της θητείας, προτάσεις του Συλλόγου Παραπληγικών στις οποίες ανταποκρίθηκε»
Η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, κα Εύη Αθανασιάδου, τόνισε με αφορμή την εκδήλωση του Συλλόγου Παραπληγικών: «Τα Άτομα με Αναπηρία, αγωνίζονται καθημερινά να πετύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα πρέπει να ενισχύουμε αυτή την προσπάθειά τους μέσα από τις πράξεις μας. Η Κοινότητα Δράμας, δέχθηκε από την πρώτη στιγμής αυτής της θητείας, προτάσεις του Συλλόγου Παραπληγικών στις οποίες ανταποκρίθηκε. Κάποιες από αυτές ήταν η κατασκευή τουαλέτας ΑμεΑ στον δημοτικό κήπο Δράμας αλλά και η αποκατάσταση των σημείων ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων στην πόλη»

 

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας μετείχαν μεταξύ άλλων, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, το μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας, Αλέξανδρος Ράδος, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Κιάκος κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ