Έκδοση ψηφίσματος για την παραχώρηση του Αρχοντικού στην Περδίκα στην ΚΥΚΛΩΨ

0
2237

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση χθες σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα προκειμένου να συζητηθούν δύο επείγοντα θέματα. Το πρώτο αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος για την παραχώρηση με μίσθωση του αρχοντικού στην οδό Περδίκα με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Μιχάλη Τάσσου και το δεύτερο θέμα την επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων και σωματείων με εισηγήτρια την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο λόγος του κατεπείγοντος ήταν ότι ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκος ήδη βρίσκεται στην Αθήνα έχοντας δρομολογήσει συναντήσεις με υπουργούς της Κυβέρνησης και επομένως η άμεση κατάρτιση του ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο κρίθηκε επιτακτική, προκειμένου να ασκηθεί άμεσα πίεση που θα διευκολύνει την αξιοποίηση του εν λόγω αρχοντικού από την «ΚΥΚΛΩΨ». Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, ο λόγος του κατεπείγοντος ήταν ότι τα πρωταθλήματα του στίβου ξεκινούν στις 8 και 9 Μαΐου, σύμφωνα με το αγωνιστικό καλεντάρι.
Σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος για το Αρχοντικό της οδού Περδίκα, αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πόλη+Ζωή, κ. Κυριάκος Χαρακίδης κατέθεσε πρόταση προκειμένου να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα που αφορά την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, σχετικά με την παραχώρηση με μίσθωση του Αρχοντικού της οδού Περδίκα στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» από τον ΕΦΚΑ, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Η δημοτική παράταξη προέβη στην κίνηση αυτή θεωρώντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας έπρεπε να αντιδράσει άμεσα και να αποτρέψει κάθε απόφαση που θα αφήνει αναξιοποίητο και στο ‘έλεος’ της φθοράς του χρόνου το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο.

Πώς οδηγήθηκε σε ναυάγιο η παραχώρηση όπως αποκάλυψαν τα «Χ»
Όπως είχαν αποκαλύψει τα «Χ» στις 21 Απριλίου του 2021, η συζήτηση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της οικίας Παμπούκα (το παλιό αρχοντικό) επί της οδού Περδίκα 10, οδηγήθηκε τελικά σε ναυάγιο. Η ΚΥΚΛΩΨ είχε εκφράσει αρχικά το ενδιαφέρον της για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του εγκαταλελειμμένου ιστορικού χώρου της Δράμας, που σήμερα ανήκει στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Παράλληλα, σκόπευε να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής, αλλά τελικά ο σχεδιασμός αυτός δυστυχώς, ανατράπηκε. Αυτό γιατί οι συζητήσεις μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΚΥΚΛΩΨ απέβησαν άκαρπες καθώς υπήρχε διαφωνία σχετικά με το χρονικό διάστημα της μίσθωσης. Ο ΕΦΚΑ δεν άλλαξε την αρχική του απόφαση, σύμφωνα με την οποία παραχωρούσε το ακίνητο για περίοδο 30 ετών, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνη την ΚΥΚΛΩΨ που επεδίωκε να το μισθώσει περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα τελικώς, να αποσύρει το ενδιαφέρον της γνωστοποιώντας την απόφασή της με επιστολή προς τον φορέα στις 22 Μαρτίου. Με τη σειρά του και ο ΕΦΚΑ, με σχετική απόφασή του στις 8 Απριλίου, ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει το διοικητικό του συμβούλιο, αναφορικά με τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του ακινήτου με αντάλλαγμα στην “ΚΥΚΛΩΨ”.
Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν, παρά το γεγονός ότι διαφαινόταν πως θα υπάρξει κάποια τελική συμφωνία για την αξιοποίηση του κτηρίου και με δεδομένο, μάλιστα, ότι ήδη η ΚΥΚΛΩΨ έστειλε τους μηχανικούς της το προηγούμενο διάστημα να ελέγξουν τον χώρο ενώ προέβη και σε κάποιες προεργασίες στη στέγη του ακινήτου, προκειμένου αρχικά να σταματήσει η ζημιά από την είσοδο των ομβρίων υδάτων.
Η παραχώρηση θα εξασφάλιζε την αποκατάσταση μεγάλου μέρους των φθορών του επί πολλά χρόνια, εγκαταλελειμμένου εμβληματικού κτιρίου στην οδό Περδίκα. Ουσιαστικά η μίσθωση του χώρου από την ΚΥΚΛΩΨ θα έσωζε τον ιστορικό χώρο της πόλης από την εγκατάλειψη και την καταστροφή που ήδη έχει επιφέρει ο χρόνος στα δομικά του στοιχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ