Εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις για απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη

0
2438

– Τι απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών για τα τυπικά κωλύματα που καθυστερούν τη διαδικασία
– Τα παράπονα από τους καταστηματάρχες που τις δικαιούνται έφθασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παράπονα για τη συνέχιση επιβολής των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή αλλά και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στη 19ης Μαΐου, όπου υπάρχει όχληση από τα έργα του ΒΑΑ, εξέφρασαν πολλοί επαγγελματίες, θυμίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε πριν από μερικούς μήνες ανακουφιστικές αποφάσεις που αφορούν απαλλαγές από αυτά τα οικονομικά βάρη.
Οι επαγγελματίες εκφράζουν μία απόλυτα θεμιτή αγωνία, καθώς, ενώ βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα των επιπτώσεων της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τους απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη, η απόφαση αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν εφαρμόστηκε.
Στη διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Στέλιος Μελισσινός κατέθεσε ερώτημα σχετικά με το πότε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας θα αφαιρέσει τα δημοτικά τέλη από τις επιχειρήσεις που είχαν αναστολή εργασιών λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης της ίδιας παράταξης θύμισε ότι ο Δήμος Δράμας είχε λάβει απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών και ολική έκπτωση για τους επαγγελματίες που βρίσκονται επί της 19ης Μαΐου, λόγω της όχλησης από τα έργα της βιοκλιματικής αναβάθμισης. Ο κ. Καλαϊτζίδης, μάλιστα, είπε ότι έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι αναφέρουν ότι μέχρι και στους τελευταίους λογαριασμούς συνεχίζουν να εμφανίζονται κανονικά τα δημοτικά τέλη.

Τι απαντά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Εφραιμίδης
Απαντώντας στο θέμα αυτό ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Εφραιμίδης είπε: «Τα δημοτικά τέλη περνιούνται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αρχή κάθε νέου έτους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρέσουμε δημοτικά τέλη από συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε τον προσεχή χρόνο και θα έχει ισχύ μέχρι το πέρας των εργασιών (στη 19ης Μαΐου)». Αυτό, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, γιατί «οι εργασίες επί της 19ης Μαΐου δεν είχαν ξεκινήσει. Η απόφαση έπρεπε να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την έναρξη αυτών των εργασιών, όπως και έγινε. Άρα θα πάμε σε μηδενικά δημοτικά τέλη από τον καινούργιο χρόνο. Τα τέλη αυτά φυσικά εισπράττονται από τις υπηρεσίες ρεύματος».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισε να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τους επιχειρηματίες των οποίων τα καταστήματα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας αλλά και να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή των έργων της βιοκλιματικής αναβάθμισης. Ειδικότερα, στη συζήτηση που είχε γίνει για το ύψος των δημοτικών τελών, το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας είχε αποφασίσει μείωση 10% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού καθαριότητας για όλους για όλο το 2021, μείωση 50% στα τέλη βοηθητικών χώρων, μείωση 50% στα τέλη όλων των κοινωφελών οργανισμών, απαλλαγή από τα τέλη όσων έχουν κλειστά τα καταστήματα τους λόγω της πανδημίας, για όσο καιρό διαρκεί το lockdown και απαλλαγή τελών για τους καταστηματάρχες της περιοχής παρέμβασης του ΒΑΑ.
Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών για την καθυστέρηση της εφαρμογή της απόφασης απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη ήταν απόλυτα κατανοητή με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις εργασίες τους λόγω της πανδημίας όσο και οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία επιβαρύνεται από τα έργα της βιοκλιματικής αναβάθμισης προσπαθούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές με νύχια και με δόντια, μετά από τη δοκιμασία που υπέστησαν. Άρα οι όποιες απαλλαγές από τις οικονομικές υποχρεώσεις για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες έχει σημασία να εφαρμοστούν άμεσα, προκειμένου να έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους. Από τη διεξαγωγή της συζήτησης που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα δεν προκύπτει, πάντως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ