Γιορτάστηκαν με επισημότητα τα Ελευθέρια της Δράμας

0
1574

– Κ. Μητσοτάκης για τη Δράμα: «Μια πόλη με πολύ μεγάλο δυναμισμό, που νομίζω ότι μπορεί να συνδυάζει από τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη διαφύλαξη της παράδοσης»
– Κ. Σακελλαροπούλου για τα Ελευθέρια: «Γιορτάζουμε το σθένος και το υψηλό φρόνημα του ντόπιου πληθυσμού που, παρά τα δεινά αιώνων, δεν ξέχασε ποτέ την ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του»

Με υψηλή θεσμική εκπροσώπηση γιορτάστηκε η 108η επέτειος των Ελευθερίων της Δράμας. Τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστησαν στις εκδηλώσεις δίνοντας ιδιαίτερη χροιά στον φετινό εορτασμό.
Παράλληλα, στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Δράμας παρέστησαν τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, που βρέθηκε στη Δράμα από την Τετάρτη, όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν και οι τρεις βουλευτές Δράμας κ.κ. Κ. Μπλούχος, Θ. Ξανθόπουλος και Χ. Κεφαλίδου, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, το σύνολο των δημάρχων του νομού, καθώς και ο π. βουλευτής Δ. Κυριαζίδης και εκπρόσωποι φορέων.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο Πρωθυπουργός έφθασαν στη Δράμα γύρω στις 10.30 το πρωί με μικρή χρονική διαφορά με πρώτη στάση τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου έγινε απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα, δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου και επετειακή ομιλία από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των δύο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της χώρας στον παλιό εξωραϊσμένο Μητροπολιτικό Ναό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο άγαλμα της Ελευθερίας εντός του Δημοτικού Κήπου.
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός μετέβη στην λέσχη αξιωματικών Δράμας όπου είχε προγραμματισμένες συναντήσεις. Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κτηριακό συγκρότημα οικίας και καπναποθήκης, γνωστό και ως το «Μαρμάρινο Σπίτι της Δράμας», που πρόκειται να εξωραϊστεί και να μετατραπεί σε μουσείο φωτογραφικών μηχανών από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και τον Δραμινό κ. Άρη Θεοδωρίδη. Αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος, Άρη Θεοδωρίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό ευεργέτη» ο οποίος έχει στηρίξει και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά αγαπάει πάρα πολύ και τον τόπο του. «Πιστεύω ότι η αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου χώρου και βέβαια η προσφορά μιας -από ό,τι αντιλαμβάνομαι- μοναδικής συλλογής που διαθέτει ο κ. Θεοδωρίδης φωτογραφικών μηχανών θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στη Δράμα. Μια πόλη με πολύ μεγάλο δυναμισμό, που νομίζω ότι μπορεί να συνδυάζει από τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη διαφύλαξη της παράδοσης, τον αγροδιατροφικό τομέα και σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες, με τρόπο γόνιμο, και τελικά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ξενάγησε στον χώρο η αρχιτέκτονας Μαρία Μαγνήσαλη μαζί με τον Θανάση Παπανδρίκο, μέλος της επιτροπής φωτογραφίας και εικόνας της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ», και την Ιωάννα Δογάνη, συντηρήτρια του έργου, ενώ έλαβε ως αναμνηστικό δώρο φωτογραφικό λεύκωμα της Δράμας.

Βόλτα στους δρόμους της πόλης και συνάντηση με νέους Δραμινούς
Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, ενθαρρύνοντας τους να εμβολιαστούν. «Να εμβολιαστείτε όλοι» τους είπε ο Πρωθυπουργός, με τους πολίτες να απαντούν θετικά, ενώ πολλοί ανέφεραν ότι το έχουν πράξει ήδη.
Κατά τη βόλτα του στην πόλη συνάντησε παρέες νέων που συνομίλησαν μαζί του για την πόλη της Δράμας, την πανδημία και τα εμβόλια αλλά και τα επιχειρηματικό μέλλον της περιοχής.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο αστρονομικό παρατηρητήριο και το εργαστήριο φυσικής στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου
Στο πρόγραμμα των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και το αστρονομικό παρατηρητήριο και εργαστήριο φυσικής που έχει δημιουργηθεί στο γυμνάσιο του χωριού Νικηφόρος, αλλά και η μετάβαση σε παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα, για να ακολουθήσει επίσκεψή του στην Ξάνθη.
Τον θαυμασμό του για το πρωτοποριακό έργο που γίνεται στο γυμνάσιο Νικηφόρου, στα ορεινά της Δράμας, αλλά και στις δυνατότητες που ανοίγονται σε κάθε σχολείο με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γυμνάσιο Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να κάνουν ηλιακές παρατηρήσεις και παρατηρήσεις άστρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μοναδικό και πρωτότυπο» το έργο που γίνεται στο γυμνάσιο Νικηφόρου, το οποίο διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο, υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών, δεχόμενο επισκέψεις από μαθητές από όλη τη χώρα, ενώ συνομίλησε με τον εμπνευστή του εγχειρήματος, καθηγητή Φυσικής Μιχάλη Δογραματζίδη, ο οποίος έχει καταγωγή από το χωριό και υπηρετεί στο τοπικό σχολείο από το 2009.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Εγώ είχα λάβει μία επιστολή από τον Μιχάλη, ο οποίος με είχε ενημερώσει για τα σπουδαία πράγματα τα οποία γίνονται εδώ σε αυτό το μικρό σχολείο, σε αυτό το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις στον Νικηφόρο, και είχα δεσμευτεί ότι στην επόμενη επίσκεψή μου στη Δράμα θα έρθω να δω αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ.
Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου, πραγματικά, στο σχολείο, σε έναν καθηγητή ο οποίος με πάρα πολύ μεράκι έφτιαξε αυτή τη μοναδική υποδομή κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία, αλλά όχι μόνο, πηγαίνοντας πέρα και πάνω από τα τυπικά του καθήκοντα και τις τυπικές του αρμοδιότητες. Ανοίγει στην κυριολεξία ένα παράθυρο στον κόσμο μέσα από αυτή την καταπληκτική εγκατάσταση. Τα παιδιά όντως εδώ βλέπουν τα αστέρια, μετρούν τα αστέρια, για να θυμηθούμε και το ομώνυμο έργο της λογοτεχνίας μας.
Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι όλη μας η μεταρρύθμιση γύρω από το δημόσιο σχολείο θέλει ακριβώς να δώσει περισσότερες δυνατότητες στους διευθυντές μας, στους καθηγητές. Να μπορούν να ξεφύγουν από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου του Υπουργείου και να καινοτομήσουν, να τολμήσουν να κάνουν καινούργια πράγματα, να διδάξουν το αντικείμενο το οποίο αγαπούν με ξεχωριστό τρόπο.
Το έχετε πετύχει εδώ και στο πρόσωπό σας πραγματικά θέλω να χαιρετίσω όλους τους δασκάλους και όλους τους καθηγητές οι οποίοι πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα αναμενόμενα και τα προβλέψιμα, καταθέτουν στην κυριολεξία την ψυχή τους για να μορφώσουν τα παιδιά μας και σας αξίζουν μόνο θερμά συγχαρητήρια για όλα όσα έχετε κάνει».
Ο κ. Δογραματζίδης ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι μαθητές.
«Βγήκε ένα έργο το οποίο θεωρώ ότι είναι για το καλό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μας επισκέπτονται πολλά σχολεία κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο περίπου χίλιους μαθητές ξεναγούμε κάθε χρονιά» είπε ο κ. Δογραματζίδης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα μετά την πανδημία «να ξαναγυρίσουμε δριμύτεροι, έχοντας πλέον και ένα καινούργιο εργαλείο, το αστρονομικό παρατηρητήριο».
«Ευχόμαστε το σχολείο αυτό να παραμείνει έτσι, διότι δεν θα σταματήσουμε εδώ, κ. Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε, προχωράμε. Αυτό ξεκίνησε από πολύ μικρό, από κάτι λίγο και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Και υπάρχει ακόμη όραμα για να γίνουν περισσότερα πράγματα» σημείωσε από την πλευρά της η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Πατσιάβρα.
«Εις ανώτερα και -πού ξέρετε- μπορεί σε κάποιες δεκαετίες ο επόμενος νομπελίστας Φυσικής να έχει ξεκινήσει και να έχει εμπνευστεί εδώ από το σχολείο σας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ήρθαμε εδώ στο γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις να δούμε το αστρονομικό παρατηρητήριο. Θέλω να πω είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί δεν έχει ξανάρθει Πρωθυπουργός στον Δήμο μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου.
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σύντομη στάση σε καφενείο του χωριού για να συνομιλήσει με τους κατοίκους.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης και τοπικοί φορείς.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δράμα
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, το κτηριακό συγκρότημα οικίας και καπναποθήκης, γνωστό και ως «Μαρμάρινο Σπίτι της Δράμας» όπου θα δημιουργηθεί το μουσείο φωτογραφικών μηχανών και ενημερώθηκε για το εγχείρημα της ΑΜΚΕ ΚΥΛΩΨ και του κ. Άρη Θεοδωρίδη.
Ακολούθως επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Δράμας, με τον οποίο είχε σύντομη συνάντηση στο γραφείο του. Εκεί της παραδόθηκε από τον Δήμαρχο και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας σχετικά με τη νέα σιδηροδρομική χάραξη. Ωστόσο, την κ. Σακελλαροπούλου περίμενε και μια ευχάριστη έκπληξη αφού ένα μικρό μέλος του Συλλόγου Εβριτών Δράμας της χάρισε ένα αναμνηστικό δώρο για την επίσκεψή της στη Δράμα. Ακολούθως, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπου παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας. κ. Γ. Παπαδόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Ζιμπίδη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου και του Εντεταλμένου Συμβούλου κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ ενημερώθηκε για ζητήματα που ενδιαφέρουν την περιοχή μας, όπως ο κάθετος άξονας με την Εγνατία Οδό και η νέα σιδηροδρομική χάραξη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος επιφύλαξε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ιδιαίτερη και συγκινητική έκπληξη, επιδίδοντας μεταξύ άλλων μια παλαιά φωτογραφία της δεκαετίας του ‘50 από την Σταυρούπολη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας της ως δικαστικός.
Η κ. Σακελλαροπούλου συνέχισε το πρόγραμμα των επισκέψεών της στη Δράμα, όπου και παρέμεινε χθες. Σήμερα Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επρόκειτο να αναχωρήσει για την Καβάλα.
Σε δηλώσεις για τον επετειακό χαρακτήρα της ημέρας η πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής Δράμας από
τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Γιορτάζουμε το σθένος και το υψηλό φρόνημα του ντόπιου πληθυσμού που, παρά τα δεινά αιώνων, δεν ξέχασε ποτέ την ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του. Τιμάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της πλούσιας κοινότητας του γειτονικού Δοξάτου που υπέστη την καταστροφική μανία και τη σφαγιαστική θηριωδία των απερχόμενων κατακτητών, σε μία έκταση η οποία συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Η ανάμνηση της θυσίας τους ενδυναμώνει την πίστη όλων μας στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους».
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε: «Γιορτάσαμε την 108η επέτειο της απελευθέρωσης της Δράμας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός η παρουσία των δύο ανώτατων αρχόντων της χώρας στη Δράμα και κατ’ επέκταση στην περιφέρειά μας. Η απελευθέρωση της Δράμας είναι ένα γεγονός ιστορικής σημασίας, τόσο για τη Δράμα όσο και την Περιφέρεια αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Μαζί με την απελευθέρωση της Καβάλας οδήγησε στην ενσωμάτωση ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. Τα μηνύματα του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας παραμένουν διαχρονικά μέχρι σήμερα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος τόνισε ανάμεσα σε άλλα για τον χαρακτήρα της ημέρας: «Χρόνια πολλά στη Δράμα. Γιορτάζουμε τα 108 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα, ιδιαίτερα διότι μετά από πολλά χρόνια βρέθηκαν στη Δράμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός ταυτόχρονα. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά. Νομίζω ότι σήμερα με την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κερδίσαμε ακόμα έναν συμπαραστάτη στα προβλήματα της Δράμας. Ήταν πολύ σημαντικό που εκτέθηκε το πρόβλημα της νέας σιδηροδρομικής χάραξης προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία είπε ότι, όσο μπορεί και από τον ρόλο που διαδραματίζει, θα συνδράμει να μην εξαιρεθεί η Δράμα».
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα και η φετινή επέτειος γιορτάζεται με την ευτυχή συγκυρία της ταυτόχρονης παρουσίας στη Δράμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Είναι ιδιαίτερη τιμή που παραβρέθηκαν οι δύο κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες του κράτους στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν λιτές και χωρίς την παρουσία κόσμου εξαιτίας της πανδημίας».
Ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της ΠΑΜΘ κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Δράμα με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για να συνεορτάσει μαζί τους τα 108 χρόνια της Ελευθερίας της. Όλοι μαζί τιμήσαμε τη μνήμη των προγόνων μας, που πότισαν με το αίμα τους την ελευθερία του τόπου μας πριν από 108 χρόνια. Χρέος όλων μας είναι να τιμούμε και να μεταλαμπαδεύουμε αυτή την ημέρα στις επόμενες γενιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ