Εκκρεμούν ακόμα οι οφειλές του Φεστιβάλ Δράμας στους δραμινούς επαγγελματίες από το 2010

0
2090

Μιλούν στα «Χ» οι: Άγγελος Σολάκης, Μιχάλης Μλεκάνης και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Άγγελος Σολάκης: «Υπάρχει βούληση του Δημάρχου να βρεθεί λύση»
Μιχάλης Μλεκάνης: «Δεν μπορεί ο Δήμος, ειδικά σε αυτή την περίοδο που όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, να χρωστά και να μην πληρώνει»
Αλ. Τσιαμπούσης: «Υπάρχουν ευθύνες στον π. Αντιδήμαρχο Οικ. Υπηρεσιών, διότι το θέμα των παλιών οφειλών είχε έρθει προς ψήφιση εντελώς απροετοίμαστο στα τέλη του 2018»

Οφειλές της παλιάς επιχείρησης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προς τους τοπικούς επαγγελματίες που εκκρεμούν από το 2010 συνεχίζουν να βαρύνουν τον Δήμο Δράμας ακόμα και σήμερα. Κάποιοι από τους επαγγελματίες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, ωστόσο οι υποθέσεις τους παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη κλείσει, ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν προσέφυγαν δικαστικά και οι απαιτήσεις τους είτε παρεγράφηκαν είτε συνεχίζουν να εκκρεμούν με κίνδυνο παραγραφής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Δράμας, που έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις του Φεστιβάλ όταν ακόμα ήταν Δημοτική Επιχείρηση, θα έπρεπε πέραν των όσων επιβάλλονται από τη νομοθεσία να λάβει υπόψη του και την ηθική διάσταση του προβλήματος και να βρει τρόπους προκειμένου οι επαγγελματίες της Δράμας να αποζημιωθούν εφόσον προσέφεραν έργο είτε σε επίπεδο υπηρεσιών είτε σε επίπεδο προμηθειών στην προηγούμενη νομική μορφή του Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και νυν ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης είπε στα «Χ» ότι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για τις οποίες έχει παρέλθει η πενταετία παραγράφονται, εκτός από αυτές για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και οι οποίες δεν παραγράφονται για μια περίοδο δέκα ετών. «Κατά τη δική μου άποψη, όσοι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν δεν θα χάσουν τα χρήματά τους και μάλιστα θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται εντόκως, ωστόσο αυτό είναι ένα νομικό θέμα. Για όσους δεν έχουν προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση με την οποία θα αναγνωρίζει τις οφειλές και θα αποφαίνεται ότι πρέπει να πληρωθούν. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στον Επίτροπο και, αν και εφόσον αυτό εγκριθεί, θα μπορεί να γίνει η εκταμίευση των ποσών. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να περάσει έλεγχο νομιμότητας και εδώ υπάρχει η περίπτωση να μην εγκριθεί. Η άποψή μου είναι ότι το θέμα θα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προσωπικά, είχα φέρει το θέμα το 2018 ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμφώνησε τότε» πρόσθεσε ο κ. Σολάκης. Ο κ. Σολάκης διευκρίνισε ότι βούληση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου είναι το θέμα αυτό να λυθεί, κάτι το οποίο έχει τονίσει κατ’ επανάληψη. Επίσης, όπως είπε, για το θέμα αναμένεται γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Δράμας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε στα «Χ» σχετικά με τη θέση της παράταξής του: «Όλες οι οφειλές του Δήμου Δράμας από το φεστιβάλ πρέπει να πληρωθούν. Δεν μπορεί ο Δήμος, ειδικά σε αυτή την περίοδο που όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, να χρωστά και να μην πληρώνει. Εμείς γνωρίζουμε ότι ο Δήμος είναι καθολικός διάδοχος του φεστιβάλ. Με τη λύση της δημοτικής επιχείρησης το φεστιβάλ έκλεισε και τα χρέη του τα αναλαμβάνει ο Δήμος. Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε ξανά το θέμα των παλιών οφειλών του φεστιβάλ, όπως το έχουμε κάνει ήδη. Όσον αφορά τη λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, αντιμετωπίζει προβλήματα από κακοδιαχείριση και από λάθη στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και έχει ταμειακές ανάγκες. Για αυτές τις ταμειακές ανάγκες θα πρέπει να είναι τελευταία λύση να ληφθούν χρήματα από τις κοινωνικές δαπάνες και από την Ονειρούπολη. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την αναμόρφωση, για να βρεθεί άλλη λύση. Αν βρεθεί άλλη λύση, καλώς. Αν όχι, να αναλάβει η Δημοτική Αρχή τη δέσμευση ότι θα αναπληρώσει τα χρήματα που παίρνει από τις κοινωνικές δαπάνες για το φεστιβάλ και μετά να πληρώσει το φεστιβάλ και το Νομικό Πρόσωπο».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project» κ. Αλέξανδρος Tσιαμπούσης επεσήμανε στα «Χ» για το θέμα των παλιών οφειλών του φεστιβάλ ότι: «Στην 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού είχε ενίσχυση των κωδικών από τους οποίους θα πληρωθούν τα χρέη του παλιού φεστιβάλ. Εμείς συμφωνήσαμε με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ακριβώς για αυτό τον λόγο. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να μπει. Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη και έχουν βγει διαταγές πληρωμής έναντι του Δήμου. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως δίκαιο να πληρωθούν οι τοπικοί επαγγελματίες αυτά που τους χρωστά η παλαιότερη νομική μορφή του Φεστιβάλ Δράμας. Υπάρχουν ευθύνες στον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών, διότι το θέμα των παλιών οφειλών είχε έρθει απροετοίμαστο εντελώς στα τέλη του 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Αντιδήμαρχος τότε, δεν μπόρεσε να πείσει το σώμα ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ενδεδειγμένη και αυτή με την οποία δεν θα έχει κανείς το οποιοδήποτε πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και η ίδια η παράταξή του τότε καταψήφισε το κείμενο των εκκαθαριστών. Για να μπορέσει ο Δήμος να πληρώσει, θα πρέπει να αποδεχθεί την έκθεση των εκκαθαριστών. Επειδή όμως το θέμα δεν είχε προετοιμαστεί από τη Δημοτική Αρχή, καταψηφίστηκε τότε από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Το είχε ψηφίσει μόνο ο εισηγητής, ο κ. Σολάκης. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια ηθική διάσταση που αφορά τη στάση του Δήμου απέναντι στους επαγγελματίες. Για τον λόγο αυτό είπαμε ότι η εισήγηση του κ. Σολάκη έγινε στα τέλη του 2018, ωστόσο έχουν περάσει πλέον δυο ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή τη διετία δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχουμε την ίδια Δημοτική Αρχή. Στην ουσία δεν έχει αλλάξει ούτε αυτός που χειρίστηκε το θέμα, διότι ο κ. Σολάκης από Αντιδήμαρχος είναι πλέον ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου. Άρα το θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ψηφιστεί η εκκαθάριση και να μπορέσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να πληρωθούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δημοτική Αρχή στο επίπεδο της εκτέλεσης των αποφάσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ