Έκλεισε αισιόδοξα η αυλαία του φεστιβάλ

0
3076

– Τον Χρυσό Διόνυσο κέρδισε η ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή
– Ποιοι βραβεύτηκαν στο εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα
– Πρόεδρος του ΕΑΠ για τη Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα: «Είμαστε έτοιμοι και νομίζω ότι του χρόνου ίσως να έχουν μπει και οι πρώτοι φοιτητές»

Με εορταστικούς τόνους έπεσε και φέτος η αυλαία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, καθώς το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί επί 44 χρόνια μια μεγάλη γιορτή όχι μόνο για τον κόσμο του κινηματογράφου και των νέων δημιουργών αλλά ευρύτερα του πολιτισμού. Στην τελετή λήξης της φετινής διοργάνωσης παρέστη μεγάλος αριθμός νέων κινηματογραφιστών και φίλων του σινεμά όπως και εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κινηματογράφου.
Φέτος ο «Χρυσός Διόνυσος» απονεμήθηκε στην ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Κορίτσια ντυμένα πανομοιότυπα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Ο Μανώλης Μαυρής δίνει την απάντηση με μια σκληρή ταινία όπου οι γυναίκες-μέλισσες κυριαρχούν, οι άντρες είναι κηφήνες, οι εργάτριες δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν και η Βασίλισσα, εγκλωβισμένη στον ρόλο της, γεννά ακατάπαυστα μωρά. Όπως αποκάλυψε νωρίτερα στο κοινό του Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε μια από τις πιο βίαιες σκηνές της ταινίας, τη σκηνή του λιθοβολισμού, από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου… Ο Μανώλης Μαυρής αφιέρωσε το βραβείο στην γυναίκα του, την ηθοποιό Κατερίνα Ζησούδη (πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες που επίσης διαγωνίζονταν στο φετινό φεστιβάλ) και το 4 μηνών μωρό τους που ήταν εκεί. Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΤΜΜΔ Γιάννης Σακαρίδης

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιάννης Σακαρίδης ευχαρίστησε τις κριτικές επιτροπές για το έργο τους και την αφοσίωσή τους να αποτιμήσουν αληθινά και τίμια τις ταινίες. Συνεχάρη όλους τους δημιουργούς αλλά και τους συνεργάτες του φεστιβάλ για την πολύτιμη συμμετοχή τους και κυρίως απηύθυνε τα συγχαρητήρια του και στη νεολαία της Δράμας που αγκάλιασε τη φετινή διοργάνωση.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος συνεχάρη τους ανθρώπους του φεστιβάλ για την άρτια διοργάνωση, μίλησε για τη σπουδαιότητα του θεσμού που αναγνωρίζεται από όλους και πρόσθεσε ότι «Το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε διοργανώσει και είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Η πόλη μας απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες προσδοκίες». Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του σε όσους συμμετείχαν, σε όσους την παρακολούθησαν αλλά και σε όσους στηρίζουν το φεστιβάλ και τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον.

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού η Ελένη Δουνδουλάκη, που παρέστη στην τελετή λήξης, είπε μεταξύ άλλων ότι το φεστιβάλ έχει αντοχή στο χρόνο και διατηρεί αμείωτα μια νεανική ορμή που έρχεται από τη φωτεινή και ευφάνταστη λάμψη των δημιουργών των ταινιών μικρού μήκους. Διαπίστωσε ότι υπάρχει ενίσχυση και ανανέωση των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ αλλά και μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα νέα οπτική ταυτότητα. Αναλυτικά δήλωσε: «Οι τέσσερις και πλέον δεκαετίες που μετρά το Φεστιβάλ δεν είναι διόλου αμελητέο διάστημα, και αυτό λέει πολλά όχι μόνο για τη διάρκεια του θεσμού αλλά και για την πόλη που τον στήριξε διαχρονικά. Το Φεστιβάλ όμως διατηρεί αμείωτη την νεανική του ορμή –γεγονός που φάνηκε και από την φετινή διοργάνωση. Το ΥΠΠΟΑ στηρίζει διαχρονικά το Φεστιβάλ αναγνωρίζοντας την σημαντική καλλιτεχνική και κοινωνική του επίδραση και με τις επιχορηγήσεις του προς αυτό συμβάλλει στην πολιτιστική αποκέντρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας Ζώρας

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας Ζώρας, μιλώντας στην τελετή λήξης, ανέφερε ότι «έναν χρόνο πριν, ξεκίνησαν συζητήσεις, με τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον κυβερνητικό βουλευτή για τη δημιουργία ενός προπτυχιακού πανεπιστημιακού τμήματος κινηματογραφικών σπουδών που λείπει από τη χώρα. Έγινε μια ακαδημαϊκή ομάδα πολύ σημαντική, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, στελέχη του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής η οποία κατέληξε στο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημιακού τμήματος που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση έγκρισης από το υπουργείο. Ο Δήμαρχος είναι μπροστά και όλοι στοιχιζόμαστε πίσω από αυτόν. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Από κάθε μετερίζι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση ώστε το πρόγραμμα αυτό να εγκριθεί και να προχωρήσει. Είμαστε έτοιμοι και πιστεύω ότι του χρόνου ίσως να έχουν μπει και οι πρώτοι φοιτητές. Τελικά νομίζω ότι αυτό το τμήμα είναι μια οφειλόμενη πράξη στον Αντώνη Παπαδόπουλο. Του χρόνου θα είμαστε πάλι εδώ με πολύ πιο συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ενθουσιασμένος και έτοιμος να διευρυνθεί το όραμα και οι στόχοι που υπάρχουν για το μέλλον του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα δήλωσε «περήφανος που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την 44η διοργάνωση», και αφού ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές, εργαζόμενους και εθελοντές του DISFF, είπε πως είναι πεπεισμένος πως υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Φεστιβάλ Δράμας. «Συγχαίρω όλους τους διαγωνιζόμενους που κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα από τα όνειρά τους. Είστε όλοι νικητές αφού καταφέρατε να φτάσετε εδώ…».

Στην τελετή λήξης απηύθυναν χαιρετισμό επίσης: O πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) Πάνος Κουάνης μιλώντας για τη συνεργασία του κέντρου με το Φεστιβάλ Δράμας. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάρκος Χολέβας.

Τα βραβεία του 44ου Εθνικού προγράμματος
-Χρυσός Διόνυσος στην ταινία «Brutalia, Days of Labour» σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή
-Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνιας Μαρκετάκη» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο για την ταινία «Soul Food»
-Ειδικό βραβείο της επιτροπής στις ταινίες: «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου και «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη
-Βραβείο ντοκιμαντέρ στην ταινία «Every Sunday» σε σκηνοθεσία της Καίτης Παπαδήμα
-Βραβείο Drama Queer στην ταινία «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου
-Βραβείο Σεναρίου στην Βαγγελιώ Σουμέλη για την ταινία «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα»
-Τιμητική διάκριση στην ταινία «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου
-Τιμητική διάκριση στον Jouvany Guirguis για την ερμηνεία του στην ταινία «Souls all unaccompanied» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τελτζίδη
-Τιμητική διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην Μαίρη Μηνά για την ταινία «A Summer Place» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου
-Τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας εξ ημισείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη για την ταινία «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη και στον Απόλλωνα Σαρρή για την ταινία «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου.
-Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή για την ταινία «Ηorsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου
-Τιμητική διάκριση Μοντάζ στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για το μοντάζ της ταινίας «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου
-Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου και
-Τιμητική διάκριση Σκηνικών στη Δάφνη Καλογιάννη για την ταινία «Brutalia, Days Labour» του Μανώλη Μαυρή
-Τιμητική διάκριση πρωτότυπης Μουσικής στην Μαριλέννα Ορφανού για την ταινία «Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου
-Τιμητική διάκριση Σχεδιασμού ήχου στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία του «Από το Μπαλκόνι»
-Τιμητική διάκριση για τον Ήχο στον Γιάννη Λούκο για την ταινία «Last visit» του Σπύρου Αλιδάκη και στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Όλα τα Πλάσματα της Νύχτας» της Μέμης Κούπα
-Εύφημος μνεία στον Βασίλειο Καλαμάκη για την ταινία του «Ο Φοιτητής»
-Εύφημος μνεία στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Apallou»

Η απονομή του βραβείου ανθρωπίνων αξιών από τον βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο στον Serhat Karaaslan από την Τουρκία

Τα Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος του 44ου DISFF
-Grand Prix 2021 στην ταινία «Ο Γιός των Σοδόμων» του Τεό Μοντόγια από την Κολομβία.
-Βραβείο Σκηνοθεσίας, στον Τζέρεμι Βαν Ντερ, για την ταινία «Ιστορίες Που Με Κρατάνε Ξάγρυπνο την Νύχτα» από το Βέλγιο
-Καλύτερη Ταινία Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ταινία «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη από την Ελλάδα.
-Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE για την ταινία “Land of glory” της Borbala Nagy από τη Γερμανία.
-Βραβείο Ευρωπαϊκές Αξίες για την ταινία “Mission Hebron” της Rona Segal από το Ισραήλ
-Υποψήφια βραβευμένη ταινία του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου EFA Awards 2021 για την ταινία “Nha Sunhu” του Jose Magro από την Πορτογαλία.
-Τιμητική διάκριση καλύτερης ταινίας στην ταινία “The game” του Roman Hodel από την Ελβετία
-Ειδική Μνεία Σκηνοθεσίας για την ταινία “I’am afraid to forget your face” του Sameh Alaa από την Αίγυπτο.
-Onassis Film Development Grant, στον Μανώλη Μαυρή για την ταινία του Brutalia, Days of Labour και στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία του «Από το Μπαλκόνι».
-Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία «Οι Εγκληματίες» του Serhat Karaaslan από την Τουρκία.

Τα βραβεία Short & Green 2021
Η κριτική επιτροπή του «Short & Green» του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Καζάκη, Ιωακείμ Πανάγο, Ελευθερία Τσάτση και Linan Jose Manuel Abad αποφάσισε να απονείμει:
-Πράσινο Βραβείο της Δράμας στην ταινία «Αντίκλινο» του Joao Gil από την Πορτογαλία Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 4.000 ευρώ, προσφορά της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ
-1η Πράσινη Μνεία στην ταινία «Απέραντο Πράσινο» του Massoni Laurenzo από τη Γαλλία και
-2η Πράσινη Μνεία στην ταινία «Μετανάστες» των Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoé Devise από τη Γαλλία.

Στην πολύ πλούσια από βραβεία φετινή χρονιά δόθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού 2021 στην ταινία «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη.
Επίσης σε πολλές ακόμα ταινίες απονεμήθηκαν τα βραβεία του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος, τα βραβεία animation 2021 και πλήθος άλλων βραβείων και διακρίσεων από τα Κινηματογραφικά Σωματεία, από το Drama pitching LAB 202.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!