Στο πορτοκαλί οι σηματοδότες στο «Ξενία» επί μία εβδομάδα

0
1590

Σύγχυση αλλά και κίνδυνοι για τα διερχόμενα οχήματα

Τεχνική βλάβη που προκαλεί σύγχυση στους οδηγούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, υπέστησαν προφανώς οι φωτεινοί σηματοδότες στη διασταύρωση της οδού Εθνικής Αμύνης με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου, στο ύψος του ξενοδοχείου «Ξενία».
Οι σηματοδότες επί μία εβδομάδα αναβοσβήνουν στο πορτοκαλί με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να περνούν τη διασταύρωση κινδυνεύοντας να συγκρουστούν με άλλα οχήματα. Η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών σε αυτό το πολυσύχναστο σημείο της πόλης, δεν άφηνε περιθώρια για παρασπονδίες στην παραχώρηση της προτεραιότητας. Ωστόσο, με την εμφάνιση του προβλήματος που προφανώς υπάρχει, δεν λείπουν και οι οδηγοί που ρισκάρουν την ασφάλειά τους προκειμένου να περάσουν βιαστικά από τη διασταύρωση.
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι εμφανείς. Όσο ταχύτερα αποκατασταθούν οι σηματοδότες και επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Οι βλάβες σε φωτεινούς σηματοδότες σε κεντρικά σημεία της πόλης δεν είναι κάτι καινούργιο ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση πέραν του κομβικού χαρακτήρα της διασταύρωσης υπάρχει και πολυήμερη καθυστέρηση για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των φαναριών.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι πολίτες που περνώντας από το σημείο και διαπιστώνοντας το πρόβλημα δια ζώσης, εκφράζουν την άποψη ότι στη θέση εκείνη θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος. Πάντως, στην αναγκαιότητα λειτουργίας κυκλικών κόμβων που θα αντικαταστήσουν τα φανάρια έχει αναφερθεί μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι «Σήμερα σε όλη την Ευρώπη οι φωτεινοί σηματοδότες έχουν εξαλειφθεί. Η χρήση τους συμβάλλει στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων όταν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία τους. Επίσης δημιουργούν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση καθώς κάθε φορά που προκύπτει βλάβη στους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πλακέτες λόγω αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, δημιουργείται ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 2.000 – 3.000 ευρώ.»
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχει ήδη παραδώσει έναν κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση του Ξηροποτάμου και σχεδιάζει την υλοποίηση νέων κυκλικών ισόπεδων κόμβων στον Μυλοπόταμο, στη διασταύρωση της Βιομηχανικής Περιοχής, στην πρώην Σόφτεξ, στη διασταύρωση του Μικροχωρίου και αλλού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας έχει ξεκαθαρίσει μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι: «Έχουμε σχεδιάσει ώστε μέχρι το 2023 να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων αυτών των κυκλικών κόμβων προκειμένου να μπορέσουμε να εξαλείψουμε όλα τα φανάρια των διασταυρώσεων στο πλαίσιο της φροντίδας για την οδικής ασφάλειας. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι έχουν δημιουργηθεί ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διασταύρωση της Πατριάρχου Διονυσίου με την οδό Εθνικής Αμύνης, είναι ένα κομβικό σημείο της πόλης από πλευράς κυκλοφορίας των οχημάτων. Ανεξάρτητα από τις σκέψεις μπορεί να υπάρχουν για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου επείγει να διευθετηθεί άμεσα, και στο σημείο αυτό, η ομαλή επαναλειτουργία των σηματοδοτών, πριν θρηνήσουμε θύματα στην άσφαλτο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ