Εκτενείς καθαρισμοί σε χωματερές – μαμούθ

0
20033

– Χρήστος Κυριακίδης στα «Χ»: «Δεν είναι μόνο η ρύπανση, υπάρχουν και κίνδυνοι για πυρκαγιές»
– Θα ακολουθήσουν καθαρισμοί σε Καλλίφυτο, Μοναστηράκι, Μικροχώρι, Ξηροπόταμο και Μυλοπόταμο

Μετά από σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού πολλών μικρών εστιών ρύπανσης από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δράμας, άρχισε ευρεία επιχείρηση καθαρισμού μεγαλύτερων εκτάσεων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Δράμας, που δυστυχώς δεν έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως εξήγησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Χρήστος Κυριακίδης, ο Δήμος Δράμας, με τη βοήθεια μηχανημάτων έργου, απάλλαξε ήδη από τη συσσωρευμένη ρύπανση μία μεγάλη έκταση στην περιοχή της Κοινότητας Νικοτσάρα. Παράλληλα, αντίστοιχη ενέργεια καθαρισμού έγινε στη χωματερή που βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Καλού Αγρού, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο καθαρίστηκε μία μεγάλη χωματερή στην Κοινότητα Χωριστής. Οι καθαρισμοί αυτών των χώρων, που αποτελούν «ανοικτή πληγή» για το περιβάλλον, θα συνεχιστούν στην Καλλίφυτο, το Μοναστηράκι, το Μικροχώρι, τον Ξηροπόταμο και τον Μυλοπόταμο.
«Δυστυχώς, πρόκειται για σημεία όπου η ρύπανση και η συσσώρευση απορριμμάτων ή μπάζων επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, παρά τους καθαρισμούς στους οποίους προχωρά η υπηρεσία καθαριότητας» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και διευκρινίζει: «Είναι χώροι που βρίσκονται κυρίως σε κοινότητες και αγροτικές περιοχές, σε δύσβατα σημεία. Η συσσώρευση απορριμμάτων σε αυτά τα σημεία γίνεται εν κρυπτώ, κυρίως τις βραδινές ώρες. Αυτό απαγορεύεται ρητά. Δυστυχώς, έχει αναπτυχθεί μία λάθος νοοτροπία από τα προηγούμενα χρόνια, που θα πρέπει να εκλείψει. Λύσεις υπάρχουν, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι οι πολίτες να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δράμας, είτε πρόκειται για ογκώδη αντικείμενα είτε για οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω ότι η δημιουργία του “πράσινου σημείου” θα συμβάλλει στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων».
Πάντως, όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή νέας ρύπανσης στα σημεία που καθαρίστηκαν είναι η συνεργασία που υπάρχει με τους προέδρους των κοινοτήτων, η οποία είναι άριστη. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τον πρόεδρο της Κοινότητας Κουδουνίων, όπου πέρσι η υπηρεσία καθαριότητας καθάρισε μία τεράστια έκταση. Η έκταση αυτή έχει περιφρουρηθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κοινότητας, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά, να παραμένει εντελώς καθαρή.
«Όταν γίνεται αντιληπτή η ρίψη αντικειμένων σε ανεξέλεγκτες χωματερές, θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η υπηρεσία καθαριότητας» σημείωσε ο κ. Κυριακίδης και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με τους πολίτες, μπορούμε να μειώσουμε αυτό το πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αυτούς τους χώρους είναι υπαρκτός. Δυστυχώς, έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις πολιτών που βάζουν φωτιά σε τέτοιους χώρους, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων για να μπορούν να συγκεντρώνουν νέα απορρίμματα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είχαμε συναντήσει στην περιοχή της κοινότητας Νικοτσάρα πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν είχε προκληθεί φωτιά και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και μεγάλες εκτάσεις που έχουν καθαριστεί, όπως αυτές στην περιοχή της αερογέφυρας των Αμπελακίων, οι οποίες παραμένουν καθαρές μετά τον καθαρισμό που πραγματοποιήσαμε έναν χρόνο πριν».

Η ανακύκλωση στον Δήμο Δράμας εξελίσσεται και υιοθετεί την επιβράβευση των πολιτών
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας, ο δήμος αναζητεί τρόπους να εφαρμόσει την επιβράβευση των πολιτών που συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Σε αυτή την κατεύθυνση, τη Δευτέρα συνδέθηκε ηλεκτρονικά η πρέσα ανακύκλωσης συσκευασιών πλαστικού και αλουμινίου που τοποθετήθηκε απέναντι από το άγαλμα της Νίκης στην περιοχή της Ανάπλασης με την πλατφόρμα Followgreen. Στόχος είναι οι δημότες που μεταφέρουν υλικά για ανακύκλωση, ανοίγοντας την υποδοχή της πρέσας, να σκανάρουν με το κινητό τους το QR code που βρίσκεται στην φωτοβολταϊκή πρέσα. Ακολούθως, επιλέγουν στο αναδυόμενο παράθυρο «Σύνδεση/Εγγραφή» στο Followgreen.gr/drama. Κερδίζουν αυτόματα 150 πόντους. Πλοηγούνται στην κατηγορία «Εξαργύρωσε», επιλέγουν την προσφορά που τους αρέσει και την εξαργυρώνουν άμεσα και εύκολα από διάφορα συνεργαζόμενα καταστήματα με την πλατφόρμα του Followgreen. Τη διαδικασία αυτή μπορούν να επαναλάβουν σε μία εβδομάδα από την τελευταία ανακύκλωση. Η πλατφόρμα με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος Δράμας έχει ήδη περίπου 1.500 μέλη. «Το επόμενο βήμα που θα κάνουμε στο πλαίσιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης είναι οι πράσινες γωνίες που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση» επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ